Резюме

Полтавська міська рада у 2015-2020 роках характеризується постійною політичною боротьбою між різними фракціями.

З припиненням повноважень міського голови Олександра Мамая 14 вересня 2018 року розстановка сил змінюється, формується нова більшість. Прикметно, що до неї увійшли дві фракції з колишньої «промерської» більшості – БПП та «Рідне місто». Але більшість доволі швидко розвалюється, виходить фракція БПП та відбувається переформатування коаліції.

Особливістю політичної боротьби у міській раді є перевага «містечкових», локальних інтересів над партійними.

Міжпартійні переходи у міській раді рідкість, вихід з фракції супроводжується переходом депутатів у позафракційні. Відкликання депутатів пов’язані з політичною боротьбою всередині ради, зокрема формуванням нової більшості, що демонструють події літа 2018 року, коли було відкликано 6 депутатів.

На 2020 рік баланс сил між фракціями залишився майже таким же, як на 2015 рік. Фракція БПП «Солідарність» зменшилася на одного депутата (Тетяну Паутову, яка стала позафракційною). «Батьківщина» посилилася за рахунок переходу з «Самопомічі» Юрія Бойка.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За результатами виборів 2015 року до Полтавської міської ради потрапило 7 політичних сил. БПП «Солідарність» отримала 8 мандатів (19,05%), «Совість України» (16,67 %) та «Рідне місто» (16,67 %) – по 7, «Свобода» (14,29%) – 6, «Батьківщина» (11,90%) та «Партія простих людей Сергія Капліна» (11,90%) – по 5, Самопоміч (9,52 %) – 4.

Міським головою переобрали Олександра Мамая (висунутий партією «Совість України»), йому протистояв Андрій Матковський (БПП «Солідарність»), міський голова Полтави у 2006-2010 роках.

У першому турі виборів міського голови Олександр Мамай отримав 22,98%, Андрій Матковський – 18,19%. Повторне голосування принесло перемогу Олександру Мамаю.

Таким чином, склалася ситуація, коли жодна політична сила не могла претендувати на однозначне лідерство.

Формування першої більшості відбувалося протягом листопада 2015 – лютого 2016 року.

Перша сесія міської ради 7-го скликання відбулася 26 листопада 2015 року та тривала близько двадцяти хвилин. Друга сесія відбулася через місяць – 25 грудня. Напередодні сесії звучали різні думки щодо кандидатів на посаду секретаря міської ради. На сесії 25 грудня кандидатом на посаду висунуто депутатку від партії «Рідне місто» Оксану Деркач. Оксана Деркач вже займала посаду секретаря у минулій каденції Полтавської міської ради, куди вона пройшла від «Партії регіонів». Секретаря не було обрано. Міський голова оголосив перерву до 30 грудня. Пізніше засідання перенесли на 2016 рік.

30 грудня 2015 року 23 депутати чотирьох фракцій (БПП, Партія простих людей, Свобода, Самопоміч) зібралися у міській раді та провели засідання Полтавської міської ради без міського голови. Тимчасовим головуючим обрано Олександра Шамоту («Партія простих людей»). Одним з рішень було прийняття складу депутатських комісій. Міський голова відмовився підписати прийняті рішення.

25 лютого відбулося п’яте засідання другої сесії міської ради. На засіданні відбулося голосування за секретаря міської ради, єдиним кандидатом виявилася Оксана Деркач («Рідне місто»). За її кандидатуру проголосувало 28 депутатів з 42, 0 – утрималося та 0 – проти. Формат коаліції передбачав об’єднання партій «Совість України» (партія міського голови), БПП «Солідарність», «Рідне місто» та «Батьківщина». Опозицію сформували три інші партії – «Свобода», «Партія простих людей» (СДП) та «Самопоміч».

Зміна балансу сил

Опозиція у складі «Свободи», «Самопомочі» та СДП спробувала змінити баланс сил у квітні 2017 року. На хвилі конфлікту за арку «Газетний ряд» у центрі міста міська рада була захоплена мітингувальниками, які утворили Штаб спротиву. Основна вимога – скликання позачергової сесії. Міський голова Олександр Мамай відмовив у виконанні вимог, у результаті протестувальники втратили запал, активна фаза протесту закінчилася.

Коаліція у складі БПП «Солідарність», «Рідного міста», «Совісті України» та «Батьківщини» носила характер пристосування до умов, що склалися. 14 березня 2017 року Олександр Удовіченко, лідер партії «Рідне місто» (та депутат Полтавської обласної ради) оголосив про вихід з коаліції.

16 березня 2018 року секретаря міської ради Оксану Деркач було звільнено з посади голови Полтавської міської організації партії «Рідне місто». А 19 квітня 2018 року Оксану Деркач виключили зі складу партії «Рідне місто». Оксана Деркач продовжувала обіймати посаду секретаря міської ради до кінця серпня 2018 року.

У 2018 році відбувається остаточний розпад коаліції у Полтавській міській раді. Партії «Рідне місто», СДП та «Самопоміч» активізують процес відкликання депутатів, які відходять від партійної лінії. У результаті формується основа для «антимерської» коаліції. 7 серпня 2018 року мандата позбавлено секретаря міської ради Оксану Деркач.

31 серпня 2018 року частина депутатів зібралася на позачергову сімнадцяту сесію. Сесія ініційована опозицією, до якої увійшли БПП «Солідарність», «Рідне місто», СДП та «Самопоміч». Депутати вимагали проведення позачергової сесії у зв’язку з відкликанням секретаря міської ради. Міський голова скликав сесію на 21 вересня. 28 серпня депутати від БПП, «Рідного міста», «Самопомочі» та СДП підписали заяву про скликання сесії міськради на 31 серпня цього року. На сесію виносилося питання обрання нового секретаря міської ради.

31 серпня 2018 року депутати проголосували за звільнення Оксани Деркач з посади секретаря міської ради та оголосили перерву в роботі сесії.

14 вересня депутати фракцій БПП «Солідарність», «Самопоміч», СДП, «Свобода» та «Рідне місто» зібралися на друге засідання сесії. Депутати проголосували за недовіру міському голові Олександру Мамаю. Секретарем міської ради на цьому ж засіданні обрано Олександра Шамоту (СДП), який почав виконувати обов’язки міського голови Полтави. У міській раді сформувалася «антимамаєвська» коаліція БПП «Солідарність» – СДП – «Рідне місто» – «Самопоміч».

Навесні 2019 року загострюються стосунки між БПП «Солідарність» та існуючою коаліцією. У червні 2019 року БПП Солідарність виходить з коаліції. Розпалася «антимамаєвська» коаліція.

5 серпня 2019 року формується нова більшість – СДП, «Батьківщина», «Рідне місто» та «Свобода».

Зміна балансу сил у Полтавській міській раді

Фракція

Кількість членів на жовтень 2015

Кількість членів на 1 квітня 2020

БПП «Солідарність»

8

7

Совість України

7

7

Рідне місто

7

7

Свобода

6

6

Батьківщина

5

6

СДП

5

4

Самопоміч

4

3

Позафракційні

0

1

Партійні переходи

Особливістю переходів у Полтавській міській раді є те, що більшість депутатів ставали позафракційними, а не переходили до інших фракцій.

Єдиним партійним переходом у міській раді є перехід депутата Юрія Бойка з фракції «Самопоміч» до фракції «Батьківщина». 31 липня 2019 року фракція «Самопоміч» прийняла рішення про виключення Юрія Бойка зі складу фракції. А на сесії 5 серпня Юрій Бойко вже увійшов до фракції «Батьківщина».

У 2017 році фракцію СДП покинули троє депутатів – Денис Поліщук, Сергій Луценко та Ярослав Мартинюк.

Сергія Луценка виключено у червні 2017 року. Причиною названо голосування проти проєкту рішення, який ініціював лідер фракції, депутат Олександр Шамота. У серпні 2018 року з фракції виключили Дениса Поліщука. Партія заявила про початок процесу відкликання обох депутатів.

15 вересня 2017 року на дванадцятій сесії міської ради про вихід з партії СДП заявив депутат Ярослав Мартинюк. Причиною такого рішення названо відкликання Сергія Луценка та Дениса Поліщука

Дениса Поліщука та Ярослава Мартинюка відкликано у 2018 році, що по часу співпало зі створенням «антимамаєвської» коаліції. Сергія Луценка відкликано лише у 2019 році.

У травні 2018 року секретар міської ради Оксана Деркач («Рідне місто») очолила новостворену депутатську групу «Єдність», до якої увійшли четверо представників «Рідного міста» (Іван Діденко, Тимофій Гаєвий, Оксана Деркач, Володимир Корнійчук) та двоє колишніх представників СДП (Денис Поліщук та Ярослав Мартинюк). Діяльність групи, за словами Оксани Деркач, полягатиме в об'єднанні та актуалізації громадян і реалізації проєктів, які сприяють інтегрованому розвитку міста. Світлана Нестуля, яка стала головою фракції «Рідне місто», наголосила на тому, що члени «Єдності» офіційно не повідомляли про вихід із фракції.

Поява окремої групи з депутатів «Рідного міста» була результатом конфлікту всередині партії. У березні 2018 року Оксану Деркач звільнили з посади голови Полтавської міської організації партії «Рідне місто», а у квітні виключили з партії. Група «Єдність» проіснувала до серпня 2018 року. Усі представники групи були відкликані.

Інші переходи є поодинокими. Наприклад, вихід Сергія Чередніченка з фракції БПП «Солідарність» (2016 рік), виключення Світлани Бондарєвої («Самопоміч», 2017), вихід Тетяни Паутової з БПП «Солідарність»  (2019 рік).

8 липня 2016 року Сергій Чередніченко заявив про вихід з фракції БПП Солідарність. Депутат розкритикував роботу фракції у міській раді. А 22 липня 2016 року склав мандат.

24 березня 2017 року під час сесії міської ради фракція «Самопоміч» залишилася без Світлани Бондарєвої. Фракція звинуватила депутатку в зраді та голосуванні за рішення більшості. Депутати забрали у Світлани Бондарєвої картку для голосування, яка пізніше була повернута їй. Сама депутатка пояснила своє рішення розходженням з позицією фракції «Самопоміч».

Тетяна Паутова вийшла з фракції БПП «Солідарність» 4 жовтня 2019 року. Депутатка заявила про свій вихід із фракції, оскільки вона прийшла працювати на користь своїх виборців, але перехід фракції в опозицію не дозволяє їй виконувати свої обов’язки. У місті розгорнулася чорна кампанія проти Тетяни Паутової. Наприклад, розклеєні оголошення з пропозицією інтимних послуг або інтимного масажу із зазначенням телефону депутатки та її фото.

Відкликання депутатів

17 травня 2018 року ТВК прийняла рішення про припинення повноважень депутата Полтавської міськради Дениса Поліщука, обраного від СДП. Засідання територіальної виборчої комісії щодо перевірки підписів, зібраних за відкликання депутата, вдалося зібрати лише з другої спроби. Під час першого засідання невідомі особи завадили проведенню засідання. Цікаво, що 24 травня під час сесії міської ради було оголошено про приєднання Дениса Поліщука до депутатської групи «Єдність».

Процес відкликання депутатів міської ради набув масового характеру влітку 2018 року, що є результатом формування нової коаліції. У серпні 2018 року відкликано 6 депутатів: четверо на чолі з секретарем міської ради (Іван Діденко, Тимофій Гаєвий, Оксана Деркач, Володимир Корнійчук) – обрані від «Рідного міста», Світлана Бондарєва від «Самопомочі» та Ярослав Мартинюк від СДП.

12 червня 2018 року відбулися збори щодо відкликання депутатів міської ради. Зібралися представники двох таборів – за і проти відкликання. Документи зборів були передані у ТВК.

7 серпня 2018 року під час засідання Полтавської міської виборчої комісії припинені повноваження п’яти депутатів – членів новоствореної депутатської групи «Єдність»: Оксани Деркач, Тимофія Гаєвого, Володимира Корнійчука, Івана Діденка (колишні члени фракції «Рідне місто») і Ярослава Мартинюка (колишній СДП).

15 серпня 2018 року ТВК припинила повноваження Світлани Бондарєвої, обраної від «Самопомочі».

Відкликані депутати подали судові позови, вимагаючи визнати рішення ТВК щодо свого відкликання незаконним.

Процес відкликання іншого депутата СДП Сергія Луценка затягнувся на два роки – до жовтня 2019 року. Про початок збору підписів за відкликання Сергія Луценка та Дениса Поліщука оголошено ще у вересні 2017 року.

У жовтні 2019 року з’їзд СДП вирішив відкликати Сергія Луценка. Сам депутат заявив про своє бажання оскаржити рішення у суді.

Цікавим випадком, щоправда, не відкликання, а складання депутатських повноважень, є добровільна заява Ігоря Окіпнюка. Депутат був головою фракції «Самопоміч» у міській раді, але заявив про відмову від мандата 22 грудня 2017 року.

Ситуація напередодні місцевих виборів

Ситуація в міській раді залишається хиткою. Оформлена більшість («Рідне місто», «Батьківщина», СДП) з ситуативними союзниками має можливість приймати рішення. Відсутній міський голова робить секретаря ради центральною фігурою при прийнятті рішень (Олександр Шамота, СДП).

У раді існує кілька опозицій. Одна – партія колишнього міського голови Олександра Мамая («Совість України»). Олександр Мамай, вірогідно, має плани балотуватися на виборах міського голови у 2020 році.

Інша опозиція – БПП «Солідарність» та її лідер Андрій Матковський. Фракція довгий час перебувала в різних коаліціях та активно критикує міську владу.