У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Харків.  У фокусі дослідження опинилася Харківська міська рада. Зокрема, ми проаналізували, наскільки змінилася структура партійного представництва, які партії втратили своїх депутатів, а які навпаки – поповнилися новими; чи були спроби відкликання депутатів і чим вони завершилися; чи були спроби змінити секретаря міської ради та висловити недовіру міському голові. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, які отримали підтримку харків’ян на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Харківській міській раді було створено 4 депутатські фракції. Така ж кількість фракцій залишилася в міській раді станом на 1 квітня 2020 року. Проте певних змін зазнав їхній кількісний склад. 1 депутата втратила фракція «Центр», депутати якої раніше входили до складу фракції «Солідарність», та фракція «Об’єднання «Самопоміч». Незмінною залишається кількість депутатів, що представляють фракцію «За Харків, за Відродження» (Зараз – «Опозиційний блок «Довіряй ділам») та «Наш край».

У Харківській міській раді створена монобільшість у складі фракції «Опозиційний блок «Довіряй ділам», колишня фракція «За Харків, за Відродження». В опозиції перебуває фракція «Об’єднання «САМОПОМІЧ».

Посаду секретаря Харківської міської ради незмінно займає представник фракції «Опозиційний блок «Довіряй ділам» Олександр Новак. Спроб відкликання депутатів у Харківській міській раді не було, як і спроб висловити недовіру міському голові.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Харківській міській раді було створено 4 депутатські фракції. Найбільше депутатів увійшло до фракції «За Харків, за Відродження» (57 депутатів). Другою за чисельністю фракцією в міській раді стала «Об’єднання «САМОПОМІЧ» (13 депутатів), по 7 депутатів увійшло до фракцій «Солідарність» та «Наш край».

За підсумками виборів переобрався на свою посаду міський голова Харкова Геннадій Кернес, який балотувався від Партії «Відродження». Очільника міста підтримує монобільшість – фракція «Опозиційний блок «Довіряй ділам» (Раніше – «За Харків, за Відродження»). Депутатська фракція «Об’єднання «САМОПОМІЧ» перейшла в опозицію, «Наш край» та «Центр» (Раніше – «Солідарність») за час каденції не мали чіткої позиції.

Секретарем Харківської міської ради шляхом таємного голосування було обрано представника Партії «Відродження» Олександра Новака. Цікавий той факт, що він отримав перемогу в своєму окрузі з результатом у 47,2%, проте у загальному списку Партії «Відродження» посів лише 69 місце і став депутатом лише після того, як 12 обранців від цієї партії відмовились від мандата.  

Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається чотири фракцій, проте дві з них перестали існувати і їм на зміну утворились нові, фактично майже у тому ж складі. До цього фракція «Об’єднання «Самопоміч» «втратила» одного депутата. 23 липня 2018 року депутат Ігор Черняк подав заяву на ім’я міського голови про вихід із фракції політичної партії. Депутат пояснював це розбіжностями щодо інструментів і цілей політичної боротьби.

Депутати, обрані від Партії «Відродження», утворили фракцію «За Харків, за Відродження». 18 червня 2019 року фракція припинила своє існування, а 56 депутатів з фракції «За Харків, за Відродження» утворили нову фракцію «Опозиційний блок «Довіряй ділам». Головою фракції став Ігор Терехов.  Не увійшов до нової фракції лише Максим Мусєєв, який останній раз був присутній на 21 сесії, що відбулась 22 серпня 2018 року. Наразі депутат знаходиться у розшуку через підозру в державній зраді.

Нова фракція була утворена під час виборчої кампанії позачергових виборів народних депутатів України, коли міський голова Харкова Геннадій Кернес балотувався до Верховної Ради України під №3 у списку «Політичної партії «Опозиційний блок», а «Довіряй ділам» було основним гаслом під час агітації.

Через декілька днів після дня голосування на Позачергових виборах народних депутатів України, а саме 24 липня 2019 року всі 7 депутатів фракції «Солідарність» звернулись до міського голови із повідомленням про створення нової фракції «Центр» і припинення діяльності фракції «Солідарність». Головою фракції став Олександр Давтян.

У складі 7 депутатів фракція «Центр» проіснувала майже 5 місяців, поки 16 грудня 2019 року Ігор Романенко не повідомив про свій вихід з неї та вступ до фракції «Опозиційний блок «Довіряй ділам».

Незмінними залишаються лише кількість та назва фракції «Наш край», яка досі представлена 7 депутатами.

Партійне представництво в Харківській міській раді

Назва партії

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

«Опозиційний блок «Довіряй ділам»

(Раніше – «За Харків, за Відродження»)

57

57

«Об’єднання «Самопоміч»

13

12

«Наш край»

7

7

«Центр» (Раніше – «Солідарність»)

7

6

Позафракційні

0

2

Партійні переходи в Харківській міській раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Дата

Ігор Черняк

«Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний (За власним бажанням)

23.07.2018

Максим Мусєєв

«За Харків, за Відродження»

Позафракційний (не увійшов

до складу нової фракції більшості)

18.06.2019

Ігор Романенко

«Центр» (Раніше – «Солідарність»)

«Опозиційний блок «Довіряй ділам»

16.12.2019

Відкликання депутатів та зміни керівництва й балансу сил в раді

Відкликань депутатів у Харківській міській раді не відбувалось. Керівництво та баланс сил у Харківській міській раді не змінювались.

Ситуація напередодні місцевих виборів

На даний момент більшість політичних партій не ведуть у Харкові публічної кампанії, яка могла свідчити про те, що вони активно готуються до виборів. Основною активністю ряду партій є роздача продуктових наборів слабозахищеним мешканцям міста або медичним закладам. Подібною діяльністю займається міський голова Харкова Геннадій Кернес разом з бізнесменом Олександром Ярославським, а також представники партій «Європейська Солідарність», «Опозиційна платфома – За життя», «Національний корпус», ВО «Свобода», «Партія Шарія», «Об’єднання «Самопоміч».