Резюме

За час роботи Тернопільської міської ради кількість фракцій у її складі зменшилась із семи до п’яти. Дев’ятеро депутатів стало позафракційними. Троє було відкликано за народною ініціативо. Секретар ради залишається незмінним від початку свого обрання. Депутати не висловлювали недовіри міському голові.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За результатами місцевих виборів 2015 року міським головою Тернополя, у першому ж турі, на другий термін було переобрано Сергія Надала, кандидата від ВО «Свобода». Крім цього, до ради потрапило 13 депутатів від цієї ж політичної партії, що становить майже 31% від загальної чисельності складу муніципалітету. Таким чином ця політична сила сформувала найбільш численну депутатську фракцію у Тернопільській міськраді. Наступними за кількістю мандатів стали фракції політичних партій «Об’єднання «Самопоміч» та «БПП «Солідарність» («Європейська Солідарність»), по 7 та 6 місцевих обранців відповідно. По чотири депутати увійшли у фракції політичних партій ВО «Батьківщина», Громадянська позиція та «Громадський рух «Народний контроль».

Результати голосування на місцевих виборах 2015 року до Тернопільської міської ради

Назва політичної партії

Кількість обраних депутатів до Тернопільської міської ради

%

Блок Петра Порошенка «Солідарність» («Європейська Солідарність»)

7

16,67

ВО «Свобода»

13

30,95

ВО «Батьківщина»

4

9,52

Об’єднання «Самопоміч»

7

16,67

Радикальна партія Олега Ляшка

3

7,14

Громадський рух «Народний контроль»

4

9,52

«Громадянська позиція»

4

9,52

Загальна кількість депутатів у раді

42

 

11 листопада 2015 року секретарем Тернопільської міської ради сьомого скликання було обрано Віктора Шумаду. За результатами таємного голосування за його кандидатуру було віддано 27 голосів – за, 13 – проти та 3 – утрималось. Шумада потрапив у раду за списком політичної партії «БПП «Солідарність» («Європейська Солідарність»), в якому був першим кандидатом. Станом на 1 квітня 2020 року він надалі обіймає посаду секретаря ради та є позафракційним.

Депутатські фракції та керівництво ради

Протягом перших місяців своєї каденції депутати стабільно працювали у складі семи фракцій. Але на сьомій сесії Тернопільської міської ради, 21 квітня 2016 року, голова фракції політичної партії «Громадський рух «Народний контроль», Володимир Бліхар, проінформував про виключення з фракції депутата Романа Ляховича, додавши, що є відповідна заява від цього обранця. Виключення із фракції відбулось після того, як Ляхович був звинувачений в отриманні хабара за сприяння у працевлаштуванні, справу було направлено до суду і відповідно до рішення його було визнано винним у вчиненні правопорушення.

Значні зміни у структурі діяльності депутатів Тернопільської міської ради відбулись після ухвалення рішення міської ради №7/25/16 «Про внесення змін до рішення від 24.11.2015 №7/2/152 «Про регламент Тернопільської міської ради сьомого скликання», яке було прийняте на пленарному засіданні  25 сесії міськради, що відбулась 15 червня 2018 року. Відповідно до цього рішення депутатські фракції у Тернопільській міській раді мають складатися не менше як з чотирьох депутатів, а не трьох, як було до цього часу. Таким чином у раді припинили діяльність дві фракції – Радикальна партія Олега Ляшка та «Громадський рух «Народний контроль», і відповідно шестеро депутатів стали позафракційними: Святослав Півторак, Тарас Серетний, Оксана Яциковська, Володимир Бліхар, Петро Болєщук та Вікторія Шараськіна.

На засіданні 35-ї сесії Тернопільської міської ради, яке відбулось 6 червня 2019 року, міський голова Сергій Надал повідомив про припинення членства депутатів міської ради Павла Бича, Михайла Ібрагімова, Володимира Міська, Юрія Смакоуза, Ліни Прокопів у фракції Тернопільської міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та створення фракції «Європейська Солідарність», до складу якої ввійшли вищезазначені депутати. Водночас депутат Тарас Білан, який до цього часу був членом фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність», не увійшов до оновленого об’єднання та став позафракційним. У сюжеті місцевого телеканалу про цю ситуацію зазначається, що таке рішення депутати фракції «Європейська Солідарність» прийняли через те, що Тарас Білан проводить популістську інформаційну кампанію на власній Facebook-сторінці та в деяких засобах масової інформації, мета якої – дискредитувати політичну партію та окремих партійців. Рішення фракції Тарас Білан журналістам прокоментував так: «Я ніколи не був і не є членом партії Блок Петра Порошенка і мені дивно, що партійна організація може вирішувати долю людини, мажоритарника, якого вибрали люди на окрузі і приймати таке рішення, якщо взагалі таке рішення було».

Таким чином станом на 1 квітня 2020 року у складі Тернопільської міської ради налічується 9 позафракційних депутатів і залишилось лише п’ять депутатських фракцій із семи. Секретар ради не змінювався. За період сьомого скликання на пленарних засіданнях сесій голосувань щодо висловлення недовіри міському голові не було.

Персональні зміни у депутатських фракціях міської ради. Відкликання депутатів

У депутатському складі Тернопільської міської ради відбулись заміщення депутатських мандатів лише в одній фракції – ВО «Свобода». Один депутат помер, а троє втратили свої мандати через процедуру відкликання за народною ініціативою.

У жовтні 2017 року було припинено депутатські повноваження Володимира Стаюри, у зв’язку зі смертю. Після цього випадку Тернопільська міська виборча комісія своєю Постановою №8 від 8 листопада 2017 року зареєструвала Наталю Турецьку депутатом міськради, яка була включена у виборчий список ВО «Свобода» і увійшла в однойменну фракцію.

Зі складу Тернопільської міської ради трьох депутатів було відкликано за народною ініціативо.  Процес розпочався навесні 2017 року, коли на пресконференції у місті Тернополі Руслан Кошулинський (на той час заступник голови політичної партії ВО «Свобода») повідомив, що Ігор Турський, Іван Сороколіт та Роман Навроцький виключені із фракції у міській раді та партії ВО «Свобода». Офіційно причинами для такого рішення стало те, що у своїх публічних виступах та голосуваннях вони відійшли від програмних засад, з якими партія йшла на місцеві вибори.

27 травня 2017 року до Тернопільської міської виборчої комісії надійшли повідомлення про внесення пропозиції про відкликання депутатів Тернопільської міської ради Ігоря Турського, Івана Сороколіта, Романа Навроцького за народною ініціативою та надано витяги протоколу Зборів виборців багатомандатних округів з виборів депутатів Тернопільської міської ради від 24 травня 2017 року, в яких містилася інформація, передбачена статтею 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

17 червня 2017 року до Тернопільської міської виборчої комісії надійшов протокол зборів виборців багатомандатних виборчих округів з виборів депутатів Тернопільської міської ради від 24 травня 2017 року з необхідними додатками (список присутніх на зборах,  зразок підписного листа та ін.). Також комісії були надані підписні листи із підписами виборців на підтримку пропозиції про відкликання депутатів Тернопільської міської ради Ігоря Турського, Івана Сороколіта, Романа Навроцького.

У відповідних Постановах ТВК зазначено, що при перевірці поданих матеріалів Тернопільська міська виборча комісія порушень вимог ст. 38-40 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» не встановила.

Таким чином, Тернопільська міська виборча комісія постановила звернутися до вищого керівного органу ВО «Свобода» щодо відкликання трьох вищезазначених депутатів. Свої рішення ТВК оформила Постановами №9, №10, №11 від 25 січня 2018 року.

Рішеннями ІІІ етапу ХХХІХ з’їзду політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» від 27.01.2018 відкликано депутатів Ігоря Турського, Івана Сороколіта, Романа Навроцького за народною ініціативою.

13 лютого 2018 року Тернопільска міська виборча комісія постановила зареєструвати депутатами Тернопільської міської ради Ігоря Костюка та Андрія Стукало, а 4 квітня Мар’яна Кобзура, які були включені до виборчого списку ВО «Свобода». Усі троє депутатів увійшли у фракцію ВО «Свобода».

Ситуація, яка склалась у міській раді через відкликання депутатів, мала гучний резонанс серед політично активних жителів міста. Перед засіданням сесій Тернопільської міської ради, при вході у будівлю, відбулись сутички між прихильниками депутатів, яких намагались позбавити мандатів, та прихильниками ВО «Свобода». У медійному просторі висловлювались думки, що рішення про виключення цих осіб із фракції та партії ВО «Свобода», було прийняте через те, що вони не підтримали рішень міської ради, в яких були зацікавлені «свободівці» та мер міста Сергій Надал.

Тернопільська міська рада у відповідь на інформаційний запит повідомила, що депутатами сьомого скликання заяв про складання депутатських повноважень не подавалось.

Враховуючи результати виборів та персональні зміни, які відбулись у депутатському складі Тернопільської міської ради, гендерний розподіл залишається досить непропорційним. У 2015 році у складі цього місцевого органу ради було 7 жінок і 35 чоловіків. Станом на 1 квітня 2020 року – 8 жінок і 34 чоловіки.

Коротко про ситуацію в міськраді напередодні виборів

Депутати Тернопільської міської ради сьомого скликання за час своєї роботи пережили декілька цікавих моментів. У перший рік роботи ради відбувся скандал із депутатом  Романом Ляховичем через засудження його в корупції та виключення із фракції «Громадський рух «Народний контроль». У 2017 році було виключено трьох депутатів від провладної фракції ВО «Свобода», ця подія викликала декілька неспокійних засідань ради із протестами та штовханиною біля будівлі міської ради. У червні 2018 року рішенням ради було внесено зміни до Регламенту міськради, згідно з яким об’єднання депутатів від Радикальної партії Олега Ляшка та «Громадського руху «Народний контроль» втратили статус фракцій. За даними соціологічної групи «Рейтинг», яка дослідила соціально-політичні настрої мешканців Тернополя  (13-16 квітня 2020 року), лідерами електоральних симпатій на виборах до міської ради є партії ВО «Свобода», «Європейська Солідарність» та «Слуга народу», у інших партій підтримка менше 10%. Лідером серед кандидатів на посаду міського голови залишається чинний мер Сергій Надал.