За підсумками місцевих виборів 2015 року в Чернігівській міській раді було утворено сім депутатських фракцій. Станом на 1 квітня 2020 року ситуація не змінилась, у складі міської ради залишилось сім депутатських фракцій, проте утворилась депутатська група «За Чернігів!». Кількісний склад депутатських фракцій зазнав певних змін. Найактивнішою в цьому процесі є фракція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»», за період роботи Чернігівської міської ради сьомого скликання тричі змінювався її склад.

Більшість у раді виглядає ситуативно, міському голові вдалось налагодити комунікацію з представниками окремих політичних сил та співпрацю у вирішенні важливих питань.

Єдина спроба відкликання депутата за народної ініціативи залишилась безрезультатною. Загалом можна говорити про доволі стабільну ситуацію в роботі міської ради.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Чернігівській міській раді було створено 7 депутатських фракцій. Найбільшою за кількісним складом фракцією стала фракція політичної партії «Наш край», до якої увійшло дванадцять депутатів, серед них дві жінки. Дев’ять депутатів увійшло до фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», серед них три жінки. Депутатська фракція політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» була сформована із семи депутатів, серед них дві жінки. П’ятеро депутатів увійшли до фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». По три особи налічують фракція Чернігівської місцевої організації Радикальної партії Олега Ляшка, яка повністю складається з жінок; депутатська фракція «Опозиційний блок» (в складі одна жінка), та фракція політичної партії «Демократичний альянс».

За підсумками виборів міським головою Чернігова став Владислав Атрошенко (БПП), який у другому турі на 8% випередив свого суперника Олександра Соколова («Наш край»). Варто нагадати, що протягом трьох місяців та одного тижня Владислав Атрошенко фактично був виконуючим обов’язки міського голови, це пов’язано з тим, що весь цей час він звільнявся з посади депутата Верховної Ради, а без трудової книжки ТВК не мала змоги зареєструвати його міським головою. Це сталося лише 22 лютого 2016 року. Очільнику міста не вдалося відразу сформувати навколо себе як таку більшість у міській раді, вона створювалась доволі ситуативно. Перед сесіями міський голова проводив консультації з керівниками кожної фракції окремо, для досягнення порозуміння при вирішенні тих чи інших питань. Опозиційними фракціями частково були «Самопоміч» і «Демократичний альянс». Найскладніші стосунки склались у міського голови з фракцією «Наш край».

Першим на посаду секретаря міської ради шляхом таємного голосування було обрано представника партії «Наш край» Бистрова Віктора. Його кандидатуру підтримало 23 депутати, 3 голосували «проти». Решта з 42 депутатів не брали участь у голосуванні. Цю посаду Бистров обіймав з 11 грудня 2015 року до 25 травня 2017 року. Подання на звільнення секретаря було підписано чотирма фракціями, за словами самого Бистрова, його усунули з посади через відмову від голосування фракції «Наш край» за виділення 16,5 млн грн на ремонт дороги до «Золотого берега» та за зміни до бюджету, в яких був зацікавлений сам міський голова.

Після звільнення з посади секретаря протягом місяця проходили перемовини з представниками різних політичних сил, у результаті яких було прийнято рішення щодо фігури Максима Черненка з фракції «Наш край». На посаду секретаря його кандидатуру узгодили в понеділок 26 червня, остаточне рішення було прийнято 28 червня, за день до сесії. Його кандидатуру було підтримано 28 голосами «за», 8 голосували «проти», 4 представники «Нашого краю» були відсутні під час голосування. Про відмову від голосування заявила фракція ВО «Батьківщина». На посаді секретаря Черненок протримався з 29 червня 2017 року по 26 вересня 2019 року. Звільнився з посади за його формулюванням за «сімейними обставинами».

26 вересня 2019 року секретарем міської ради було обрано Наталію Миколаївну Хольченкову традиційно вже представницю «Нашого краю», яка і зараз виконує свої обов’язки. За її кандидатуру проголосували 22 депутати, 7 були «проти», 2 з присутніх залишили свої бюлетені пустими. 23 грудня 2019 року її було виключено з фракції «Нашого краю», причини такого рішення не повідомлялись. На цей момент фактом є те, що за даними ЄДР вона є членом політради партії «Рідний дім», яка на пряму пов’язана з Владиславом Атрошенко. У грудні 2019 року партія по троху почала проявляти активність через соціальні мережі, проведення кількох заходів для молоді. Сам міський голова під час свого звітування в грудні 2019 року заявив: «Для нашого міста немає іншого шляху і для мене немає іншого шляху як оголосити про створення партії «Рідний дім». Чернігів – наш рідний дім. Це початок. А дасть Бог наступний крок буде Україна. Вступлять зрозумілі особистості, зі зрозумілим життєвим шляхом, зі зрозумілою біографією, зі зрозумілими досягненнями на рівні міста, рівня Чернігівської області».

Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається сім фракцій, які були утворені на початку скликання. Проте в деяких з них змінився склад. Фракція політичної партії «Наш край» втратила двох депутатів. 23 грудня 2019 року Наталія Хольченкова та Вікторія Овчаренко покинули фракцію, залишились позафракційними та увійшли в подальшому до депутатської групи «За Чернігів!».

Зміни відбулись і у фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»». 11 грудня 2017 року Вадим Соколюк склав повноваження депутата міської ради 7 скликання, це рішення було пов’язано з обранням його на посаду менеджера Суспільного телебачення Чернігівської області. На його місце 31 січня 2018 прийшов Сергій Римаренко, який в свою чергу склав депутатський мандат 4 листопада 2019 року, зазначивши, що залишає посаду з особистих причин. 11 грудня 2019 року вакантне місце зайняв Дмитро Койдан. 27 лютого 2020 року у фракції відбулась ще одна зміна, замість Андрія Заїки, який склав депутатські повноваження 13 січня 2020 року депутатський мандат отримав Козирев Віталій. Андрій Заїка вийшов з фракції у 2018 році і весь час залишався позафракційним. Через те, що він склав повноваження, «Самопоміч» змогла повернути собі один втрачений мандат.

«Демократичний альянс» теж зазнав змін. Спочатку, 31 березня 2017 року, Ігор Андрійченко склав депутатський мандат. Згодом, 25 вересня 2018 року, Кириєнко Сергій, який його замінив у міській раді, був виключений з фракції політичної партії «Демократичний альянс» та залишається позафракційним.

Решта партійних фракцій демонструють сталість своїх структур.

Партійне представництво в Чернігівській міській раді

Назва партії

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

Європейська Солідарність

(раніше БПП «Солідарність»)

9

9

Наш край

12

10

ВО «Батьківщина»

7

7

Об'єднання «Самопоміч»

5

5

Демократичний альянс

3

2

Радикальна партія

3

3

Опозиційний блок

3

3

Позафракційні

0

3

Відкликання депутатів

Закон України «Про місцеві вибори» передбачає процедуру відкликання депутатів, яка може відбутись за народною ініціативою. Для початку скликають виборців у кількості не менше 300 осіб, які зборами має затвердити ініціативна група, яка проводить збір підписів щодо відкликання депутата. Перша спроба проведення такої процедури була зафіксована в Чернігові. Партія Об'єднання «Самопоміч» повідомила на своїй сторінці у Фейсбук про проведення 24 жовтня 2018 року зборів за відкликання депутата міської ради Андрія Заїки. Одним з приводів на користь відкликання депутата однопартійці називали те, що він зайнята людина і оскільки є найманим робітником, на жаль, не має змоги приділяти достатньо часу депутатській діяльності. За час свого депутатства він пропустив майже всі комісії. Але не було достатньої кількості людей для створення ініціативної групи і перша спроба виявилась невдалою. 12 червня 2018 року його було виключено з фракції «Об’єднання «Самопоміч», він залишався позафракційним, а склав депутатські повноваження з особистих причин 13 січня 2020 року.

Напередодні місцевих виборів

Вибори, заплановані на жовтень 2020 року, роблять жвавішим політичне життя. Помітно активізувались партійні представництва, які не входять до міської ради, та які спробують свої сили в цьому році. За депутатські мандати будуть боротись як давні політичні парії, так і нові, які не мають досвіду в місцевих виборах, проте були активні під час президентської та парламентської кампаній. Це «Голос» та «Слуга народу». Варто зазначити, що багато інформації щодо допомоги під час COVID-19 лунає в мережі Фейсбук від представників «Європейської Солідарності», у місті з’являються палатки «Опозиційної платформи – За життя», в яких волонтери роздають захисні маски. Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко заявив про те, що партія «Рідний дім» братиме участь у виборах, незважаючи на намагання парламентарів обмежити доступ до виборів непарламентських партій.