Під час кампанії громадського спостереження за місцевими виборами 25 жовтня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 2082 порушення виборчого законодавства. В той час, як більша частина порушень стосувалась незаконної агітації (1642 випадки), спостерігачі фіксували і випадки використання та зловживання адміністративним ресурсом (60 випадків). Серед них було використання бюджетних ресурсів для агітації за окремі політичні сили, використання приміщень органів влади чи органів місцевого самоврядування під час виборчої кампанії, залучення до агітації держслужбовців та посадових осіб. Подібні ситуації хоч і не є масовими, однак становлять суттєву загрозу для принципу рівності між суб’єктами виборчого процесу і зрештою чинять вплив на результати волевиявлення. 

В Київській області місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відбулись до 77 рад, з яких 1 обласна рада, 7 районних рад, та 69 міських, сільських та селищних рад. Під час моніторингу зловживань адміністративним ресурсом представники ОПОРИ брали до уваги в першу чергу кандидатів в депутати до Київської обласної ради та кандидатів у депутати міських рад та на посаду міських голів в двох найбільших містах області - Білій Церкві та Броварах. В той же час, не можна виключати, що зловживання адміністративним ресурсом могло бути і в інших місцевих радах, особливо в радах громад з кількістю виборців до 10 тисяч. Однак застосовувана методологія оцінки даної проблеми, наразі не дає змоги дати стосовно них остаточні висновки у зв’язку з браком даних спостереження. Втім, наявної інформації достатньо аби зробити висновки, що зловживання адміністративним ресурсом в Київській області, в середньому, було нижчим, ніж загалом по Україні.

Міські голови міст з кількістю виборців понад 75 тисяч

Бровари

Міський голова міста Бровари Ігор Сапожко, що балотувався від політичної партії «Команда Ігоря Сапожка «Єдність» обіймає дану посаду з 2008 року, спершу як виконуючий обов’язки, а з 2010 року після перемоги на виборах як вже міський голова без приставки “в. о”. 

Протягом всього виборчого процесу Ігор Сапожко не припиняв виконувати свої повноваження очільника міста і проводив активну передвиборчу кампанію, в якій були присутні і елементи адміністративного ресурсу. Зокрема, з’їзд політичної партії, на якому Ігоря Сапожка та його команду висунули кандидатами, відбувся в робочий час і з залученням працівників виконавчого апарату Броварської міської ради. В цілому для агітації команда Ігоря Сапожка використовувала наступні засоби: 

  • розміщення політичної реклами на носіях зовнішньої реклами;
  • вулична агітаційна активність: роздача друкованих агітаційних матеріалів, особисті зустрічі із виборцями;
  • оприлюднення в електронних ЗМІ політичної реклами, виступів та ін;
  • піар в соціальних мережах на роботах проведених за бюджетний кошт (встановленні вело-доріжок, ремонтах під’їздів, відкритті спортивних майданчиків, футбольних полів, тощо).

Агітацію зі зловживанням адміністративним ресурсом на користь очільника Броварів можна поділити на ту, де був задіяний бюджетний адмінресу та на ту, де був кадровий.

Бюджетний адмінресурс. Включав у себе висвітлення на Facebook-сторінці партії заходів та досягнень, які здійснювались за кошти місцевого чи обласного бюджетів. Адмінресурс був однієї із складових медійної частини передвиборної кампанії Ігоря Сапожка. На сторінці «Команди Ігоря Сапожка «Єдність» в соціальній мережі Facebook  періодично розміщувались повідомлення про роботи в місті, проведені за підтримки членів його команди - спеціалістів бюджетних установ та чиновників. Протягом виборчої кампанії в місті встановлювались дитячі майданчики, відбувалось облаштування прибудинкових територій біля багатоквартирних будинків, впорядковувалися місця для збору побутових відходів та ін., що в соціальних мережах позиціонувалось як досягнення партії і кандидата. 

Кадровий адмінресурс. Майже кожного дня команда Ігоря Сапожка організовувала зустрічі з мешканцями багатоквартирних будинків, на яких, крім самого кандидата, були присутні працівники комунальних установ та виконавчого комітету міської ради. Наприклад, 24 вересня Ігор Сапожко представляв мешканцям бульвару Незалежності Надію Боліла, директорку школи №10 та кандидатку у депутати. На зустрічі були присутні не лише кандидати, а й представники педагогічного колективу вищезгаданого навчального закладу. 

Крім того, до своєї кампанії Ігор Сапожко періодично залучав представників комунальних служб міста, коли фокус зустрічі міг стосуватися вирішення нагальних питань мешканців.

*За результатами голосування 25 жовтня, Ігор Сапожко набрав 45% голосів виборців Броварської об’єднаної територіальної громади і мав взяти участь в повторному голосуванні з кандидатом від «Слуги Народу» Дмитром Ратніковим. Втім рішенням Київського окружного адміністративного суду, вибори в Броварах визнані такими, що не відбулись. Тому Броварська міська територіальна виборча комісії прийняла рішення про призначення повторних місцевих виборів на 17 січня 2021 року.

Біла Церква

Геннадій Дикий - міський голова Білої Церкви з 2015 року. На місцевих виборах 25 жовтня балотувався від політичної партії «За майбутнє». В день голосування отримав підтримку понад 50% виборців, що взяли участь в голосуванні і відповідно був повторно обраний на посаду. 

Основною стратегією передвиборчої кампанії Геннадія Дикого була демонстрації здобутків на посаді міського голови за попередні 5 років. Його команда активно поширювала інформацію про ремонти доріг, шкіл, садочків, тощо, як через особисту Facebook-сторінку кандидата, так і через YouTube-канал Білоцерківської міської ради. Одним з проявів використання адміністративного ресурсу можна вважати публікацію в електронній та друкованій формі звіту про діяльність міського голови оформлену з  використанням кольорів партії «За майбутнє», від котрої Геннадій Дикий балотувався.

До того ж спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано й випадок бюджетного адміністративного ресурсу на користь Геннадія Дикого. 26 серпня року на Facebook сторінці "Київщина За Майбутнє" було опубліковано допис про те, що міський голова Білої Церкви разом зі командою «За Майбутнє» та комунальною установою Білоцерківської міської ради «Територіальним центром надання соціальних послуг» дарують можливість відвідувати вистави місцевого театру для людей поважного віку.

Голови державних адміністрацій

Під час виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ звертали увагу і на участь в агітації голів державних адміністрацій. Так голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін сам не був кандидатом, однак брав участь в заходах спільно з народним депутатом України, кандидатом в депутати Київської обласної ради від політичної партії «Слуга Народу» Олександром Дубінським, про що звітував на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook. 21 та 22 жовтня він опублікував серію дописів про інспектування школи, лікарні, доріг та інших об’єктів будівництва. Даний випадок цікавий в розрізі того, що всі згадані об’єкти робились за бюджетний кошт, однак  Дубінський, який на цих заходах позиціонувався як народний депутат, все ж був кандидатом, а отже і суб’єктом виборчого процесу. Тому тут є ризик зловживання бюджетним адміністративним ресурсом на користь окремого політика та політичної сили.

Голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк призначена на посаду 20 серпня 2020 року. Водночас позиціонувала себе як члена Білоцерківського місцевого осередку партії «Слуга Народу». 18 серпня на Facebook сторінці місцевого осередку партії «Слуга Народу» опубліковано відео, де вона заявила про намір балотуватись в депутати міської ради. Втім, кандидаткою на місцевих виборах вона так і не була. 21 вересня Мерзлюк оновила фотографію свого профілю в соціальній мережі Facebook з додаванням рамки з написом “Зе місцеві Слуга Народу”, що може бути трактовано як демонстрація нею своїх політичних симпатій. Хоча відповідно до вимог законодавства про державну службу етика посадовця передбачає обов’язок дотримання політичної незалежності та нейтральності при виконанні своїх службових повноважень.

Голова Броварської районної державної адміністрації Георгій Біркадзе був призначений на посаду 23 вересня 2020 року. Не брав участі у місцевих виборах в якості кандидата та не був помічений в публічній підтримці чи агітації на користь будь-якої з політичних сил.

Кодекс етичної поведінки

На початку виборчого процесу місцевих виборів Громадянська мережа ОПОРА публічно закликала представників органів місцевої влади та державної влади, які мали намір балотуватися на місцевих виборах, підписати “Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу”, який визначає правила доброчесності та зобов’язує підписантів утриматись від практики застосування адміністративного ресурсу. Втім, ані на публічний заклик, ані на повідомлення електронною поштою в Київській області не відгукнувся жоден кандидат. Тому як наслідок, Київщина не мала жодного підписанта Кодексу.