За підсумками місцевих виборів 2015 року в Чернігівській обласній раді було утворено сім депутатських фракцій. До сімки переможців увійшли БПП «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка, «Батьківщина», «Наш край», Аграрна партія, «УКРОП», «Опозиційний блок». Станом на 1 квітня 2020 року в складі обласної ради залишилось сім депутатських фракцій. Утворилась міжфракційна депутатська група «Депутатський контроль», депутатська група «Чернігівщина – рідний дім», депутатська група «Вірю в Чернігівщину» та депутатська група «За розвиток освіти Чернігівщини». Кількісний склад депутатських фракцій не зазнав значних змін.

Формальної більшості в обласній раді створено не було. До опозиції можна віднести представників «Нашого краю», частково «Батьківщину». Проте у більшості випадків голосування в раді відбуваються ситуативно. Головою Чернігівської обласної ради обрано Вдовенка Ігоря, який представляв фракцію БПП «Солідарність».

Першим заступником голови обласної ради обрано Мельничука Валентина («Наш край»). Заступником голови Чернігівської обласної ради став Дідур Арсен від Аграрної партії.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Чернігівській обласній раді було утворено 7 депутатських фракцій. До обласної ради увійшли «БПП «Солідарність» (в кількості 12 депутатів), Радикальна партія Олега Ляшка (12 депутатів), «Батьківщина» (11), «Наш край» (11), Аграрна партія (9), «УКРОП» (5) та «Опозиційний блок» (4). Головою Чернігівської обласної ради було обрано Вдовенка Ігоря Станіславовича. 23 листопада під час першої сесії обласної ради було запропоновано дві кандидатури на посаду голови обласної ради: Олега Авер'янова – представника обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка, та Ігоря Вдовенка – депутата від обласної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». За Ігоря Вдовенка, шляхом таємного голосування, свої голоси віддали тридцять п’ять із присутніх депутатів. На посаду першого заступника голови було запропоновано кандидатуру представника політичної партії «Наш край» Валентина Мельничука. За підсумками таємного голосування за нього проголосувало тридцять п’ять з шістдесяти чотирьох новообраних депутатів. Від самого початку Ігор Вдовенко задекларував готовність співпрацювати з представниками всіх партій, представлених в обласній раді. Аналізуючи результати поіменного голосування, протягом роботи обласної ради важко говорити про явну виражену опозицію. Голосування відбуваються ситуативно, але без скандалів та знакових суперечок.

Партійна приналежність

Протягом виборів до Чернігівської обласної ради увійшло шістдесят чотири депутати, які утворили сім фракцій. Фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка» отримала 12 мандатів, один з яких у жінки. Депутатська фракція Аграрної партії України налічує дев’ять осіб, фракція політичної партії «Наш край» складається з одинадцяти депутатів, серед яких чотири жінки. Фракція політичної партії «УКРОП» отримала в результаті виборів п’ять представників в обласній раді, серед них одна жінка. Фракція партії «Опозиційний блок» налічує четверо осіб, одну жінку. Депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка складається з восьми чоловіків та чотирьох жінок. Представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» сформували фракцію, до якої увійшла одна жінка та 10 чоловіків. Станом на 1 квітня 2020 року в обласній раді залишились всі сім фракцій. Депутати створили міжфракційну депутатську групу «Депутатський контроль», до якої увійшли представники «Батьківщини» та «УКРОПу». Депутатська група «Чернігівщина – рідний дім», у складі якої представники фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка». Депутатську групу «За розвиток освіти Чернігівщини» очолила Ковтун Алла Юріївна, яка 26 червня 2019 року за особистою заявою вийшла зі складу депутатської фракції Радикальної партії, та залишилась позафракційною. Причини такого рішення у своїй заяві вона не пояснила. До складу депутатської групи крім неї входять представники фракції «УКРОП», «Батьківщина», «Наш край» та Радикальної партії Олега Ляшка. Депутатська група «Вірю в Чернігівщину» налічує представників «Нашого Краю», «Опозиційного блоку» та позафракційних.

За час роботи Чернігівської обласної ради депутатські повноваження слали двоє депутатів. Андрій Прокопенко, представник фракції «Наш край», рішення обласної ради №4-9/VII від 17.05.2017. За словами самого Прокопенка, це рішення далось йому нелегко і було пов’язано з проблемою поєднувати ведення бізнесу з виконанням депутатських обов’язків. Другим депутатом, який склав свої повноваження достроково, став Артур Зінов’єв, який відмовився коментувати причини такого рішення, він також був представником фракції «Наш край». На їхнє місце були обрані наступні за списком депутати.

Партійне представництво в Чернігівській обласній раді

Назва партії

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

Європейська Солідарність

(раніше БПП «Солідарність»)

12

12

ВО «Батьківщина»

11

11

Аграрна партія України

9

9

Українське об’єднання патріотів «УКРОП»

5

5

Опозиційний блок

4

4

Радикальна партія Ляшка

12

11

Наш край

11

11

Позафракційні

0

1

За період роботи Чернігівської обласної ради не було зафіксовано випадків висловлення недовіри голові ОДА депутатами. Змін на ключових посадах Чернігівської обласної ради протягом усього періоду не було. Практики відкликання депутатів у Чернігівській обласній раді не було. Загалом ситуація в обласній раді спокійна та свідчить про досягнення домовленостей між представниками ради у вирішенні питань функціонування та забезпечення області.

Напередодні місцевих виборів

Вибори, які мають відбутись у жовтні цього року, дадуть можливість перерозподілу сил та будуть жорсткими. Адже на горизонті з’явились нові політичні сили, які матимуть бажання отримати мандати та власне представництво в обласній раді. В інформаційному просторі, зокрема в мережі Фейсбук, почали з’являтись інформаційні дописи партії «Сила і Честь», яка недавно отримала нового очільника. Напевно, візьмуть участь такі нові партії, як: «Слуга народу» і «Голос». За словами міського голови, партія «Рідний дім» теж буде претендувати на представництво в області. «Опозиційна платформа – За життя» візьме участь у місцевих виборах. ВО «Батьківщина» закріплює свої позиції, роздаючи допомогу для подолання COVID-19 медикам, про що звітують на сторінках соціальної мережі Фейсбук. Уже зараз помітно формування команд, суттєво збільшилась присутність усіх гравців в інформаційному просторі. Можна говорити про те, що передвиборча кампанія для багатьох політиків вже стартувала.