Спостерігачі ОПОРИ в ході місцевих виборів зафіксували 2251 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів (станом на 30 листопада 2020 року згідно верифікованих даних внесених на мапу порушень). Серед цих порушень найбільше стосувалося незаконної агітації (1777), процедурних порушень (190), матеріального стимулювання виборців (190). На четвертому місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 70 таких випадків. 31 з них стосувалися бюджетного адмінресурсу, 12 - медійного, 11 - кадрового і матеріального та 7 - корпоративного, а також 20 випадків силового перешкоджання агітації. Це свідчить про те, що адміністративний ресурс залишається, хоч і не ключовим, але поширеним способом впливу на загальний перебіг виборчого процесу, а також разом з матеріальним стимулюванням виборців здійснює найбільш відчутний негативний вплив на нього.

Разом з тим, різні форми зловживання адміністративним ресурсом не лише не були предметом публічної критики з боку самих суб'єктів виборчого процесу, але толерувалися на різних рівнях як прийнятний спосіб ведення виборчої кампанії чинними посадовцями та депутатами. Через відсутність в правовій площині чітких вимог щодо діяльності виборних осіб та посадовців в умовах виборчого процесу, які б ефективно відтворювали усталену міжнародну практику з врахування визнаних демократичних стандартів, учасники виборчого процесу вдавалися до фактичного зловживання адміністративними ресурсами значно частіше, ніж демонструє наявна статистика. 

Серед зафіксованих випадків використання адміністративних ресурсів в цілях агітації найбільш системним було використання бюджетних коштів, які виділялися в рамках програми “Велике будівництво”, а також проекти, які фінансувалися а рамках субвенцій на соціально-економічний розвиток та в рамках місцевих бюджетних програм. Крім цього, спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки використання приміщень органів місцевого самоврядування та бюджетних установ для агітації за певні партії та кандидатів, а також сайтів органів влади та соціальних мереж для популяризації певних кандидатів та партій. 

Що стосується Харківщини, то випадки зловживання адмінресурсом тут не були масовими. Проте, спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків використання бюджетних коштів в агітаційних цілях кандидатів та партій та залучення працівників бюджетних установ до агітаційних заходів. 

Міський голова 

Геннадій Кернес втретє балотувався на посаду Харківського міського голови, проте фізично під час виборчої кампанії він перебував за кордоном на лікуванні в німецькій клініці “Шаріте”. Геннадій Кернес не був присутнім на партійній конференції, на якій його висунули, і станом на початок грудня все ще знаходиться за кордоном, дата його повернення до України не відома.  

І хоча Кернеса втретє переобрано на посаду Харківського міського голови, особисто він не проводив виборчу кампанію, хоча його ім’я використовувалось в агітаційних цілях для просування політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків». 

Дії, що мають ознаки адміністративного ресурсу використовувались партією ще до офіційного старту виборчої кампанії. 1 вересня в харківських школах дітям роздавали подарунки із символікою партії «Блок Кернеса Успішний Харків». За інформацію з соціальних мереж та ЗМІ, а також від місцевих мешканців, дітям роздавали пакети та екоторби, всередині яких знаходились блокноти, браслети, календарі, розмальовки, все з логотипом партії. До роздачі подарунків з символікою партії напряму були залучені працівники закладів освіти.

Окрім того, під час виборчої кампанії зафіксовано, що 16 жовтня в Харкові провели студентський бал-маскарад, учасники якого фотографувалися на фоні агітаційного банеру партії «Блок Кернеса – Успішний Харків». ОПОРА встановила, що гроші на проведення заходу виділялися з міського бюджету.  

Голова обласної державної адміністрації

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер балотувався на посаду Харківського міського голови та у депутати Харківської міської ради від політичної партії «Слуга народу».  

Під час кампанії кандидат не брав відпустку, а активно працював в статусі голови ОДА. Зокрема протягом кампанії він відвідав більше 20 підприємств області, де зустрічався з керівництвом та обіцяв державну підтримку. Подібної масштабної активності не спостерігалось за головою ОДА протягом всього року його повноважень. 

Вся діяльність Олексія Кучера висвітлювалась на його сторінці в соціальній мережі фейсбук. Агітаційні пости не були відокремлені від публікацій, які стосувались його посади голови ОДА. До того ж, кандидат посів друге місце за витратами серед кандидатів у міські голови. Він витратив на рекламу у соціальній мережі Facebook майже 22,5 тисячі доларів (понад 600 тисяч гривень) на 125 рекламних дописів. Прикметно, що значна частина рекламних дописів кандидата  оплачена коштом громадської організації “Команда Зеленського”, а деякі дописи, всупереч правилам розміщення реклами у Facebook, не містять інформації про джерело фінансування реклами.

Президент

2 вересня президент України Володимир Зеленський побував на Харківщині, де відвідав об’єкти інфраструктури, а також взяв участь у представленні потенційних кандидатів від партії «Слуга народу» на місцевих виборах. 

Про візит глави держави стало відомо напередодні. Акредитацію журналістів проводила Харківська ОДА. Володимир Зеленський оглянув з гелікоптера перебіг реконструкції доріг державного та місцевого значення, що здійснюється в рамках Національної програми «Велике будівництво». 

Зеленський побував на відкритті навчального комплексу в Пісочині (розрахований на 360 дітей) та дошкільного навчального закладу в Південному. 

Насамкінець Володимир Зеленський прибув у гольф-клуб, на території якого провели презентацію «Стратегії розвитку Харківської області» та презентували команду «Слуги Народу» на місцеві вибори. Для цього на території гольф-клубу змонтували сцену, оздоблену банерами зеленого кольору із написом «Зе! Місцеві». 

Зеленський на презентацію запізнився на 2 години. Свою промову він розпочав з надання інформації щодо ліквідації пожеж на території Чугуївського району області, де горить понад 80 га лісу, а смог охопив й Харків. 

Під час презентації Зеленський заявив, що його участь у заході не є агітацією. «Я не агітую. Я не маю права цього робити», - сказав журналістам Зеленський.

 Крім того, під час заходу, де були представники ОПОРИ, голова ОДА Олексій Кучер заявив, що в цей день перебуває у відпустці.

Народні депутати

 Серед народних депутатів, які представляють Харківщину в парламенті, на місцевих виборах балотувались мажоритарники Олександр Фельдман (кандидат на посаду Харківського міського голови та в депутати Харківської міської ради від політичної партії «Опозиційна платформа - За життя») та Юлія Світлична (кандидатка в депутати Харківської обласної та міської рад від політичної партії «Блок Світличної Разом!»).  

Олександр Фельдман зайняв друге місце на виборах Харківського міського голови, проте він балотувався під першим номером у списку політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» до Харківської міської ради. 30 листопада, після судових оскаржень, Харківська міська територіальна виборча комісія втретє оприлюднила список обраних депутатів Харківської міської ради, серед них є й Олександр Фельдман, проте наразі невідомо, чи відмовиться народний депутат від мандата Харківської міської ради. В 2015 році Олександр Фельдман відмовився від мандата депутата Харківської обласної ради. 

Юлія Світлична була обрана і до Харківської міської, і до Харківської обласної рад. 18 листопада Харківська обласна виборча комісія прийняла постанову про відмову від депутатського мандата після заяви, яка надійшла від Юлії Світличної. Стосовно мандату депутата Харківської міської ради ситуація невідома, адже у кандидатів є 20 днів подати документи на реєстрацію до територіальної виборчої комісії. В 2015 році Юлія Світлична відмовилась від мандата депутата Харківської міської ради на користь мандата депутата обласної ради.  

Інша актуальна практика використання адміністративного ресурсу

Окрім вищезазначених випадків, в Харківській області також фіксувались і інші випадки використання адміністративного ресурсу.  

22 серпня в місті Дергачі Харківської області відбувся концерт, присвячений Дню міста. Під час концерту представники ОПОРИ фіксували політичну рекламу, хоча гроші на проведення заходу виділялися з міського бюджету. 17 серпня на сайті міськради з’явився анонс цієї події. Окрім представників влади, в анонсі також був вказаний почесний громадянин міста Костянтин Жидков. Представники ОПОРИ фіксували борди з його зображенням на фоні політичної реклами партії «Слуга Народу». 

В системі «Прозорро» були опубліковані декілька угод стосовно проведення концерту. Зокрема, 49 900 грн запланували заплатити ФОП Хорольський Олексій Олексійович за послуги з організації звукового забезпечення свята, ще одна угода на 49 900 грн з ФОП Максименко Максим Васильович була укладена на послуги з організації виступу музичного колективу «Prime Orchestra» і третя на ту саму суму – з ФОП Мелешко Роман Володимирович на послуги з організації святкового феєрверку.

Під час концерту Жидков проводив лотерею, де розігрували свиней, кролів, телефони і телевізор. Його вітали музиканти на сцені, а деякі бажали успіхів на виборах. Крім того, організацію феєрверку теж приписали Жидкову. «Наш головний сюрприз. Сьогодні вас чекають ще одні чудові гості, після яких, звичайно, буде ще один подарунок від Костянтина Жидкова – це святковий феєрверк», - заявив ведучий зі сцени. 

Ізюмський міський голова Валерій Марченко використовував бюджетні кошти для оплати інтерв’ю з елементами політичного піару.  Таку публікацію у  місцевій газеті «Обрії Ізюмщини» зафіксували представники ОПОРИ.  

В інтерв’ю, яке опубліковане у номері 34 від 20 серпня, Валерій Марченко розповідає, які політичні партії його підтримують. Крім того, він дає поради виборцям, як обирати кандидатів на майбутніх виборах. Інтерв’ю було розміщене в рубриці «Офіційно». За даними газети, матеріали, які виходять в цій рубриці, розміщено на підставі договору «Про висвітлення діяльності Ізюмської міської ради».  Ця угода була підписана в січні 2020 року. Вартість договору складає 150 тис. грн. 

На сайті Лозівської міської ради Харківської області опублікований фоторепортаж з відкриття мотузкового парку. На фотографіях зображені діти з повітряними кульками з написом «Зі святом! Блок Світличної – Разом!». Захід відбувся 16 вересня. Як повідомляє представник ОПОРИ кульки роздавали під час самого заходу, на якому був присутній міський голова Лозової Сергій Зеленський і народна депутатка України Юлія Світлична, обрана на довиборах у 179 виборчому окрузі навесні 2020 року. 

Інформація про участь Світличної в цьому заході опублікована  у пабліку "Блок Светличной "Разом". «На відкритті мотузкового містечка. Це не просто розвага, а ще серйозний спортивний тренажер для дітей», - написала Світлична.

З міського бюджету на облаштування мотузкового парку виділено 1,1 мільйона гривень. Парк має 4 маршрути з 21 перешкодою. За даними сайту «Прозоро», угода на створення мотузкового парку була підписана наприкінці серпня 2020 року. Підрядником стала ФОП Петухова Ірина Анатоліївна. Вартість угоди – 906 тис. грн. 

25 вересня у приміщенні КЗ «Валківський районний народний дім «Іскра» пройшов форум «За Валківщину» з ознаками агітації  за кандидата в міські голови від партії «Слуга Народу» Віктора Войтенка та відповідну організацію партію. Під час проведення заходу на екрані демонстрували відео з зображенням Віктора Войтенка та  символікою партії «Слуга народу», зокрема, фраза «Зе!Місцеві. Слуга Народу». Крім того, були зображення інших присутніх потенційних кандидатів. 

Після виступу Войтенка ведучі представили «кандидатів у депутати Валківської міської ради». Після чого, на сцену почергово виходили потенційні кандидати, серед яких були у тому числі й державні службовці. У коментарі представнику ОПОРИ директорка КЗ «Валківський районний народний дім «Іскра» Оксана Холодна повідомила, що організацією заходу займалися в районній раді.

Начальниця відділу по управлінню майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району Валкіської райради Тетяна Пилипенко повідомила, що договір оренди на проведення заходу був укладений з підприємцем Жаботинським на проведення тренінгу з юридичної обізнаності населення під час виборчого процесу. 

«Ось таке формулювання було. Що там було насправді – я там не була присутня», - заявила Пилипенко щодо питання про використання комунального приміщення для агітації.

Етичний Кодекс 

На старті виборчої кампанії в Харківській області представники ОПОРИ надіслали міським головам Харкова, Люботина, Лозової, Ізюму, Куп’янську, Первомайського та Чугуєва звернення з пропозицією прослухати презентацію «Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. Також у зверненні була пропозиція міським головам підписати вказаний Кодекс та утриматись від практики використання адміністративного ресурсу під час виборчого процесу. 

Від Харківської міської ради надійшла відповідь, що під час карантину заборонено проведення масових заходів. Первомайська міська рада запросила представника ОПОРИ провести презентацію, проте міський голова знаходився на лікарняному і Кодекс не підписав. 

У всіх інших випадках звернення було проігнороване. 

Разом з тим, 34 керівники місцевих органів влади та самоврядування з 16 областей підписали Кодекс поведінки під час місцевих виборів.