Під час виборчої кампанії у Полтавській області спостерігачі ОПОРИ фіксували окремі випадки використання адміністративного ресурсу. Проте, ці випадки не були масовими, але саме явище адміністративного ресурсу, як і матеріальне стимулювання виборців здійснює найбільш відчутний негативний вплив на виборчий процес. 

Участь посадовців у виборчій кампанії

У місті Полтава зафіксовано найбільше активностей кандидатів та партій у межах регіону. Проте, випадків застосування адміністративного ресурсу зафіксовано не було.  Місто не мало діючого міського голови, оскільки у вересні 2018 року депутати проголосували за відставку міського голови Олександра Мамая. Олександр Мамай обирався міським головою у 2010 та 2015 році. На повторному голосуванні з виборів Полтавського міського голови 22 листопада 2020 року Олександр Мамай переміг втретє з результатом 51,48%. Олександр Мамай (на виборах 2020 року його підтримувала партія «За майбутнє») запам’ятався проведенням концертів на свою підтримку у районах міста. Також спостерігачами ОПОРИ зафіксовані випадки рознесення напередодні повторного голосування медичних масок з подякою від кандидата.

Обов'язки міського голови з вересня 2018 року виконував секретар міської ради Олександр Шамота (“Соціал-Демократична партія”). Під час виборчої кампанії він організовував концерти на підтримку партії, де охочим вимірювали тиск та рівень цукру в крові

На посаду очільника міста балотувався ще один колишній міський голова Полтави Андрій Матковський (“Батьківщина”). Кандидат організовував концерти для містян, на яких роздавалися харчові продукти. Андрій Матковський отримав 5,55% голосів виборців 25 жовтня 2020 року. 

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов не балотувався на місцевих виборах. ОПОРА не зафіксувала випадків підтримки партій чи кандидатів з боку керівництва ОДА. 

Президент

1 вересня 2020 року до Полтави завітав Президент України Володимир Зеленський. Він побував на ряді об’єктів, зокрема, у міжнародному аеропорту «Полтава», на ремонті полтавської ділянки траси М-03 “Київ-Харків-Довжанський”, оглянув новозбудований корпус обласного кардіоваскулярного центру. У другій половині дня Володимир Зеленський виступив на представленні кандидатів від партії «Слуга народа». Захід відбувся на площі перед ОДА, яку огородили металевим парканом. Президент презентував стратегію розвитку регіону, а також представив окремих кандидатів до органів місцевого самоврядування. На заході виступив і голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. 

Участь народних депутатів у виборчій кампанії

Одразу двоє народних депутатів очолили виборчі списки партій, які брали участь у виборах до Полтавської обласної ради. Це Олег Кулініч (голова депутатської групи «Довіра»), який був першим номером до обласної ради від партії «Довіра», та Юрій Шаповалов (депутатська група «Партія «За майбутнє»), перший номер у списках партії «За майбутнє» до обласної ради. 

Обидві партії пройшли до обласної ради. Партія «Довіра» отримала найбільше мандатів – 16, партія «За майбутнє» посіла третє місце за кількістю мандатів – 13. Оскільки народні обранці не стали депутатами обласної ради, можна говорити про використання публічного статусу народного депутата як технології для збільшення популярності партії у регіоні. 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки піару народного депутата Олега Кулініча на використанні бюджетних коштів у вересні 2020 року. У мережі Facebook на сторінці «Довіра Полтавщини» з'явився допис про роботу Олега Кулініча у сфері медицини. Наприклад, народний депутат «залучив» кошти державної субвенції на придбання 5 автомобілів швидкої допомоги для лікарень Диканського, Шишацького, Зіньківського, Миргородського, Решетилівського районів Полтавської області. Також придбано три рентген-апарати для Миргородської, Шишацької та Диканської районних лікарень.

Кодекс етичної поведінки під час виборів 

Громадянська мережа ОПОРА звернулася з пропозицією підписати “Кодекс поведінки посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування під час виборчого процесу” до в.о. міського голови Полтави та міського голови Кременчука, а також до очільників обласної ради та обласної державної адміністрації. Кодекс не був підписаний ніким із зазначених осіб. 

 Огляд практики використання адміністративного ресурсу під час місцевих виборів в Україні 

Спостерігачі ОПОРИ в ході місцевих виборів зафіксували 2239 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів. Серед цих порушень найбільше стосувалося незаконної агітації (1776), процедурних порушень (190), матеріального стимулювання виборців (165). На четвертому місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 79 таких випадків. 29 з них стосувалися бюджетного адмінресурсу, 12 - медійного, 11 - кадрового і матеріального та 7 - корпоративного, а також 20 випадків силового перешкоджання агітації. Це свідчить про те, що адміністративний ресурс залишається, хоч і не ключовим, але поширеним способом впливу на загальний перебіг виборчого процесу, а також разом з матеріальним стимулюванням виборців здійснює найбільш відчутний негативний вплив на нього.

Разом з тим, різні форми зловживання адміністративним ресурсом не лише не були предметом публічної критики з боку самих суб'єктів виборчого процесу, але толерувалися на різних рівнях як прийнятний спосіб ведення виборчої кампанії чинними посадовцями та депутатами. Через відсутність в правовій площині чітких вимог щодо діяльності виборних осіб та посадовців в умовах виборчого процесу, які б ефективно відтворювали усталену міжнародну практику з врахування визнаних демократичних стандартів, учасники виборчого процесу вдавалися до фактичного зловживання адміністративними ресурсами значно частіше, ніж демонструє наявна статистика. 

Серед зафіксованих випадків використання адміністративних ресурсів в цілях агітації найбільш системним було використання бюджетних коштів, які виділялися в рамках програми “Велике будівництво”, а також проекти, які фінансувалися а рамках субвенцій на соціально-економічний розвиток та в рамках місцевих бюджетних програм. Крім цього, спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки використання приміщень органів місцевого самоврядування та бюджетних установ для агітації за певні партії та кандидатів, а також сайтів органів влади та соціальних мереж для популяризації певних кандидатів та партій.

Що таке адміністративний ресурс

Під цим поняттям розуміється невиправдана перевага, отримана певними партіями і кандидатами через використання їхніх службових посад або зв’язків із органами публічної адміністрації з метою вплинути на результат виборів.

Зокрема, до переліку адмінресурсів входять кадрові і матеріальні, фінансові, медійні, силові та інші нематеріальні ресурси, якими під час виборів користуються виборні й посадові особи публічної адміністрації шляхом контролю над персоналом та фінансами, процесом ухвалення рішень та через зв’язки в органах влади.