На території Кіровоградської області чиниться тиск на приватні підприємства через податкову службу України. Голова Кіровоградської територіальної організації ПП «Фронт змін» Андрій Табалов дав свій коментар щодо даної ситуації спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області. Він розповів, що в період з 2011 по 2012 роки зросла як кількість виплачених податків, так і позапланових перевірок податковими службами.

Андрій Табалов є генеральним директором групи підприємств «Формула смаку» починаючи з 2008 року. На парламентських виборах 2012 року буде балотуватися як кандидат-мажоритарник виборчого округу № 99.

Зі слів підприємця, податковий тиск на бізнес зріс по всій країні, а група підприємств «Формула смаку» не стала винятком. Андрій Табалов коментує: «Для прикладу: тільки одне з підприємств торгової марки «Формула смаку» сплатило у 2011 році на 127 % податків більше, ніж у 2010 році. І це не дивлячись на те, що ставка податку на прибуток у 2011 році знизилася на 2 відсотки (з 25 % до 23 %)». Можливості створення таких бізнес-умов сприяло прийняття нового Податкового кодексу України.

Другим аспектом тиску держави на бізнес через податкові служби стала надмірна кількість позапланових перевірок приватних підприємств: «Окрім того, у 2011-2012 роках в чотири рази зросла кількість позапланових перевірок на підприємствах нашої торгової марки», – інформує Андрій Табалов.

Дані дії владних структур по відношенню до підприємців можна визначити як ті, що належать до зловживання адміністративним ресурсом, а саме, силовим. Силовий адмінресурс – використання правоохоронних та інших органів, що мають повноваження здійснювати примус (міліція, прокуратура, СБУ, митниця, податкова) в інтересах одних політиків чи партій або з метою тиску на інших.

Виходячи з вищеназваних фактів, можна зробити висновок про наявність податкового тиску у передвиборчий період з ціллю створення додаткових джерел фінансування виборчої кампанії певної політичної сили.

За коментарями звертайтесь:
Надія Домаш
прес-секретар виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.