Спостерігачі ОПОРИ в ході місцевих виборів станом на 14 грудня 2020 р. зафіксували 2241 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів. Серед цих порушень найбільше стосувалися незаконної агітації (1776), процедурних порушень (190), матеріального стимулювання виборців (167). На четвертому місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 79 таких випадків. 29 з них стосувалися бюджетного адмінресурсу, 12 - медійного, 11 - кадрового і матеріального та 7 - корпоративного, а також 20 випадків - силового перешкоджання агітації. Це свідчить про те, що адміністративний ресурс залишається, хоч і не ключовим, але поширеним способом впливу на загальний перебіг виборчого процесу, а також разом з матеріальним стимулюванням виборців здійснює найбільш відчутний негативний вплив на нього.

Разом з тим різні форми зловживання адміністративним ресурсом не лише не були предметом публічної критики з боку самих суб'єктів виборчого процесу, але толерувалися на різних рівнях як прийнятний спосіб ведення виборчої кампанії чинними посадовцями та депутатами. 

Окремі випадки з ознаками адміністративного ресурсу також зафіксовані на Хмельниччині. Проте ці випадки не мали системного характеру та, як правило, проявлялися у формі піару на бюджетних ресурсах. Така поведінка не порушує виборче законодавство, але не є прийнятною з точки зору міжнародних стандартів. 

Що таке адміністративний ресурс

Під зловживаннями адміністративними ресурсами розуміється невиправдана перевага, отримана певними партіями і кандидатами через використання їхніх службових посад або зв’язків із органами публічної адміністрації із метою вплинути на результат виборів. 

До переліку адміністративних ресурсів входять людські, фінансові, матеріальні, природні та інші нематеріальні ресурси, якими під час виборів користуються виборні й посадові особи публічної адміністрації шляхом контролю над персоналом та фінансами, процесом ухвалення рішень та через зв’язки в органах влади. Адміністративними ресурсами також є ресурси публічної адміністрації, якими кандидати-посадовці користуються у формі престижу, публічної та інформаційної присутності із метою отримання підтримки на виборах. До прикладу, до таких проявів належить вибіркове запрошення політичних лідерів або кандидатів на офіційні заходи органів публічної адміністрації. 

У разі відсутності чіткого розмежування між владою, політичними партіями і кандидатами принцип рівності можливостей для усіх суб’єктів виборчого процесу може бути знівельовано. 

Міський голова Хмельницького

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, вперше обраний на виборах у 2015 році, повторно балотувався на посаду. Ідучи на вибори від політичної партії ВО «Свобода», він публічно підтримав партію «Команда Симчишина». Партія зареєстрована в листопаді 2015 року з назвою «Партія «Миру і розквіту», але 12 червня 2020 р. змінила назву на «Команда Симчишина». Кандидатами в депутати до Хмельницької міської ради від цієї партії зокрема стали й працівники структурних підрозділів Хмельницької міської ради (начальник управління ЖКГ, в.о. начальника департаменту освіти та науки, начальник управління праці та соціального захисту населення тощо).

Міський голова прямої агітації під час виборчого процесу не проводив взагалі. Натомість він особисто брав участь у відкритті значної кількості інфраструктурних об’єктів, що активно висвітлювала муніципальна телерадіокомпанія «МІСТО» (комунальне підприємство), а також сторінки  в соціальних мережах партії «Команда Симчишина», яка активно використовувала досягнення міського голови для популяризації власної політсили.

Наприклад, міський голова побував:

Також були випадки вручення матеріальних та грошових цінностей від імені Хмельницької міської ради особисто Хмельницьким міським головою. Наприклад, 26 вересня відбулось урочисте вручення ключів та грошових сертифікатів на придбання квартир 7 родинам працівників комунальних установ, 5 родинам учасників російсько-української війни та 1 спортсменці.

1 жовтня було вручення сертифікатів на персональні стипендії та премії школярам та вчителям (47 осіб).

Такі дії міського голови не порушують норми виборчого законодавства. Кандидатам-посадовцям воно навіть дозволяє агітувати в робочий час, проте без використання ресурсів, доступ до яких вони мають за місцем своєї роботи. 

Голова Хмельницької обласної державної адміністрації

Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет не брав участі у виборчому процесі в якості кандидата до жодної ради. Загалом під час виборчої кампанії Хмельницька облдержадміністрація та її керівництво дистанціювались від агітаційного процесу і не брали участі в політичній агітації, крім одного випадку.

9 вересня 2020 р. у Хмельницькій області з робочим візитом був Президент України Володимир Зеленський. В рамках візиту в м. Хмельницький в парку ім. Чекмана був проведений захід за участі Президента та голови ОДА, на якому відбулась презентація кандидатів від політичної партії «Слуга Народу». Захід супроводжувався агітаційним партійним брендуванням «Зе! Місцеві! Хмельниччина». Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет з трибуни брендованої логотипом «Зе! Місцеві» доповідав про успіхи Хмельницької області.

Голова Хмельницької обласної ради

Голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний був висунутий кандидатом у депутати від політичної партії «За майбутнє», але 29 вересня 2020 року Хмельницька обласна територіальна виборча комісія задовольнила заяву Михайла Загороднього про відмову балотуватися. Участі в агітаційній кампанії політичних сил голова обласної ради не брав.

Президент

9 вересня 2020 р., в Хмельницькій області з робочим візитом був Президент України Володимир Зеленський. В рамках його візиту в м. Хмельницький в парку ім. Чекмана був проведений захід, на якому за безпосередньої участі Президента України відбулась презентація кандидатів від політичної партії «Слуга народу». Захід супроводжувався агітаційним партійним брендуванням «Зе! Місцеві! Хмельниччина». Хмельницька ОДА відмежовувалась від проведення цього заходу, і повідомила, що їм не відомо, хто його проводить (хоча на заході був присутній голова Хмельницької обласної державної адміністрації, і навіть мав на ньому виступ).

Також Президент відвідав об’єкти, які виконуються у рамках програми «Велике будівництво», зокрема Сатанівську ЗОШ І-ІІІ ступеня, що висвітлювала партійна сторінка «Слуга народу – Хмельниччина» в мережі Facebook.

Народні депутати

До місцевих рад Хмельниччини балотувалися 4 народні депутати: Сергій Лабазюк, Олександр Герега, Володимир Ар'єв та Віктор Бондар.

До Хмельницької обласної ради балотувались: 

  • Сергій Лабазюк («За майбутнє», перший кандидат).
  • Олександр Герега («За конкретні справи», перший кандидат).
  • Володимир Ар'єв («Європейська Солідарність», перший кандидат).

До Хмельницької районної ради балотувались: 

  • Олександр Герега («За конкретні справи», перший кандидат).
  • Віктор Бондар («За майбутнє», перший кандидат).

До Хмельницької міської ради балотувались:

  • Сергій Лабазюк («За майбутнє», перший кандидат).

Всі четверо народні депутати подали заяви до територіальних виборчих комісій про відмову від депутатського мандата депутата відповідних рад. Таким чином, все це може мати ознаки технології використання народними депутатами свого публічного статусу в агітаційних цілях.

Інша практика використання адміністративного ресурсу

На Хмельниччині були зафіксовані випадки з ознаками бюджетного адміністративного ресурсу, який полягає у використанні бюджетних ресурсів в агітаційних цілях. Зокрема на сторінці «Слуга Народу - Хмельниччина» в мережі Facebook розміщувались повідомлення з висвітленням програми «Велике будівництво», Державного фонду регіонального розвитку, субвенцій з державного бюджету, які супроводжувались згадками чи брендуванням партії «Слуга народу» та її представників. 

Так, у вересні 11 повідомлень були про ремонти доріг за програмою «Велике будівництво», 9 повідомлень стосувалися будівництва (ремонту) об'єктів соціальної інфраструктури (садочки, школи, лікарні, ЦНАПи), 2  повідомлення було опубліковано про передачу автомобілів для медиків та рятувальників.

Разом з тим у жовтні було опубліковано 11 повідомлень про ремонти доріг за програмою «Велике будівництво», 11 повідомлень - про будівництво/ремонт об'єктів соціальної інфраструктури, 4 повідомлення - про виділення коштів Урядом (на дистанційне навчання для шкіл, на забезпечення киснем опорних лікарень, на дезінфекційні засоби, субвенція на лікарні 189 округу), 2 повідомлення про передачу матеріальних цінностей (закупівля автівок для медиків та протипухлинного обладнання).

Також піар на бюджетних ресурсах використовувала політична партія "Команда Симчишина" (до 12 червня 2020 р. носила назву "Партія "Миру і розквіту"), від якої кандидатами в депутати були висунуті депутати Хмельницької міської ради від ВО "Свобода" та частини інших політичних сил, і яка позиціонувалася  як "партія Хмельницького міського голови".

Так, на сторінці "Команда Симчишина" в мережі Facebook протягом вересня-жовтня розміщувались повідомлення про відкриття інфраструктурних об'єктів.

У вересні зафіксовано 6 повідомлень про відкриття спортивних майданчиків, 6 повідомлень про ремонт/асфальтування доріг/дворів, 4 повідомлення про будівництво/ремонт об'єктів закладів освіти, 3 повідомлення про об'єкти сміттєпереробної інфраструктури, 1 повідомлення про відкриття дитячого майданчика.

У жовтні розміщено 3 повідомлення про об'єкти рекреаційної інфраструктури, 1 повідомлення про відкриття спортивних майданчиків, 1 повідомлення про відкриття закладів медичної сфери.

Етичний Кодекс

На пропозицію представників Громадянської мережі ОПОРА підписати «Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час виборів відгукнулись троє міських голів міст Хмельницької області, а саме:

  1. Ніла Островська, міська голова Красилова;
  2. Олександр Супрунюк, міський голова Нетішина;
  3. Олександр Симчишин, міський голова Хмельницького.

Інформація про підписання кодексу була розміщена на сторінках відповідних міських рад. Міська голова Красилова Ніла Островська також розмістила інформацію про підписання Кодексу на власній сторінці в мережі Facebook.

Громадянська мережа ОПОРА направляла також звернення із закликом підписати кодекс до голови Хмельницької обласної державної адміністрації.

Спочатку з боку Хмельницької обласної державної адміністрації була зацікавленість в підписанні Кодексу, відповідальні особи проводили консультації з представником Громадянської мережі ОПОРА щодо формату підписання Кодексу, але в кінцевому підсумку повідомили, що за висновком юристів ОДА Голова Хмельницької обласної державної адміністрації не має повноважень підписувати такі документи.

Загалом 34 керівники місцевих органів влади та самоврядування з 16 областей підписали Кодекс поведінки під час місцевих виборів.