Під час місцевих виборів в Донецькій області спостерігачі ОПОРИ зафіксували більше 200 порушень, з яких до двох десятків стосувалися саме зловживання адміністративним ресурсом. Отже це не є найбільш значущим фактором впливу на перебіг виборчої кампанії. Проте посадові особи та державні службовці, які мають доступ до бюджетних фінансів чи можуть зловживати запрошеннями на заходи тільки окремих кандидатів, можуть мати певний вплив на результати волевиявлення громадян у своїх громадах.

На Донеччині адміністративний ресурс використовувався переважно в агітаційних цілях. У другій половині вересня в декількох містах Донецької області з’явилися борди з ознаками піару в рамках бюджетної програми «Велике будівництво». Самі борди були притаманного політичній партії «Слуга народу» зеленого кольору та написами щодо будівництва спортивних об’єктів чи ремонту певних відрізків доріг. Наприклад: «Зе!Донбас СЛУГА НАРОДУ. Донецька область, 2020. Реконструкція траси Київ-Харків-Довжанський. Дороги Донбасу - шлях до миру. Програма Президента України». Між іншим, це обіцянка щодо відновлення дороги за бюджетні кошти. Адже згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 539 від 01 липня 2020 року «Про виділення коштів для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» траса Київ-Харків-Довжанський входить до переліку об'єктів фінансування з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Також були зафіксовані борди з символікою політичної партії «Слуга народу» та написами «Зе! Донбасс Слуга народу», а також «Будуємо для наших дітей. Будівництво стадіону. Програма президента України». Між іншим, відповідно до інформації з офіційного сайту Програми Президента України «Велике будівництво», зведення певних спортивних об’єктів в окремих містах Донеччини, фінансується з місцевого бюджету.

Тож подібні агітаційні друковані матеріали можуть сформувати хибне уявлення у громадян стосовно певних очікувань по відношенню до окремих політичних партій чи кандидатів.

До використання адміністративного ресурсу також можна віднести факт запрошення окремих політичних діячів на заходи, які проводять представники обласної адміністрації. Зокрема, на початку вересня на відкритті Селидівської школи №6 в офіційній делегації Донецької обласної держадміністрації разом із міністром розвитку громад і територій Олексієм Чернишовим та керівником обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Кириленком був присутній депутат Покровської міської ради Руслан Суков, якого офіційно не було запрошено. Він же потім балотувався на посаду Селидівського міського голови. І подібні візити можуть трактуватися як певні інформаційні чи публічні привілеї для окремих кандидатів з метою отримання ними додаткової підтримки потенційних виборців.

Ще один учасник виборчого процесу на Донеччині Сергій Чертков, на агітаційних плакатах якого поряд з прізвищем було зазначено, що він є депутатом Донецької обласної ради, активно влаштовував в Костянтинівці заходи та акції з благодійними подарунками. Однією з показових була його ініціатива «Соціальна стоматологія»: мешканці Костянтинівки виключно пенсійного віку могли звернутися до приймальні Сергія Черткова та отримати сертифікат на певні стоматологічні послуги в приватній лікарні на безкоштовній основі. Такі дії кандидата мають ознаки корпоративного адміністративного ресурсу, коли ресурси приватного бізнесу, в обхід виборчих фондів, використовуються в інтересах певних партій та кандидатів. Між іншим, подібна благодійна допомога може впливати на рейтинги серед виборців цього кандидата.

Чи балотувалися на посади міських голів чинні очільники міст на Донеччині

У зв’язку зі збройним конфліктом на Сході України у Донецькій області відсутнє місто, яке отримало б статус обласного центру (наразі Краматорськ виступає адміністративним центром області). Тому говорити про виборчу активність мера обласного центру чи обласної адміністрації в Донецькій області неможливо.

ОПОРА проаналізувала, в яких містах на Донеччині балотувалися чинні на той момент очільники громад:

  1. В Краматорську Андрій Панков, 1974 року народження, самовисуванець, безпартійний.
  2. У Слов’янську Вадим Лях, 1972 року народження, висуванець від політичної партії «Опозиційний блок», членом якої наразі і є.
  3. В Лимані Петро Цимідан, 1949 року народження, самовисуванець.
  4. В Миколаївці Олена Цикунова, самовисуванка, безпартійна.
  5. В Маріуполі Вадим Бойченко, 1977 року народження, лідер політичної партії «Блок Вадима Бойченко».
  6. В Бахмуті Олексій Рева, 1953 року народження, безпартійний, самовисуванець.
  7. У Добропіллі Андрiй Аксьонов, висуванець від Донецької регіональної обласної партійної організації політичної партії «Порядок».
  8. В Покровську Руслан Требушкін від політичної партії «За майбутнє», народний депутат, який раніше певний час займав посаду міського голови.
  9. В Мирнограді Олександр Брикалов від політичної партії «Порядок».
  10. В Соледарі Євген Пластун, самовисуванець, безпартійний.
  11. В Сіверську самовисуванець Василь Масюженко.
  12. В Курахово Роман Падун, безпартійний, самовисуванець.

Майже в кожному місті ці чинні на той момент очільники громад, будучи ще й кандидатами на посади мерів, проводили зустрічі з виборцями, відкривали інфраструктурні об’єкти та дитячі майданчики, сприяли організації свят і розважальних заходів. 

Чинний на той момент міський голова Краматорська Андрій Панков проводив неформальні зустрічі з містянами, про що повідомляв на своїй сторінці у Facebook. А також ближче до виборів почав робити на своїй сторінці в соцмережі дописи з хештегом #5РоківРазом про ремонт хірургічного відділення, дитячого садка, оновлення автопарку комунального транспорту тощо. Всі ці об’єкти були модернізовані, відремонтовані та придбані за рахунок платників податків. 

 Як народні депутати просували «своїх» кандидатів на місцевих виборах

Ознаки використання адміністративного ресурсу містять і факти піару на відкритті дитячих майданчиків та інфраструктурних об’єктів, зведених за рахунок бюджетних коштів. На Донеччині цим «грішили» народні депутати, які при цьому відкрито підтримували конкретних кандидатів на місцевих виборах. Так, у місті Волноваха депутат міської ради Валерій Лубінець на честь Дня міста відкрив дитячий майданчик, який його син, народний депутат Дмитро Лубінець, у відео на своїй сторінці у Facebook називає подарунком мешканцям міста від команди нардепа. Від імені ж Дмитра Лубінця мешканцям Хлібодарівки безкоштовно роздавали окуляри, дарували подарунки в місцеві заклади освіти. І саме Хлібодарівську ТГ за підсумками виборів 25 жовтня очолив батько народного депутата Валерій Лубінець.

Менше ніж за тиждень до місцевих виборів 25 жовтня на Facebook-сторінці «Краматорские ведомости» був опублікований відеоролик за участі народного депутата України Максима Єфімова, який розповів: "Всё начинается с идеи. Эта набережная тоже когда-то была идеей. Теперь это результат. За 5 лет мы приучили себя побеждать. У нас высокие требования к себе и к власти. И у нас выдающиеся результаты. Это новые дороги, парки, это прекрасная центральная площадь, ледовая арена. Весь город охвачен инфраструктурными изменениями. Цель команды Ефимова - развивать Краматорск». Також у відео присутня символіка політичної партії «Команда Максима Єфімова «Наш Краматорськ». Від зазначеної партії зареєстровані кандидати у депутати Краматорської міської ради та до Краматорської районної ради. А інфраструктурні об’єкти, приклади яких наводяться в відео – виконуються винятково за бюджетні кошти. Отже, цей відеоролик містить ознаки зловживання адміністративним ресурсом та піару на бюджетних коштах.

 Хто з чинних міських голів підписав Етичний кодекс 

Ще на старті виборчої кампанії перед місцевими виборами 25 жовтня очільникам міст в Донецькій області, як зокрема і по всій Україні, було запропоновано підписати “Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу”. Це було пов’язано з недостатньою врегульованістю питання використання адміністративного ресурсу тими посадовими та службовими особами, які планують балотуватися.

В Донецькій області Кодекс етичної поведінки підписали:

  1. Вадим Лях, міський голова Слов'янська.
  2. Петро Цимідан, міський голова Лимана.
  3. Олександр Гадяцький, селищний голова смт Райгородок Краматорського району.

Андрій Панков, на той момент чинний міський голова Краматорська, наразі адміністративного центру Донецької області, проігнорував пропозицію щодо підписання кодексу.

Проте вже через декілька днів після підписання «Кодексу поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу» з очільником Слов’янська Вадимом Ляхом сталося непорозуміння. На початку жовтня в Слов’янську учні загальноосвітньої школи №20 розносили по домівках місцевих жителів газети з зображенням чинного міського голови Вадима Ляха, який на той момент був вже зареєстрованим кандидатом на місцевих виборах 2020 року. На відео школярі розповіли, що друковані матеріали з ознаками агітації їх відправила розносити вчителька Наталя Вікторівна. Хоча вже після оприлюднення відео директорка Слов'янської ЗОШ №20 Антоніна Плакидкіна представникам ОПОРИ пояснила: «Діти розносили газети на перерві. Вони хотіли допомогти. Попросила одна жінка з гуртожитку, що тут поряд». При цьому міський голова Вадим Лях заперечив використання адміністративного ресурсу, наголосивши, що не давав ніяких доручень чи звернень до адміністрації школи. «Це провокація або непорозуміння. У цьому випадку точно стовідсотково заявляю, що у цей процес від мене як від кандидата в мери втручання не було», - заявив очільник міста представникам ОПОРИ. 

З боку інших підписантів випадків використання адміністративного ресурсу зафіксовано не було.

Загалом 34 керівники місцевих органів влади та самоврядування з 16 областей підписали Кодекс поведінки під час місцевих виборів.