У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Закарпатській області. У фокусі дослідження опинилася Ужгородська міська рада. Зокрема, ми проаналізували, чи змінювалася структура партійного представництва у міськраді протягом поточної каденції та чи покидали депутати свої фракції. Ця інформація допоможе краще розібратися, у якому стані є партійні структури, представлені у міській раді, напередодні місцевих виборів-2020.

 Резюме

За підсумками місцевих виборів 2015 року до Ужгородської міської ради потрапили висуванці дев’яти партій. Але лише представники шістьох політичних сил – “Відродження”, “ПАТРІОТ”, “БПП “Солідарність”, “Наш край”, “Європейська партія України”, “Об’єднання “Самопоміч” – утворили однойменні фракції. Троє депутатів від “Єдиного Центру”, двоє депутатів  від “Батьківщини”, двоє депутатів від “КМКС. Партії угорців України” не скористалися своїм правом на створення фракції попри те, що Регламент передбачає мінімальну кількість фракції у складі двох людей.

Від “Батьківщини” було обрано троє депутатів, з яких одну – Андріану Сушко – на початку роботи каденції обрано секретарем міськради. За весь період роботи поточного скликання ужгородські депутати не змінювали секретаря ради.

Міського голову Ужгорода Богдана Андріїва обрано як висуванця партії “Відродження”, один із його заступників – Василь Гомонай – також є чинним депутатом ради від цієї ж партії.

Більшість у депутатському корпусі Ужгородської міської ради ситуативна, кожне питання може продемонструвати “свою більшість”. Втім, здебільшого, мінімальна кількість голосів для прийняття рішень знаходиться. Як правило, позитивно голосують за більшість питань порядку денного представники фракцій “Відродження”, “БПП “Солідарність”, “Наш край”, “Європейська партія України” та окремі позафракційні обранці. Як опозиція, особливо у контексті голосувань за розподіл міського майна чи землі, позиціонує себе фракція “Об’єднання “Самопоміч”; періодично не голосують представники фракції “ПАТРІОТ”. Водночас питання, які стосуються питань життєдіяльності міста, як правило, підтримуються всіма депутатами, незалежно від їх фракційної приналежності чи політичної позиції.

Протягом поточної каденції депутатські фракції Ужгородської міськради не змінювали свого кількісного та персонального складу. Не було спроб відкликати обранців за народною ініціативою. Одного разу депутати проголосували за складання повноважень свого колеги із фракції “ПАТРІОТ” Віктора Любара на підставі його заяви, втім таке рішення було ветоване мером. Одного разу була спроба винести на розгляд депутатів рішення щодо висловлення недовіри міському голові, втім вона не увінчалася успіхом – питання навіть не було включено до порядку денного.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів-2015 до Ужгородської міської ради потрапили представники 9 партій, які до кінця 2015 року утворили в раді 6 фракцій, восьмеро обранців лишилися працювати як позафракційні. Із кінця 2015 року і станом на 1 квітня 2020 року розподіл місць у раді такий:

  • «Відродження» – 9 мандатів (є фракція)
  • «ПАТРІОТ» – 5 мандатів (є фракція)
  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 5 мандатів (є фракція)
  • «Наш край» – 3 мандати (є фракція)
  • «Європейська партія України» – 3 мандати (є фракція)
  • «Об’єднання «Самопоміч» – 3 мандати (є фракція)
  • ВО «Батьківщина» – 3 мандати (фракції нема)
  • «Єдиний Центр» – 3 мандати (фракції нема)
  • «КМКС» Партія угорців України» – 2 мандати (фракції нема).

Згідно із Регламентом ради фракція може складатися із двох людей. Попри це два депутати від “КМКС. Партії угорців України”, а також два депутати від ВО “Батьківщина” фракцій не утворили (третя депутатка “Батьківщини” стала секретарем ради). Від партії «Єдиний Центр» до ради потрапило три депутати, однак фракції також не створено. Це може бути пов’язано із тим, що у листопаді 2015 року (майже одразу після виборів) у партії заявили про  розпуск Ужгородської міської організації «Єдиного Центру» (лише через два роки організацію відновили).

Більшість в Ужгородській міській раді доволі ситуативна і буквально кожне питання може мати “свою більшість”. Найбільша кількість питань, що стосуються життєдіяльності міста, як правило, підтримується усіма депутатами незалежно від їх фракційної приналежності чи політичної позиції. А от щодо таких повноважень міської ради, як розподіл землі чи муніципальної нерухомості, де доволі часто наявні корупційні ризики, то тут також ситуативно одні фракції дають голоси, інші – ні. Як опозиційні у цьому контексті позиціонували себе обранці партії “Самопоміч” та окремі як позафракційні (наприклад, депутат Віктор Щадей), так і фракційні депутати (наприклад, Роман Богуславський).

Зазвичай, за більшість рішень ради позитивно голосують представники фракцій “Відродження”, “БПП “Солідарність”, “Наш край”, “Європейська партія України” та окремі позафракційні обранці. Втім і тут у голосуваннях може бути “збій”. Наприклад, на засіданні 9 квітня депутати, у тому числі від фракції “Відродження”, попри наполягання голови та секретаря міськради, не давали голоси “за” рішення щодо звільнення окремих категорій підприємців від податку у зв’язку із карантином. Зрештою, рішення вдалося прийняти лише після кількох спроб.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв балотувався від партії “Відродження”, сьогодні одним із його заступників є депутат фракції “Відродження” Василь Гомонай.

На засіданні 26 листопада 2015 року секретарем ради обрано депутатку від партії “Батьківщина” Андріану Сушко. Як повідомили у відповідь на інформаційний запит, участь у таємному голосуванні взяли 25 депутатів із присутніх 36. Усі 25 голосів були віддані “за” кандидатуру Андріани Сушко. У період із 2015 року і до 1 квітня 2020 року секретаря ради депутати Ужгорода не змінювали.

 Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року в Ужгородській міській раді залишається шість фракцій, які були утворені на початку скликання і їх кількісний та персональний склад не змінився. Відповідно, позафракційними лишилися й восьмеро депутатів.

Відкликання депутатів

У відповіді на запит голова Ужгородської міської виборчої комісії Яків Чернобук поінформував, що повідомлень про відкликання за народною ініціативою депутатів міськради у період із 2015 року до 1 квітня 2020 року не надходило.

Як поінформували у відповідь на запит у міській раді, протягом цієї каденції зареєстровано заяви від двох депутатів про складання своїх повноважень: Станіслава Пономарьова (фракція “Відродження”) та Віктора Любара (фракція “ПАТРІОТ”). Станіслав Пономарьов відкликав свою заяву того ж дня, що й подав – 2 березня 2016 року.

Щодо Віктора Любара, який зареєстрував свою заяву 17 травня 2017 року, вже наступного дня це питання було на порядку денному депутатів. 19 голосами “за” депутати підтримали заяву про складення повноважень. Втім міський голова невдовзі на таке рішення наклав вето. Відтак станом на сьогодні Віктор Любар лишається депутатом. Згідно із даними електронних голосувань, час од часу відвідує засідання ради, зокрема, якщо взяти друге півріччя 2019 року, брав участь у голосуваннях у липні та листопаді. Відповідно, на засіданнях вересня, жовтня, грудня депутата не зареєстровано. У 2020 році не зафіксовано присутність депутата Любара на засіданнях сесій у березні та квітні, а от у лютому депутат брав участь у голосуваннях.

Протягом каденції одного разу – 13 липня 2017 року – у сесійній залі лунало питання щодо дострокового припинення повноважень міського голови. Як поінформував на засіданні позафракційний депутат Віктор Щадей (обраний від "Батьківщини"), це його помічник розробляв дане питання, відтак депутат наполягав на включенні питання до порядку денного. Втім за пропозицією представників фракцій "Патріот" та "Відродження" депутати це питання не долучили до порядку денного через нібито невідповідність вимогам законодавства. Більше це питання на засіданнях сесій міськради не розглядалося.

Ситуація напередодні місцевих виборів

У період весни 2020 року – напередодні місцевих виборів осені, – політична активність партій, представлених в Ужгородській міській раді, доволі млява. По-перше, свій відбиток на потенційну активність наклав затяжний весняний карантин. По-друге, лишається доволі велика ймовірність, що нинішні обранці, у випадку бажання балотуватися повторно, шукатимуть нові політичні союзи, зважаючи на теперішні рейтинги політичних сил. Адже нині є чимало обранців, які у минулих каденціях представляли у раді інші партії. Чого лише вартий приклад міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, котрий за час каденцій 2006-2010 та 2010-2015 років був депутатом ради від “Нашої України” та “Партії регіонів” відповідно, а вже у нинішньому скликанні представляє партію “Відродження” (на момент обрання не був її членом).

“Відродження”. Політичної активності не помічено, на момент обрання 2015 року жоден із 9 депутатів не був членом партії. 

“ПАТРІОТ”. Партія проявляє певну активність, зокрема у наданні благодійної допомоги та певних акцій. У березні активісти роздавали перехожим жінкам квіти з нагоди Дня 8 березня, також квіти були роздані у сесійній залі під час звіту міського голови перед громадою. У березні в “ПАТРІОТІ” також інформували про вшанування Тараса Шевченка, передачу захисних масок Ужгородській міській організації ветеранів,  а у квітні рапортували про передачу великодніх наборів пенсіонерам від “Благодійного фонду братів Чурило”. Один із братів - Михайло Чурило - є лідером закарпатського осередку партії, депутатом та керівником фракції партії у міськраді.

“Блок Петра Порошенка “Солідарність” (“Європейська Солідарність”). Із початку 2020 року команда обласного осередку “Європейської Солідарності” помітно активізувалася. Зокрема, область кілька разів відвідували депутатки Верховної Ради України Софія Федина, Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, яких на місці супроводжували окремі депутати міськради від “БПП “Солідарність”. У період карантину активісти партії, у тому числі і депутати міськради від “БПП “Солідарність” Андрій Риба та Володимир Білонка, займаються доставкою різних видів матеріальної допомоги від Фонду Петра Порошенка у зв’язку із ситуацією з коронавірусом. Також до надання матеріальної допомоги лікарні у вигляді захисних костюмів від Фонду Порошенка долучилася і депутатка парламенту Іванна Климпуш-Цинцадзе.

ВО “Батьківщина”. Політичної активності Ужгородського міського осередку не помітно, особливо у порівнянні із обласним та окремими районними осередками партії. У березні головою осередку переобрано Антона Ліврінца, який є депутатом Закарпатської обласної ради.

“КМКС” Партія угорців України. Політична активність цієї політичної сили та наближеної громадської організації “КМКС” проявляється, в основному, на обласному та загальноукраїнському рівнях. Другу каденцію поспіль цій партії в міській раді Ужгорода вдається здобути лише 2 мандати.

У партій “Наш край”, “Європейська партія України”, “Об’єднання “Самопоміч”, “Єдиний Центр” публічної політичної активності в період весни 2020 року в обласному центрі Закарпаття не помічено.