Громадянська мережа ОПОРА продовжує слідкувати за передвиборчою агітацією кандидатів у народні депутати. Цього разу на наявність політичної реклами ми проаналізували останній номер Інтернет-видання «Новини Розточчя»[1].

Вже на першій шпальті знаходимо заяву депутата Львівської обласної ради з приводу незаконних дій влади щодо порушення кримінальних справ за блокування транспортних комунікацій. З тексту заяви стає зрозуміло, що йдеться про блокування руху на автодорозі сполученням Львів – Рава-Руська та під’їзної дороги до Львівського міського полігону побутових відходів ЛКП «Збиранка». Проте цікаво, що текст заяви не містить прізвища депутата, який звертається із заявою. Швидше за все автором заяви є Тарас Козак, кандидат у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №122, до якого входять Яворівський та Жовківський райони. На його користь свідчить ряд інших матеріалів, розміщених у виданні.

Так, у наступній статті - «Мова – душа народу» - критикується законопроект «Про державні засади мовної політики» та його пікетування у Києві. «І тут свою життєву патріотичну позицію проявив депутат Львівської обласної ради Тарас Козак, посприявши у виділенні автотранспорту» - пише автор.

У газеті міститься також інформація про дарунки кандидата-мажоритарника. У матеріалі про святкування 500-річчя села Вовча Гора на Яворівщині, на яке прибув Тарас Козак, настоятель місцевого храму подякував йому «за надану допомогу церковній громаді, зокрема в побудові огорожі навколо Божого храму». Аж три статті цього випуску присвячені темі охорони здоров’я. У матеріалі «Швидка допомога» Тараса Козака» головний лікар Яворівської центральної районної лікарні та священник дякують за подаровану карету швидкої допомоги з написом «Громаді Яворівщини від Тараса Козака». Подяку також висловлюють мешканці села Рясна-Руська за капітальний ремонт місцевого медичного закладу, що стало можливим «завдяки допомозі депутата Львівської обласної ради Тараса Козака». А в статті «Ми – як сімейні лікарі» завідувач фельдшерсько-акушерського пункту в с.Коти «прохає депутата обласної ради Тараса Козака при змозі допомогти із транспортом (якщо не скутерами, то бодай велосипедами), адже меценат уже зобов’язався підготувати документи для проведення опалення, що було першочерговою потребою в ФАПі».

Деякі статті супроводжується фотографіями, на яких зображений Тарас Козак. Матеріалів чи фото інших кандидатів або згадки про них у газеті немає, що суперечить журналістським принципам збалансованості інформації та нормам українського законодавства щодо рівного доступу до ЗМІ.

Є в газеті кілька нейтральних матеріалів про освітян, культурні заходи, спортивні події, поетичні сторінки та оголошення, що хоч якось нагадує про те, що це газетне видання, а не агітаційна листівка кандидата у депутати. Непідготовленому читачу складно буде провести межу між прихованою агітацією та суспільно важливою для нього інформацією, оскільки маркування «політична реклама» у цьому випуску «Новини Розточчя» відсутнє.

 
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

 

[1] Для дослідження спостерігачі обрали останній номер “Новин Розточчя” - №13-14 (22-23) липень 2012.