2 вересня відбулося святкування Дня міста Одеси. Здавалося б, свято абсолютно далеке від політики. Однак, кандидати в народні депутати, судячи з усього, дотримуються іншої думки. Практично у всіх районах Одеси пройшли заходи, які так чи інакше, нагадували одеситам про те, що до виборів залишилося вже зовсім небагато

Перша особливість цього року - вперше власне свято отримали жителі Суворівського району. Святкування дня міста для жителів цього району почалося з 12 години дня біля школи № 14 на Кримському бульварі. Бажаючим відсвяткувати День міста була запропонована розважальна програма для дітей. До другої години дня одеситів розважав своїм знаменитим шоу «Караоке на майдані» Ігор Кондратюк, потім для «суворовців» станцювала одеська команда «майдансерів» під керівництвом Влада Ями, а завершувався вечір виступами одеської групи «Дюк Тайм», Олега Газманова і навіть всесвітньо відомих зірок «вісімдесятих» - дуету «OTTAWAN». У ході всього святкування охочим відзначити день міста на Кримському бульварі неодноразово нагадували про те, що вперше жителі Суворівського району святкують День Народження Одеси недалеко від своїх будинків завдяки Геннадію Труханову (кандидату в народні депутати по округу № 136 - Суворівський район). Так, на майданчику біля школи, де жителів рай ону радували своїми виступами зірки, красувалися величезні банери із гаслом кандидата «Довіряй справам!», спеціальні святкові банери «Нехай Одеса пишається тобою. Геннадій Труханов». Артисти та ведучі неодноразово нагадували про те, завдяки кому, відбувається свято. Сам «ініціатор масового гуляння не погребував декілька разів вийти на сцену, а в кінці вечора навіть проспівав «пісню-присвяту» Суворівському району.

Truhanov_poet

Звичайно, традиційно святкування Дня міста проходило в центральній частині міста. Однак і тут не обійшлося без агітаційних заходів. У міському саду проходив конкурс пісні «Співаю про тебе, Одеса моя», організований Сергієм Ківаловим (кандидатом в нардепи від Приморського району Одеси). Тут же була встановлена ​​палатка кандидата з агітаційними матеріалами. В цей же день Сергій Ківалов відкрив оновлений ділянку набережної від 8-ї до 10-ї станції Великого Фонтану.

Konkursy_Kivalov

У Центрі міста та в Суворівському району прогулявся та поспілкувався з городянами екс-мер Одеси Едуард Гурвіц (балотується в нардепи за списками партії «УДАР»). Він зустрівся з жителями району на Кримському бульварі і біля фонтану, і з півгодини просто поспілкувався з одеситами.

Однак, найбільше пощастило жителям Київського району. Тут відразу три кандидати в народні депутати вітали одеситів з Днем міста. Олексій Гончаренко (офіційний кандидат від Партії Регіонів в Київському районі) влаштував дитяче свято на 411 батареї. Наймолодші одесити брали участь в конкурсах, за перемогу в яких отримували подарунки, на яких вказувалося, кому слід дякувати. Цікаво, що батькам роздавали газету провладного кандидата «Якість життя», а сам меморіальний комплекс був «прикрашений» наметами з агітацією.

Podarki

Біля торгового комплексу «Сіті-Центр» розташувався «агітаційний пункт» вже іншого кандидата - Юрія Преснова (самовисуванця, але діючого члена Партії Регіонів, зама голови однойменної фракції в міській раді). Тут, за аналогією з Суворівським районом, була встановлена ​​сцена, яка була обвішана агітаційними банерами цього кандидата, з якої одеситів вітали Анастасія Приходько та Наталя Могилевська. Тут же були встановлені намети з гаслами Юрія Преснова «За всю Одесу», в яких усі бажаючі могли безкоштовно втамувати спрагу. Це, до речі, вже може бути віднесено до непрямого підкупу виборців.

Найскромнішим кандидатом у цьому окрузі, який вирішив не втрачати випадку і поагітувати перехожих за свою кандидатуру на майбутніх виборах, виявився Вадим Чорний (самовисуванець). Кандидат концертів і конкурсів не влаштовував, однак його активісти розташувалися зовсім поряд з «Сіті-Центром» і роздавали перехожим програму кандидата.

І лише жителі Малиновського району в черговий раз залишилися обділеними. Тут ніяких масових гулянь на честь Дня міста не було. Можливо, причиною тому, знову ж таки, стала відсутність у цьому районі Одеси офіційного кандидата від Партії Регіонів. Раніше жителі району не «потрапили» під дію програми «Здорове літо 2012», в рамках якої дітей Суворовського, Приморського та Київського району оздоровили в таборах Сергіївки за 10% від вартості путівки. Ініціаторами програми, як і святкування Дня міста в Суворовському і Київському районі, виступили лідери фракції Партії Регіонів в Одеській міській раді Геннадій Труханов та Юрій Преснов (вони ж кандидати в народні депутати в Суворовському і Київському районах відповідно).

 


Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.


У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.