У місті Рені на півдні Одеської області фактично стартувала агітаційна кампанія потенційних кандидатів на посаду міського голови. У центрі уваги потенційних кандидатів - діти та інші соціальні починання.

Як повідомляє постійний спостерігач ОПОРИ, в дитячому садку «Чебурашка» від імені приватного підприємця Ігоря Плехова дітям дарували книжки-розмальовки під назвою «Бабусі-внучатам».

На останній сторінці обкладинки було розміщено звернення від потенційного кандидата:

«Любі друзі! Сьогодні ви тримаєте в руках книжку-розмальовку, яку створили самі добрі і наймудріші в світі ренійські бабусі. Мені було дуже приємно допомогти їм здійснити цей проект. Для нас, дорослих, найвища радість - чути, як сміються діти, бачити, що їм живеться в рідному місті комфортно. Саме для цього в 2014 році за особисті кошти я почав будувати в Рені дитячі ігрові майданчики, більшість з яких - на околицях нашого міста. Всього їх буде 17. Паралельно мені вдалося упорядкувати частина автобусних зупинок, громадських дворів, окраїнних вулиць міста. Роблю все це від щирого серця. Тому що переконаний: нічого не змінюється до тих пір, поки хтось не починає міняти. І іншого способу що-небудь змінити просто не існує. Думаю, ви зі мною згодні? З повагою до вас, Ігор Плехов».

0 6 09 RENI

Крім того, раніше, 17 липня, в газеті «Ренійський вісник» у рубриці «Візитна картка» була опублікована стаття «Ніщо не змінюється до тих пір, поки хтось не починає змінювати. І іншого способу що-небудь змінити просто не існує». Автор публікації Ігор Плехов повідомив читачам, що ухвалив рішення балотуватися на пост міського голови Рені:

«Коли я побачив, як радують людей новенькі дитячі майданчики та інші соціальні починання, то остаточно зрозумів, що саме цього не вистачає нашому місту. Не вистачає елементарної упорядкованості, турботи про прості побутові потреби людей, не вистачає щоденної цілеспрямованої роботи над вирішенням «приземлених» питань життєдіяльності громади. І я вирішив не зупинятися на досягнутому. Адже я можу робити більше. Так чому б не скористатися шансом, який дають майбутні вибори до місцевих рад? Пора виходити на новий рівень діяльності, пора вирішувати міські проблеми системно, маючи для цього всі повноваження і важелі управління. І я ухвалив для себе принципове рішення - запропонувати ренійцям свою кандидатуру на посаду міського голови».

У розповсюдженні дитячих книжок спостерігачі ОПОРИ вбачають порушення частини 2 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», згідно з якою кандидати на посаду міського голови мають право почати передвиборчу агітацію лише з наступного дня після реєстрації. До того ведення агітації забороняється.

Згідно з частиною 6 цієї ж статті передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів. Наразі продукція з ознаками агітації випускається поза межами виборчого фонду, відтак виборці не можуть достовірно знати, хто фінансує друк і скільки грошей на це витрачено.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.