6 грудня 2020 року в Кривому Розі проходить повторне голосування на виборах міського голови. До виборчого бюлетеня включено Костянтина Павлова (“Опозиційна платформа – За життя”) та Дмитра Шевчика (“Слуга народу”). Спостерігачі ОПОРИ забезпечують оцінку законності процедур повторного голосування на основі даних з виборчих дільниць, які є репрезентативними для територіальної громади. 

Підготовчі засідання ДВК на повторному голосуванні на виборах Криворізького міського голови відбувалися, як правило, у повноважному складі та із дотриманням вимог законодавства. Більшість виявлених порушень мали процедурний характер і продемонстрували необхідність належного навчання членів ДВК. На окремих виборчих дільницях спостерігачі ОПОРИ не змогли реалізувати своє право спостерігати за усіма процедурами підготовчих засідань у зв’язку із перешкодами з боку членів ДВК.

За даними ОПОРИ, 10,17% ДВК розпочали свої підготовчі засідання раніше встановленого Виборчим кодексом часу (між 07:00 та 07:14). Такі засідання повинні розпочатися не раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування, при цьому чіткий час їхнього проведення забезпечує можливість офіційним спостерігачам, кандидатам, їхнім довіреним особам контролювати усі процедури підготовки виборчих дільниць до відкриття. Під час підготовчих засідань на ДВК оглядаються і опломбовуються виборчі скриньки, до них вкидаються контрольні листи, виборчі бюлетені передаються членам ДВК тощо. Порушення ДВК вимог щодо часу проведення засідань негативно впливають на реалізацію суб’єктами виборчого процесу свого права спостерігати за роботою ДВК.

Підготовчі засідання ДВК продемонстрували відсутність критичних проблем щодо забезпечення їхнього кворуму. Лише на 1,82% дільниць підготовчі засідання ДВК проводились у неповноважному складі. У порівнянні із повторним голосуванням, в окремих інших містах України цей показник є прийнятним і він формує передумови для стабільного функціонування ДВК протягом дня голосування. До прикладу, 9,84% ДВК на повторному голосуванні у Чернівцях 29 листопада проводили свої підготовчі засідання із недотриманням вимог щодо кворуму. В умовах пандемії та недостатньої фінансової мотивації для членів виборчих комісій питання діяльності ДВК було ключовим протягом усього процесу місцевих виборів в Україні. Незважаючи на значні ротації у складі комісій, фактично в усіх територіальних громадах вдалося уникнути зриву голосування через неналежну організацію роботи ДВК. 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі процедурні порушення під час підготовчих засідань ДВК. 13,56% не забезпечували ведення протоколу засідання, що є вимогою виборчого законодавства. На окремих дільницях членами ДВК було проігноровано необхідність вносити до протоколу про підрахунок голосів виборців кількість виборчих бюлетенів або такі дані вносились олівцем. Ці порушення, як правило, не впливають на законність самого процесу голосування, але вони демонструють необхідність якісного навчання членів ДВК в умовах постійних ротацій у їхньому складі. Зафіксовані також окремі інциденти, які потенційно можуть негативно вплинути на законність процесу голосування. 

Станом на 08:30 спостерігачі ОПОРИ повідомили про відкриття усіх виборчих дільниць, охоплених репрезентативним для Кривого Рогу моніторингом. При цьому 1,69% дільниць розпочали процес голосування раніше встановленого законодавством часу (до 08:00).

Лише на 1,69% виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ повідомили про перешкоджання їхньому спостереженню. На двох спеціальних виборчих дільницях спостерігачів намагалися не допустили на підготовче засідання ДВК, обґрунтовуючи це протиепідеміологічними заходами. Зокрема, на ВД № 121553 спостерігача спонукали пройти на місці експрес-тестування щодо COVID-19, хоча ним раніше було виконано усі необхідні заходи щодо протидії поширенню захворюваності під час голосування. 

Спостерігачі відзначили низку проблем в облаштуванні й матеріально-технічному забезпеченні приміщень для голосування, недоступності виборчих дільниць для самостійного голосування виборців з інвалідністю. На думку ОПОРИ, Кабінет Міністрів України та органи місцевого самоврядування повинні посилити заходи з підвищення доступності виборчих дільниць та виділити на дане завдання реалістичне фінансування. 

Спостерігачі ОПОРИ постійно працюють на 60 виборчих дільницях у Кривому Розі, рівномірно розподілених по всій громаді. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних симуляцій по роботі у день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Максимальна похибка для цього звіту не перевищує 8,81%. Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо ходу виборів.