Триває процес повторного голосування на виборчих дільницях у Кривому Розі. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, станом на 16:00 організаційно комісії повністю справляються з виконанням своїх безпосередніх повноважень і забезпечують умови для безперешкодної реалізації виборцями своїх прав на участь у голосуванні. Критичних інцидентів, що можуть негативно вплинути на результати волевиявлення, спостерігачі ОПОРИ на цьому етапі не фіксують, однак повідомляють про часті процедурні порушення, що стосуються неправомірної видачі бюлетенів та розголошення таємниці голосування.

Ключовою проблемою голосування в проміжку між 12:00-16:00 є недотримання членами виборчих комісій встановленого Виборчим кодексом чіткого порядку видачі бюлетенів виборцям. Порівняно з першою половиною дня голосування кількість таких випадків почастішала і досягла показника в 7,41% ДВК (було на 1,85% ДВК). Масштаб таких процедурних порушень співмірний з проявами аналогічних дій на попередніх етапах повторного голосування і вказує на системний характер подібних практик, безвідносно до особливостей локального контексту та мотивів учасників зловживань. Вирішення проблеми на перспективу лежить у площині удосконалення професійної компетентності та контролю рівня кваліфікації членів комісій та таргетованої правової освіти виборців, схильних до вчинення таких дій. В завершальні години голосування суб’єкти виборчого процесу та правоохоронні органи мають приділити особливу увагу будь-яким спробам маніпуляції з видачею виборчих бюлетенів і зокрема голосування на підставі закордонного паспорта чи на підставі додатку «Дія» (за відсутності в дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта з використанням унікального електронного ідентифікатора).

У період моніторингу дещо покращилася ситуація зі статистикою випадків розголошення таємниці голосування. Порівняно з першою половиною дня їхня кількість зменшилася і зафіксована на 3,7% ДВК (7,41% ДВК в першій половині дня). Тим не менше, залишається проблема з тим, що виборці вдаються до спроб заповнювати бюлетень за межами кабінки для голосування чи свідомо розкривають процес заповнення бюлетеня. Подібні епізоди потребують додаткового аналізу для встановлення причин таких дій, адже протягом попередніх етапів спостереження часто надходили повідомлення про об’єктивні обставини такої поведінки з огляду на відсутність належного освітлення в кабінках для голосування. Разом із тим, це не змінює трактування та класифікацію навіть таких вимушених практик, як явного порушення законних вимог та формальних процедур.

Позитивної оцінки заслуговує ситуація з відсутністю будь-яких спроб фотографування виборцями бюлетенів, що поряд із відсутністю намірів використання технологій контрольованого голосування може також свідчити про ефективність роз’яснювальної роботи з виборцями з боку членів комісій, спостерігачів і ЗМІ.

Станом на 16:00 спостерігачі не фіксують випадків серйозних порушень, які потенційно можуть слугувати підставою для визнання недійсним голосування на окремих дільницях. Зокрема, на жодній ДВК не виявлено спроб незаконного вкидання виборчих бюлетенів (пачками) або їх пошкодження. 

Спостерігачі ОПОРИ постійно працюють на 60 виборчих дільницях у Кривому Розі, рівномірно розподілених по усій громаді. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних симуляцій по роботі у день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Максимальна похибка для цього звіту не перевищує 7,05%. Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо ходу виборів.

Явка за даними ОПОРИ на 16:00. Другий тур. Кривий Ріг. 6 грудня