Міський голова

Сергій Надал перебуває на посаді міського голови Тернополя з 2010 року. Три кампанії поспіль він  балотувався на посаду очільника міста від організації політичної партії ВО «Свобода». У 2020 році Сергій Надал був першим номером у списку кандидатів у депутати Тернопільської міської ради від ВО «Свобода».  Представники місцевої організації політичної партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» ще у серпні 2020 року  публічно заявили про підтримку Сергія Надала на місцевих виборах, а протягом усієї кампанії продовжували агітували за нього. Водночас Надал закликав виборців голосувати за кандидатів від ВО «Свобода» та «Порядок. Відповідальність. Справедливість».

Основою передвиборчої кампанії Сергія Надала, за результатами спостереження, можна назвати особисті зустрічі із виборцями у дворах житлових будинків, часто на таких заходах були присутні кандидати від ВО «Свобода» та «Порядок. Відповідальність. Справедливість». 

ОПОРА повідомляла про випадок, коли 18 жовтня на Facebook-сторінці «Тернопільщина За Майбутнє» був опублікований відеоролик з назвою «Команди Івана Чайківського та Сергія Надала будуть співпрацювати у майбутній Тернопільській міській та обласній радах заради успішного розвитку міста і області!». У цьому відео була знята розмова народного депутата та кандидата у депутати Тернопільської міської та обласної рад Івана Чайківського та чинного міського голови і кандидата на цю посаду Сергія Надала.

Зустріч проходила у робочому кабінеті міського голови. Розмова стосувалася виборчої кампанії. Іван Чайківський висловив свою підтримку кандидатурі Сергія Надала на посаду міського голови. В свою чергу Сергій Надал сказав: «Я впевнений, що саме завдяки команді Івана Чайківського, після місцевих виборів Тернопільська обласна та Тернопільська міська рада будуть працювати як єдине ціле заради майбутнього Тернополя та Тернопільщини».

За результатами місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, які опубліковані на сайті Центральної виборчої комісії, Сергій Надал у “першому турі”  отримав перемогу (74,59% голосів) на посаду голови Тернопільської територіальної громади.  

Голова обласної ради

З початку роботи Тернопільської обласної ради 6 скликання і до листопада 2020 року посаду голови обіймав Віктор Овчарук, який був членом фракції “Європейська Солідарність”. На місцевих виборах 25 жовтня 2020 року він балотувався на посаду голови Тернопільської міської громади, а також був першим кандидатом у списку Тернопільської територіальної організації політичної партії “Європейська Солідарність” до Тернопільської міської ради. 

У період виборчої кампанії на сторінці «Віктор Овчарук» у соціальній мережі Facebook публікувались відеоролики із ознаками піару на проєктах, реалізованих за державні кошти. Наприклад, у нижніх титрах до відеоматеріалу від 11 жовтня про Центр політравми в Університетській лікарні було зазначено, що його було відкрито у 2017 році з ініціативи Віктора Овчарука та за підтримки Тернопільської обласної ради.

За результатами виборів Віктора Овчарука було обрано депутатом Тернопільської міської ради.

Голова обласної державної адміністрації

19 березня 2020 року головою Тернопільської обласної державної адміністрації Указом Президента України Володимира Зеленського призначено Володимира Труша. На місцевих виборах 25 жовтня 2020 року Труш був першим номером у списку місцевої організації політичної партії “Слуга народу” до Тернопільської обласної ради. Протягом виборчої кампанії не було помічено активної агітаційної діяльності Володимира Труша. На  сторінці «Володимир Труш» у Facebook  у період виборчої кампанії публікувались дописи про спорудження або ремонт інфраструктурних об’єктів в рамках програми “Велике будівництво”, але без явних ознак агітації. У цій же соціальній мережі є акаунт «Володимир Труш», де розміщувались публікації агітаційного характеру, часто це були пости колег по партії. 

За результатами виборів місцева організація політичної партії “Слуга народу” подолала п’ятивідсотковий виборчий бар’єр і 6 кандидатів було обрано до складу Тернопільської обласної ради, в тому числі Володимира Труша. 

Президент

На початку кампанії місцевих виборів 25 жовтня 2020 року Володимир Зеленський відвідував обласні центри України та представляв майбутніх кандидатів та Стратегію розвитку відповідного регіону. У своєму першому звіті про спостереження за процесом підготовки до місцевих виборів 25 жовтня ОПОРА висловила свою позицію щодо таких візитів.

18 вересня в рамках поїздки у Тернопільську область Глава держави відвідав кілька об'єктів, споруджених, як зазначено на сайті Президента, у межах Національної програми «Велике будівництво». Він оглянув, як проходять ремонтні роботи дороги державного значення М-19 “Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече”. Побував у дитячому садочку у селі Біла та зустрівся з журналістами у Центрі веслування та водних видів спорту «Водна арена «Тернопіль». Акредитацію журналістів та трансфер на останній захід організувала Тернопільська обласна державна адміністрація.

На сайті Президента України 18 вересня була опублікована стаття «Президент на представленні Стратегії розвитку Тернопільщини: Від людей, яких ви оберете 25 жовтня, залежатиме розвиток кожного регіону». У ній йшлося, що в межах робочої поїздки до Тернопільської області Президент України Володимир Зеленський взяв участь у представленні Стратегії розвитку регіону на період до 2027 року. Подія розпочалася близько шостої години вечора і проходила на подвір’ї Збаразького замку. Виступи учасників, а також Глави держави відбувалися на сцені з банером «Зе!Місцеві. Тернопільщина» за трибуною з логотипом «Зе! Місцеві». Серед спікерів також були голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш та народний депутат і голова обласної організації політичної партії «Слуга народу» Володимир Гевко.

Під час заходу відбулося представлення членів команди партії «Слуга народу» в Тернопільській області. Пряма трансляція події була доступною на Facebook-сторінці "Слуга народу". Представникам ОПОРИ не вдалося акредитуватися на цей захід.

Проаналізувавши зібрану інформацію про приїзд Володимира Зеленського у Тернопільську область та відвідавши декілька заходів, для спостерігачів ОПОРИ незрозумілим залишився формат цього візиту. Достеменно  невідомо, де були  залучені партійні ресурси, а де державні і чи були вони залучені загалом, оскільки частина заходів оголошувалась як офіційна, а частина як партійна.

Підписання Кодексу поведінки посадових осіб під час виборчої кампанії

У період виборчої кампанії Громадянська мережа ОПОРА відправила листи чинним міським головам обласних центів з пропозицією підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів. Документ містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом.  

9 жовтня 2020 року міський голова Тернопільської громади Сергій Надал підписав Декларацію підтримки Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів, який розробила Громадянська мережа ОПОРА.

Також листи-звернення на ім’я голови Тернопільської ОДА Володимира Труша, голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука, першого заступника Василя Деревляного, заступника Любомира Крупи було надіслано на електронні адреси відповідних установ. 8 жовтня відбулась зустріч координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області та заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації Віктора Устенка, на якій йшла мова про Кодекс поведінки посадових осіб під час виборів, а також проблему використання адміністративного ресурсу в агітаційних цілях.

Випадки агітації з ознаками використання адміністративного ресурсу

Окрім описаного вище випадку, публікації відеоролика з ознаками агітації, який був відзнятий у робочому кабінеті мера міста Тернополя, спостерігачі ОПОРИ зафіксували також, що 10 жовтня на Facebook-сторінці «Андрій Артимович» було опубліковано відеоматеріал із підписом «Здоров’я кожної дитини починається з сім’ї. Тому наш заклад активно підтримує зв'язки з батьками. Моє завдання - продовження побудови системи профілактичної медицини у Тернополі. Впевнений, що разом з колективом однодумців, та спільно з командою Сергія Надала продовжимо позитивні зміни в системі охорони здоров'я».

Андрій Артимович був кандидатом у депутати Тернопільської міської ради від партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість». Він обіймає посаду директора Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні. Матеріали для агітаційного відеоролика, у нижніх титрах якого було зазначено назву політичної партії, її номер у виборчому бюлетені та номер кандидата у територіальному списку, був відзнятий у лікарні.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляли про випадок, коли потенційний кандидат на посаду міського голови Чортківської громади від політичної партії «Сила людей» Володимир Шматько у футболці з логотипом партії брав участь у робочих зустрічах. Також 14 вересня на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook представника Заліщицького місцевого осередку політичної партії «Сила людей» Адама Хом'яка з’явився допис. У ньому йшлося про зустріч з представником партії «Сила людей» Володимиром Шматьком. Публікація містила фото зустрічі, яка відбулася у кабінеті міського голови Чорткова. Детальніше про ці інциденти можна прочитати у матеріалі за посиланням.

Висновки та рекомендації

Серед зафіксованих порушень ведення агітаційної кампанії використання адміністративного ресурсу не було масовим. Крім того, через різне трактування вимог закону та особливостей зафіксованих випадків важко ствердно говорити про адмінресурс. Наприклад, аналізуючи вищезазначені інциденти із відеороликами агітаційного характеру, які були відзняті у робочих кабінетах депутатів, радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначала, що досить часто кандидати говорять про те, що вони не агітують, адже не закликають прямо виборців голосувати за себе, вони  всього лише  проводять офіційні зустрічі, звітуються по свою роботу та інформують про свою діяльність на посаді. Але якщо проаналізувати зміст визначення поняття «передвиборна агітація», то воно досить широке і включає в собі будь-яку діяльність, метою якої є спонукання виборця голосувати або не голосувати за кандидата (стаття 51 Виборчого кодексу України). Отож, героями рекламних роликів є зареєстровані кандидати, які говорять про співпрацю своїх команд у майбутніх місцевих радах, та про свою успішну діяльність на посаді, ролики виходять у виборчий період, в одному з них навіть продемонстровано номер кандидата у списку. Зважаючи на їх контекст та зміст, можна прийти до висновку, що метою цих роликів є спонукання виборців підтримати цих кандидатів на виборах, тому є всі підстави припускати, що вони є агітаційними.  Звідси виникає питання, чи можна для агітаційних роликів  використовувати приміщення та інші ресурси за місцем роботи кандидата-посадовця? Питання звичайно дискусійне, на яке, як бачимо, кандидати не бажають дискутувати.

Для того, щоб подолати адмінресурс під час виборчих кампаній, варто якісно змінити законодавчу базу, запровадити ефективний та прозорий контроль з боку незалежних інституцій. Крім того, за порушення такого типу мають бути справедливі та адекватні санкції.