Резюме

Незалежно від того, що в Бердянську під час місцевих виборів у 2015 році не минулося без гучних скандалів, за підсумками було обрано 36 депутатів Бердянської міської ради  та створено 7 депутатських фракцій.

Депутатська фракція утворилася в складі «Наш край» – 11 депутатів, депутатська фракція «Опозиційного блоку» – 8 депутатів, депутатська фракція «СОЛІДАРНІСТЬ» – 5 депутатів, депутатська фракція ВО «Батьківщина» – 4 депутати, депутатська фракція «Соціалісти» – 4 депутати, депутатська фракція «Відродження» – 2 депутати та депутатська фракція Бердянської міської організації «Партії ветеранів Афганістану» в місті Бердянськ – 2 депутати.

Станом на 01 квітня 2020 року численність фракцій не змінилась. Жодна з депутатських фракцій в Бердянській міській раді не втратила депутатів. Позафракційні депутати в Бердянській міській раді відсутні.

02 листопада 2015 року на першій сесії Бердянської міської ради таємним голосуванням (23 голоси «за» з 25-ти присутніх) було обрано секретаря Бердянської міськради сьомого скликання Холода Олексія Олексійовича, який виконував обов’язки міського голови Бердянська до оголошення результатів 2 туру виборів міського голови.

Саме в цей час і була створена більшість у Бердянській міській раді, до якої увійшли фракції «Наш край», «Солідарність» та «Соціалісти». У прямій опозиції залишилась фракція «Опозиційного блоку». Інші фракції голосують ситуативно.

Спроб відкликання депутатів Бердянської міської ради не було, як і спроб висловити недовіру міському голові.

Результати місцевих виборів та формування більшості

Місцеві вибори 2015 року запам’ятались низкою гучних скандалів. Почалося все з того, що 27 вересня Бердянська МВК відмовила в реєстрації для участі в виборах до міської ради бердянській організації «Опозиційного блоку». Зроблено це було під приводом, нібито виявлених порушень в поданих документах, а також в проведенні партійних зборів з висунення кандидатів у депутати.

Уже 28 вересня бердянська міська організація політичної партії «Опозиційний блок» організувала під будівлею мерії (там знаходилась МВК) акцію протесту проти дій виборчої комісії.

Рішення МВК міська організація «Опозиційного блоку» оскаржила в Запорізькому окружному адміністративному суді. Після двох днів розглядів, 30 вересня 2015 року суд виніс  рішення: «Визнати протиправним та скасувати постанову Бердянської міської виборчої комісії від 27.09.2015» про відмову в реєстрації для участі в місцевих виборах міської організації «Опозиційного блоку». І «зобов'язати Бердянську міську виборчу комісію прийняти рішення про реєстрацію» кандидатів від «Опозиційного блоку».

1 жовтня 2015 року на засіданні Бердянської МВК головою комісії наголошується про те, що МВК буде оскаржувати рішення окружного суду в Дніпропетровському апеляційному суді.

Керівник регіональної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Запорізькій області Ростислав Шурма 2 жовтня 2015 року робить заяву: «Ми і далі будемо продовжувати відстоювати права бердянців на вільне голосування виключно законним способом. Зокрема, зараз ми подаємо заяву до Центральної виборчої комісії зі зверненням про розпуск Бердянської міської виборчої комісії, як діючої незаконно і абсолютно неспроможною. Ми будемо залучати міжнародних спостерігачів. Вони повинні дати оцінку діям, які відбуваються сьогодні на місцевих виборах в Бердянську».

4 жовтня 2015 року Дніпропетровський апеляційний суд залишив скаргу Бердянської міської виборчої комісії на рішення Запорізького окружного адміністративно суду без задоволення.

5 жовтня 2015 року на своєму засіданні Бердянська МВК приймає рішення щодо включення до порядку денного питання про реєстрацію кандидатів від «Опозиційного блоку», але до розгляду питання так і не дійшли. Більшістю голосів Бердянська МВК вирішує звернутися до Центральної виборчої комісії та Запорізький адміністративний суд за роз'ясненнями, як члени комісії повинні виконати рішення суду, щоб не потрапити під кримінальну відповідальність за порушення законодавства.

6 жовтня 2015 року представники «Опозиційного блоку» в Запорізькій області приїхали зі зверненням до голови ЦВК.

Лише 7 жовтня 2015 року Бердянська МВК на своєму засіданні виконує рішення суду та реєструє кандидатів у депутати від «Опозиційного блоку».

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Бердянську міську раду було обрано 36 депутатів та створено 7 депутатських фракцій: «Наш край» – 11 депутатів, «Опозиційного блоку» – 8, «Солідарність» – 5 депутатів, ВО «Батьківщина» – 4,  «Соціалісти» – 4,  «Відродження» – 2 та «Партії ветеранів Афганістану» в місті Бердянськ – 2.

Вибори Бердянського міського голови  пройшли також гучно зі скандалами. У сутичці за крісло міського голови зійшлися Олексій Бакай (самовисування, але підтримка «Опозиційного блоку») та Володимир Чепурний («Наш край»). За інформацією в ЗМІ у Бердянську ж практично весь фінансовий ресурс останні два місяці перед виборами був спрямований на підйом рейтингу кандидата в мери Володимира Чепурного, якого місцеві журналісти пов’язують з бізнесменом і нардепом Олександром Пономарьовим.

13 жовтня 2015 року в Бердянську був влаштований газовий колапс, у результаті якого місто на п’ять днів залишилося без «блакитного палива». Дата диверсії була обрана таким чином, щоб чинного мера Олексія Бакая не було в місті. Згідно з робочим графіком він повинен був летіти до Брюсселю, на виставку енергоефективних технологій. Мер скасував поїздку за два дні до вильоту.

Користуючись тим, що в квартирах більшості бердянців встановлені газові печі, і вони не можуть приготувати їжу, партія «Наш край» розгорнула польові кухні, де годували всіх охочих, водночас роздаючи агітаційно-пропагандистську продукцію.

Ще однією передвиборчою технологією стало розклеювання по місту листівок із зазначенням мобільного номера мера. У результаті особистий телефон мера виявився заблокований дзвінками городян. У той же час Олексію Бакаю не могли оперативно додзвонитися керівники компаній і організацій, які займалися ліквідацією аварії.

Кандидат на посаду міського голови Роман Синиця на своїй сторінці у Facebook 26 жовтня 2015 публікує заяву до правоохоронних органів щодо організації так званої «сітки» на підприємствах, підконтрольних народним депутатам О. Пономарьову та С. Валентирову. За його версією, контрольоване голосування відбувалось за допомогою роздрукованої картки з наявним на ній штрих-кодом, під яким ховаються персональні дані конкретної людини, інформацію яку передавали раніше співробітники і ланкові. Виборець, проголосувавши, мав вкинути цю картку в спеціальну урну представників ГО «За чесні вибори». Саме ця ГО проводила екзит-пол під виборчими дільницями.

За  результатами повторного голосування переміг на виборах мера Бердянська кандидат від партії «Наш край» Володимир Чепурний.

02 листопада 2015 року на  першій сесії Бердянської міської ради головою Бердянської міської виборчої комісії Запорізької області оголошено про закінчення повноважень міського голови м. Бердянська Бакая О. А. у день відкриття першої сесії міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах згідно з ч. 1 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Оскільки повноваження міського голови Олексія Бакая після оголошення результатів виборів припинені, депутат Сергій Ткаченко («Наш край») запропонував на першій же сесії обрати секретаря міської ради. Така оперативність не сподобалася лідерові «Опозиційного блоку» Сергію Путре. Після оголошення ініціативи 21 депутата про пропозицію на посаду секретаря міськради кандидатури Олексія Холода («Наш край») Сергій Путря виступив із заявою: фракція «Опозиційного блоку» не буде брати участь в роботі першої сесії і пішла із сесійної зали.

Таємним голосуванням – 23 голоси «за» з 25-ти присутніх – було обрано секретаря Бердянської міськради сьомого скликання Холода Олексія Олексійовича.

Саме в цей час і була створена більшість у Бердянській міській раді, до якої увійшли фракції «Наш край», «Солідарність» та «Соціалісти». У прямій опозиції залишилась фракція «Опозиційного блоку». Інші фракції голосують ситуативно.

23 листопада 2015 року розпочала свою роботу 2 сесія міської ради VII скликання, на якій приступив до виконання своїх обов'язків новий мер Бердянська Володимир Чепурний. На початку пленарного засідання сесії голова міської виборчої комісії оголосила результати голосування по виборам мера і представила громаді нового міського голову.

Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається сім фракцій, які були утворені на початку скликання. Жодних переходів депутатів не відбувалось.   Проте через різні причини персональний склад фракцій дещо змінився.

Замість Володимира Чепурного (перший номер в списку «Наш край») було обрано Тетяну Фурманову.

Замість Сергія Ткаченка (обраний депутатом Запорізької обласної ради від «Наш край») обрано депутатом Андрія Кіосова.

Замість Олега Будянського (обраний депутатом Запорізької обласної ради від «Наш край») депутатом обрано Надію Новак.

Замість Миколи Ільїна (обраний депутатом Запорізької обласної ради від «ВО «Батьківщина») депутатом обраний  Валерій Ватутін.

Замість Валерія Синеока [склав повноваження 12.08.2016 («Соціалісти»)] депутатом обрано Сергія Букало.

Замість Сергія Букало [05.07.2019 склав повноваження у зв’язку з хворобою («Соціалісти»)] депутатом обрано Василя Бокоча.

Відкликання депутатів

За інформацією Бердянської міської виборчої комісії Запорізької області станом на 01 квітня 2020 року до Бердянської  міської виборчої комісії не надходили повідомлення про відкликання депутатів Бердянської міської ради сьомого скликання за народною ініціативою. Відповідно й відсутні рішення виборчої комісії з порушеного питання.

Зміни керівництва та балансу сил в раді

Жодних змін керівництва в Бердянській міській раді не відбувалось. Баланс сил не змінився. За повідомленнями ЗМІ, міський голова, секретар та більшість міської ради дуже лояльні до народного депутата Олександра Пономарьова. Після перемоги в окрузі на позачергових виборах до Верховної Ради України у 2019 році, його вплив у Бердянську зміцнився.

Ситуація напередодні місцевих виборів

На даний момент більшість політичних партій у Бердянську активної публічної кампанії, яка могла свідчити про те, що вони готуються до виборів, не ведуть.

Проте деякі партії вже розпочинають підготовку до місцевих виборів. Так, партія «Європейська Солідарність» активно роздає продуктові набори для малозабезпечених. Пакунки з ліками та продуктами відправляться до тих, хто найбільше того потребує. З самого початку пандемії мешканці Запорізької області отримали понад 700 наборів першої необхідності. Більшість з них була закуплена за кошти «Фонду Порошенка», частину пакунків придбали небайдужі громадяни. Працює приймальня, в якій ведуть прийом депутати, помічники депутатів.

Жодної активності не спостерігається в партії «Слуга народу». Не створені осередки. Нічого невідомо про відкриття приймалень.

Змінилось обласне та міське керівництво партії «Наш край». Приймалень немає, офіс партії не працює.

У керівництві регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» в Запорізькій області також відбулись зміни. З березня місця т. в. о. голови – Людмила Любим. Незважаючи на те, що приймальні працювали весь час, особливої активності не спостерігається.  

Активними в місті можна назвати політичну партію «Партія Шарія». Системна робота в соціальній мережі. Відкрита приймальня для громадян. Ведуть прийом громадян в онлайн-режимі. До початку карантину вели агітацію з метою залучення до лав партії. Виставляли намети, роздавали друковані партійні матеріали.

Відсутні осередки політичної партії «Голос», активності не проявляють.

Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» активна в соціальних мережах, створені сторінки та групи. Іншої активності не проявляють.

Розколу «Опозиційного блоку» не відбулось. Фракції «Опозиційна платформа – За життя» не створено в міській раді. Фракція «Опозиційного блоку» в опозиції до міського голови.