Враховуючи специфіку місцевої кампанії виборів, зокрема участь великої кількості посадовців та держслужбовців у якості кандидатів, ризик зловживання адміністративним ресурсом на виборах 2020 року був досить високим. І хоча в Сумській області не було зафіксовано випадків прямої агітації з використанням адміністративного ресурсу, утім мали місце випадки, які все ж мали ознаки зловживання.

Міський голова Сум 

Міський голова Сум Олександр Лисенко, який балотувався на цю посаду на місцевих виборах 2020 року, і який, за результатами повторного голосування, знову очолюватиме обласний центр, на час передвиборчої кампанії не пішов у відпустку та продовжував виконувати свої повноваження. Законодавство не зобов’язує брати відпустку та не забороняє поєднувати ці два процеси за умови не використовувати посадові повноваження і ресурси в передвиборчій гонці. Утім однозначно визначити, в якій саме ролі в той чи інший момент виступав Олександр Лисенко, досить важко, а нечітке розмежування цих двох статусів створює ризики порушення принципу рівності.

Ще в серпні у місті Суми з’явились білборди з хештегом #команда_лисенка,. Також на цих рекламних носіях було написано: «Зроблено в Сумах. #команда_лисенка. 52 нових спортивних майданчиків», «Зроблено в Сумах. #команда_лисенка. Нові автобуси», «Зроблено в Сумах. #команда_лисенка. Нові тролейбуси», «Зроблено в Сумах. #команда_лисенка. Утеплені школи», «Зроблено в Сумах. #команда_лисенка. Сучасні дороги». Окрім цього, міський голова активно проводив зустрічі з населенням в різних районах міста, які сам називав і особистим прийомом, і звітуванням. Такі зустрічі часто відбувались у робочий час. Також на них разом з міським головою були присутні посадовці різних структурних підрозділів Сумської міської ради. Зокрема Олександр Лисенко в одному зі своїх дописів про таку зустріч зазначив: «Тепер разом зі мною на прийомах присутні представники обслуговуючих організацій, департаментів, комунальних підприємств, мої профільні заступники. Незважаючи на те, скільки уже зроблено - все ж є потреба у ремонті доріг, прибудинкових територій, покращенні роботи ЖЕКів, встановленні освітлення».

Ще з серпня Олександр Лисенко розпочав серію зустрічей із мешканцями Сум в різних районах міста. На анонсах до таких зустрічей в Facebook були присутні елементи дизайну, схожі на логотипи партії ВО «‎Батьківщина», представником якої є Олександр Лисенко. Також на момент проведення зустрічей він ще не підтверджував та не спростовував свого наміру балотуватись на місцевих виборах спостерігачам ОПОРИ. 

На одній із таких зустрічей з громадянами (26 серпня), присутнім роздавали газету «Вечірні вісті». На першій сторінці газети була надрукована стаття із назвою: «Ставка на професіоналів. «Батьківщина» йде на вибори з гаслом єдина надійна команда». Усередині газети був вкладений аркуш, такого ж формату, із матеріалом під назвою «Місто змінюється. Досягнення п’яти років роботи команди Олександра Лисенка». 

Крім цього, він відвідав «дитяче свято», де роздавав кульки з написом своєї політсили: «Батьківщина Сумська». На афішах заходу було зазначено, що він організований «за підтримки» Сумського міського голови Олександра Лисенка, депутатки Сумської міської ради Світлани Липової (ВО «Батьківщина») у Курському мікрорайоні міста. Також на афіші у дизайні візерунку зображені елементи, які схожі на логотип партії ВО «‎Батьківщина». В програмі свята було передбачене встановлення контактних фігур, шоу мильних бульбашок та солодощі. 

Після цієї події на публічній сторінці Олександра Лисенка в Facebook, що зазначається, як сторінка категорії «Політик», опубліковано пост з хештегом #команда_лисенко, де йдеться про оновлення скверу, де проходив захід, а також про те, що роботи проводились за бюджетні гроші завдяки діям Світлани Липової: «‎Роботи проводилися у рамках бюджету участі, деякі об‘єкти було профінансовано завдяки ініціативі депутата Сумської міської ради Світлани Липової».

Також в кінці серпня «за ініціативи» міського голови були запущені два соціальні проекти для сумчан. Один із них - «пілотний проєкт допомоги незахищеним верствам населення серед мешканців Сумської міської ОТГ – «Соціальний Хліб». Згідно з цим проєктом, 200 одиноких пенсіонерів безоплатно будуть отримувати хлібобулочні вироби, які їм раз на тиждень доставлятимуть соціальні робітники. Надаватимуть хліб та батон у кіосках ТОВ «Сумська паляниця» за пред’явленням спеціальних купонів.

Другий проєкт називається «Інститут здоров’я», він стартував 28 серпня. Олександр Лиcенко презентував цей проєкт на фоні банера з написом: «Інститут здоров’я. Ініціатива Олександра Лисенка» з символікою у вигляді сердець, які нагадують елементи дизайну партії ВО «Батьківщина». Відповідно до умов проєкту, щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці в різних районах містах відбуватимуться спортивні заняття, до яких може приєднатися кожен бажаючий. Проте, в першу чергу проект спрямований на підопічних Комунальної установи  «Сумський міський територіальний соціального обслуговування  «Берегиня».

Окрім цього, саме напередодні виборів відбулися відкриття реконструйованої Театральної площі та відремонтованого молодіжного центру «Романтика», на фасаді якого присутні елементи дизайну схожі на логотип, який використовує партія «Батьківщина». «Романтику» після трирічного капітального ремонту з витратами більше 35 млн. грн відкрили 8 жовтня, а реконструйовану площу в центрі міста із кольоровими фонтанами, у якості тестового запуску - 11 жовтня. І хоча прямої агітації під час урочистостей не було зафіксовано, утім ці досить недешеві проєкти за бюджетні кошти згадувались у передвиборчих відео Олександра Лисенка. 

Окрім цього, також активно проводились роботи по утепленню лікарні, а також завершений «перший етап» реконструкції стадіону «Авангард», який розпочався у 2016 році. Ці роботи також згадувались у передвиборчих відео на публічній Facebook-сторінці Олександра Лисенка із позначкою «Політик».

Голова обласної державної адміністрації 

Роман Грищенко був призначений на посаду голови облдержадміністрації Сумщини 11 березня, а звільнений одразу після завершення виборчої кампанії. Звільнення Романа Грищенка Кабінет Міністрів України погодив 4 листопада, а відповідний Указ Президента був опублікований 5 листопада. 9 листопада був його останній робочий день на цій посаді. Ряд сумських експертів пов’язують звільнення Грищенка із низькими результатами представників партії «Слуга народу» на місцевих виборах в Сумській області.

Під час передвиборчої кампанії Роман Грищенко неодноразово публічно заявляв про свою незалежність та віддаленість від виборчого процесу та кандидатів і партій. Утім напередодні виборчого процесу, а також вже після офіційного його початку в області з’явились білборди на жовто-зеленому фоні із прізвищем голови Сумської облдержадміністрації Романа Грищенка та написом: «Підприємці Сумщини, дякую за робочі місця та сплачені податки! Роман Грищенко» у кольорах, подібних до тих, які використовують в своєму дизайні партія «Слуга народу».

Окрім цього, він неодноразово з’являвся під час робочих візитів у супроводі кандидатів від партії «Слуга народу» на різні посади. Наприклад, 10 жовтня під час виїзної наради за участі голови Сумської облдержадміністрації Романа Грищенка та народного депутата від «Слуги народу» Максима Гузенка у місті Ромни з ними була присутня кандидатка на посаду міського голови Ромен від партії «Слуга народу» Людмила Колєснік. Про це вона зазначила в дописі у себе на сторінці Facebook. За її словами, на нараді також були присутні: керівник Сумського обласного управління охорони здоров'я, Сергій Бутенко та керівник Національної служби здоров’я України, Андрій Віленський.

Щодо її ролі у цій нараді нічого незрозуміло, оскільки згідно з інформацією із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з 2014 року Колєснік займається підприємницькою діяльністю, а саме – роздрібною торгівлею переважно харчів, напоїв та тютюнових виробів, а також надає в оренду житло. Крім цього, на сайті ЦВК її посада та місце роботи зазначені так: «начальник відділення № 304/18, АБ "УКРГАЗБАНК».

Окрім цього випадку, на день раніше, вона також була присутня на світлинах, які опублікували в дописі про візит голови ОДА Грищенка, новопризначеного голови Роменської РДА Дениса Ващенка, а також нардепа по 161 округу Максима Гузенка на сторінці Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України. На фото разом з посадовцями можна побачити також і кандидатку від «Слуги народу» Людмилу Колєснік. 

Фото зі сторінки Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України 

Її участь у цьому заході також незрозуміла, адже в дописі йдеться, що на зустрічі «сторони обмінялися думками щодо співпраці та подальшого розвитку одного з кращих рятувальних формувань ДСНС України. Зокрема, можновладці пообіцяли вирішити питання щодо придбання автотранспорту для перевезення особового складу, адже роменські рятувальники дуже часто виконують завдання за призначенням за межами свого регіону», а відповідних посад, чи відповідною діяльністю Людмила Колєснік, принаймні публічно, не займалася.

Президент

Президент України Володимир Зеленський в рамках своїх робочих візитів під час виборчої кампанії місцевих виборів 2020 року завітав і на Сумщину. 8 вересня у Сумах він взяв участь у презентації «Стратегії розвитку регіону до 2027 року». 

У «Аеропорту Суми» під час заходу, на якому презентували «Стратегію розвитку регіону до 2027 року», Володимир Зеленський виступав зі сцени за трибуною, на якій був напис «Зе! Місцеві!», на фоні банеру з написом  «Зе! Місцеві. Сумщина». Президент представив кандидатку на посаду міського голови Тетяну Рябуху таким чином: «Далі я хочу надати слово вашій землячці, про неї ми вже сьогодні згадували, мене запитували. І зараз ми її побачимо. Це народний депутат України і кандидатка на посаду міського голови міста Суми - Тетяна Рябуха». 

Фото зі сторінки екс-голови Сумської облдержадміністрації Романа Грищенко у Facebook

 Стратегію ж розвитку Сумської області представляла народна депутатка України Тетяна Рябуха на фоні банера з написом: «Зе місцеві Сумщина. Тетяна Рябуха. Кандидатка на посаду міського голови Сум».

Під час виборів Тетяна Рябуха посіла третє місце за кількістю голосів виборців у «першому турі» 25 жовтня, на чому закінчилась її участь у місцевих виборах у якості кандидатки. 

Народні депутати 

Випадками використання для виборчих цілей партії своєї публічності та рейтингу в якості народних депутатів можна назвати балотування «першими номерами» в Сумську обласну раду депутатів Верховної ради по 159 округу Андрія Деркача (партія «Наш край») та по 160 округу Ігоря Молотка (партія «За майбутнє»). За результатами виборів обидві партії пройшли в обласну раду Сумщини.

Обидва брали активну участь у передвиборчій кампанії в області: з’являлись на публічних заходах, знімались у передвиборчих відео, часто згадувались у публікаціях в соцмережах регіональних представництв відповідних партій. При цьому часто вони згадувались чи представлялись саме в якості народних депутатів, а не кандидатів  від своїх партій.

Так, наприклад, на Сумщині партія «Наш край»  проводила безкоштовні прийоми у кардіолога і мамолога в рамках соціальної програми «Наш край: здоров'я жителів Сумщини» за підтримки благодійного фонду Андрія Деркача «Наше майбутнє». Від цього ж іменного фонду нардепа розповсюджувалась «страхова карта» - добровільне страхування на випадок захворювання на СОVID-19. Як зазначалося, ця карта була частиною соціальної програми «Наш край» благодійного фонду Андрія Деркача «Наше майбутнє». 

Крім того, у буклеті було звернення Андрія Деркача: «Дорогі земляки! Коронавірус оголив всі проблеми нашої медицини та показав результати так званої реформи охорони країна нічого не змогла вдіяти проти пандемії. Наш обов’язок протягнути руку допомоги тим, хто її потребує. Саме тому ми ініціювали соціальну програму страхування всіх, хто потребує підтримки», - написано в буклеті із підписом: «Андрій Деркач, народний депутат України».

Також за сприяння партії «Наш край» та голови обласної організації партії «Наш край» Андрія Деркача часто відбувались заходи у різних районних центрах Сумщини. Наприклад, святкування днів міст, сіл та селищ. На банерах, футболках агітаторів та кульках, які роздавали під час заходів, окрім написів назви партії часто зазначалось і ім’я нардепа Деркача. 

Ігор Молоток так само активно брав участь у передвиборчій кампанії і часто зазначався не як кандидат у списку до обласної ради, а як народний депутат Верховної ради. До прикладу, після розважальної програми для дітей та виступів музичного колективу під час святкування Дня міста Суми, яку організував місцевий осередок партії «За майбутнє» до вітального слова був запрошений саме народний депутат по 160 округу Ігор Молоток. Під час виступу він сказав: «... Скоро стануть перед вибором. Вибір, який дозволить прийняти правильне рішення. Я впевнений, що досвід і наполегливість сьогодення, і мрії наших дітей дозволять зробити гарний вибір в пользу майбутнього Сумщини».

Після цього, присутніх запросили написати свої привітання на «стіні» з написом «З днем народження, Суми! Разом з вами Ігор Молоток». У розписі стіни брали участь також Володимир Лободін, директор ТРЦ «Мануфактури», кандидат на посаду голови Сумської громади від партії «За майбутнє» та Вадим Ващенко, голова обласного  осередку партії «За майбутнє».

Крім того, в рамках святкування Дня міста Шостки провели церемонію вручення почесної відзнаки «Гордість Шостки» та спеціального призу «За майбутнє Шостки» (два сертифікати на відпочинок у Буковелі): «Цьогоріч премії удостоєні вісім представників різних галузей: освіта, виробництво, медицина, ветеранський рух. Пишаюся земляками, які попри всі труднощі та негаразди, не опускають руки, не шукають кращих світів, а сумлінно і наполегливо працюють на благо рідного міста. Так тримати! Також вперше був започаткований спеціальний приз «За майбутнє Шостки» - зауважив народний депутат у своєму дописі в Facebook. Вручення нагород і призів відбувалося на фоні банеру партії «За майбутнє». У нагородженні взяв участь народний депутат Ігор Молоток.

Фото зі сторінки Ігор Молоток у Facebook

Інша актуальна практика використання адміністративного ресурсу

22 вересня 2020 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відвідали Суми. В Сумах Прем’єр-міністр провів нараду в Сумській облдержадміністрації з питань розвитку Сумської області, участь у нараді також взяли міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко, представники уряду та народні депутати. Під час деяких офіційних заходів високопосадовців супроводжувала кандидатка на посаду міського голови та народна депутатка від партії «Слуга народу» Тетяна Рябуха.

Фото з сайту Сумської міської ОДА 

При цьому на офіційній сторінці «Слуга народу Cумщина» у Facebook також опублікували допис про візит Прем’єр-міністра в Суми. На фотографії із зображенням Дениса Шмигаля є напис: «Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: 2021 рік стане роком «Великого будівництва в культурі». Слуга Народу».

Фото зі сторінки: «Слуга Народу Cумщина» 

3 жовтня в торгівельному центрі «Мануфактура» в Сумах з'явились 2 банери із зображенням кандидата на посаду голови Сумської ТГ від партії "За майбутнє" Володимира Лободіна, який є директором зазначеного ТРЦ. Біля банерів працювали агітатори і розповсюджували агітаційні листівки без вихідних даних. У зазначеному факті вбачається застосування кандидатом корпоративного адміністративного ресурсу, оскільки агітаційні активності інших кандидатів в «Мануфактурі» не проводились, що, як мінімум, також порушує принцип рівності.

Вже раніше зазначена ситуація щодо присутності кандидатки на посаду міського голови міста Ромни під час візиту посадовців до Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України, де була також присутня кандидатка на посаду міського голови Ромен від партії «Слуга народу» Людмила Колєснік мала продовження. 23 жовтня на своїй сторінці в Facebook Людмила Колєснік опублікувала відео за участі начальника відділу персоналу Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України Михайла Бондаренка. Відео містить заставку із символікою і в кольорах партії «Слуга народу» з позначкою «Зе місцеві!». У відео Бондаренко у формі з державною символікою говорить про те, що йому імпонують нові обличчя у владі «і імпонує, коли ці нові обличчя, які ти дійсно багато років знаєш…». Далі він додає, що «зокрема хотів би зупинитись на Людмилі Колєснік...Це те нове обличчя, якого не вистачає роменській громаді». 

У відео він хвалить її лідерські, менеджерські та особисті якості на посаді керівника відділення банку. «Особисто мій вибір - це Людмила Колєснік. Не тільки тому, що ми багато років знаєм один одного і товаришуємо, а й те, що вона дійсно варта бути керівником територіальної громади», - говорить у ролику начальник відділу персоналу. Окрім цього, Михайло Бондаренко зауважує, що також важливо, щоб у міського голови була підтримка на державному рівні і добре, що кандидатура, яку він підтримує, є частиною цієї команди.

Ознаки корпоративного ресурсу має випадок, який стався напередодні першого туру у Сумах. 23 жовтня перед «днем тиші» Сумський центр служби крові зробив смс-розсилку серед своїх донорів із текстом «Друже! Зроби вибір! Партія «За майбутнє» (11) Трофименко (4) Підтримай донорство! З повагою, директор центру крові Наталія Трофименко». Цей випадок викликав шквал обурення з боку донорів крові, після чого в коментарях до однієї з публікацій в Facebook з цього приводу від імені Центру написали: «Просимо вибачення в усіх, у кого наші повідомлення викликали негативні емоції…». Крім ознак використання адмінресурсу, цей випадок також має ознаки ймовірного незаконного використання персональних даних. Окрім того, 25% статутного фонду цього закладу було профінансовано з обласного бюджету.

Ознаки ймовірного використання своєї посади у цілях підвищити рейтинг напередодні виборів також мають привітання посадовців-кандидатів з різними святами. Так, наприклад, голова Глухівської районної адміністрації та кандидат в голови Есьманської територіальної громади від «Слуги Народу» Сергій Мінаков «у День людей похилого віку та напередодні Дня працівників освіти» відвідав «ветеранів педагогічної праці» та привітав їх із прийдешнім святом. На світлинах, зроблених під час зустрічей, всі педагоги тримають однакові пакунки - ймовірно, з подарунками від кандидата.

Окрім цього, не обійшлось і без передвиборчого піару на депутатських коштах. Про встановлення за депутатські кошти дитячих майданчиків повідомляє депутат Сумської міської Ради і кандидат в депутати цієї ж ради Валерій Заїка, який балотується від «Європейської Солідарності». За його словами, за його сприяння також відбулось впорядкування територій навколо кладовища, було виділено кошти на ремонт даху багатоквартирного будинку і ліфтів, встановлено туалет.

Етичний Кодекс

У Сумській області Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу підписали міські голови Тростянця - Юрій Бова та Білопілля - Юрій Зарко, 44 співробітники Охтирської міської ради та виконуючий на момент підписання обов’язки міського голови міста Ромни, секретар Роменської міської ради Валерій Мицик.