Вибори і навіть перші сесії місцевих ради минули, а одна тема, без якої не проходять жодні вибори на Кіровоградщині, лишилася нерозкритою. Йдеться про використання політичними силами адміністративного ресурсу для отримання переваг на виборах. Зокрема, до таких випадків можна віднести  представлення голови Кіровоградської ОДА під партійними прапорами, розміщення інформації про «Велике будівництво» на сторінці партії «Слуга народу», політичні лозунги партії «Пропозиція» на зовнішній рекламі та на сайті міської ради Кропивницького, заклики керівника Кіровоградської обласної ради підтримати ВО «Батьківщину» під час пробного пуску води  м. Долинська  і т.д.

Під адміністративним ресурсом розуміється невиправдана перевага, отримана окремими партіями і кандидатами через використання їхніх службових посад або зав’язків із органами публічної адміністрації з метою вплинути на результат виборів.

Зокрема, до переліку адмінресурсів входять кадрові і матеріальні, фінансові, медійні, силові та інші нематеріальні ресурси, якими під час виборів користуються виборні й посадові особи публічної адміністрації шляхом контролю над персоналом та фінансами, процесом ухвалення рішень та через зв’язки в органах влади.

Спостерігачі ОПОРИ під час місцевих виборів 2020 року у Кіровоградській області зафіксували 132 порушення як виборчого законодавства, так і виборчих стандартів. Відповідні дані розміщені на мапі порушень. Найбільше було зафіксовано випадків незаконної агітації: понад 85. Це зовнішня реклама без вихідних даних, розміщення реклами у невстановлених місцях тощо. А також процедурні порушення, матеріальне стимулювання виборців та зловживання адміністративним ресурсом. Останній пункт у більшості випадків стосується не порушення виборчого законодавства, а порушення виборчих стандартів.

Партія влади традиційно попереду

Серед зафіксованих випадків використання адміністративних ресурсів в цілях агітації найбільш системним було використання бюджетних коштів, які виділялися в рамках програми “Велике будівництво”.

Так під час розпалу виборчих перегонів на сторінці партії «Слуга народу – Кіровоградщини» неодноразово розміщували інформацію про ремонт-будівництво доріг в Кіровоградській області в межах програми Президента України «Велике будівництво». Так, зокрема виставляли інформацію про ремонт мосту та дороги на трасі  Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя. Цікаво, що як авторські публікації навіть виставляли відео із логотипами Служби автомобільних доріг в Кіровоградській області. Не обійшлося і без адміністративного ресурсу під час представлення нового голови Кіровоградської ОДА Андрія Назаренка. Як повідомляла ОПОРА, 27 серпня Президент України Володимир Зеленський представив голову Кіровоградської ОДА Андрія Назаренка та взяв участь в презентації Стратегії розвитку Кіровоградської області.   Під час заходу використовували логотипи партії «Слуга народу»,  банери із написом «Зе! Місцеві вибори». Зустріч відбулася просто неба на Театральній площі. Тут облаштували сцену, розмістили рекламні банери зеленого кольору з написами «Зе! Місцеві», такий же напис розміщувався і на трибуні. Акредитацію ЗМІ на захід проводила пресслужба Кіровоградської облдержадміністрації. Частину заходу транслювали  на Facebook-сторінці офісу Президента України. Також на сайті Президента України зазначено, що Володимир Зеленський перебуває в Кіровоградській області з робочим візитом. Однак це не завадило виступати на заході очільнику Кіровоградського обласного осередку партії «Слуга народу» Микиті Потураєву, який презентував план розвитку області і представив на той час потенційних кандидатів на міських голів та депутатів місцевих рад.

Місцеві політики-чиновники теж «за» адмінресурс

Чинний міський голова Кропивницького Андрій Райкович також не оминув використання адміністративного ресурсу. У розпал передвиборчої кампанії Андрій Павлович почав активно звітувати перед виборцями за попередні п’ять років роботи. Зазначимо, що згідно Індексу публічності місцевого самоврядування, у попередні роки звітування міського голови Кропивницького було значно скромнішим. А восени 2020 року на сайті міськради навіть розмістили спеціальну підрубрику «Команда Райковича. Громада міста», хоча для звіту міського голови давно існує інша вкладка.  Слоган «Команда Райковича» використовується в тому числі на партійних заходах політичної партії «Пропозиція», від якої балотувався на міського голову Андрій Райкович. Розміщення та друк білбордів з тим же слоганом до офіційного  початку виборчої кампанії здійснювався за рахунок бюджетних коштів. Пізніше на тих самих рекламних площах зявилася політична реклама партії «Пропозиція» та кандидата на міського голову з тим же слоганом «Команда Райковича». Чинний міський голова обласного центру також проводив агітаційну зустріч із ознаками використання адміністративного ресурсу з працівниками ВАТ «Кіровоградгазу». Зустріч відбувалася в робочий час та за участі працівників міської ради, які водночас були кандидатами в депутати.

А от голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко під час робочої поїздки в місто  Долинську закликав підтримати чинну міську голову Віру Тернавська та політичну силу ВО «Батьківщина». 15 жовтня 2020 року в рамках реалізації проекту «Будівництво мереж водопостачання вулиць західної частини міста» відбувся пробний пуск води. Під час цієї події відбулася зустріч чинного міського голови Долинської та водночас кандидатки на цю посаду від політичної партії ВО «Батьківщина» Віри Тернавської з виборцями. Зустріч проходила за участі голови обласної ради, кандидата у депутати Олександра Чорноіваненка та депутата обласної ради (кандидата у депутати) Валерія Кальченка. Під час цього заходу посадовці висловлювались про те, що завдяки командній роботі представників  ВО «Батьківщина» вдалося профінансувати та реалізувати вказаний проєкт, і якщо виборці знову оберуть Віру Тернавську міським головою, то буде продовжено реалізацію проекту і надалі.

До речі, даний випадок це не тільки порушення виборчих стандартів, а ймовірно і  частини 12 статті 57 Виборчого кодексу України. А тим часом відповідно до вимог законодавства про державну службу етика посадовця передбачає обов’язок дотримання політичної незалежності та нейтральності при виконанні своїх службових повноважень.

Медійний ресурс теж

Медійний адмінресурсом скористався чинний міський голова Гайворона та кандидат на цю посаду Роман Волуйко. 26 вересня 2020 року у місті Гайворон Кіровоградської області відбувся рибальський турнір, присвячений 268-й річниці міста. Змагання проходило за підтримки міського голови Романа Волуйка. Про це йшлося на сторінці Гайворонської міської ради у соціальній мережі. Організатор турніру – приватний підприємець Володимир Оржеховський. У публікації чотири рази згадувалося прізвище діючого очільника Гайворонської міської ради Романа Волуйка, який зареєстрований Голованівською районною ТВК як самовисуванець на посаду міського голови. На цій сторінці також було розміщене повідомлення про те, що Романа Волуйка зареєстрували кандидатом на посаду міського голови Гайворона.

Ще один випадок використання медійного ресурсу зафіксували на сторінці в соцмережах «Комунального некомерційного підприємство «Маловисківська ЦРЛ» опублікували передвиборчу програму кандидата в депутати Кіровоградської обласної ради від «Європейської Солідарності» Костянтина Чурпія. Раніше на сторінці публікували інформацію щодо роботи закладу, а також політичну рекламу головного лікаря та кандидата в депутати Костянтина Чурпія.

На сторінці Facebook «Кіровоградська Обласна Філармонія/Kirovograd Regional Philharmonik» опублікували допис про роботу колишнього прем’єр-міністра і лідера партії ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. У дописі директорка філармонії Наталія Агапєєва пригадує, як привезли колишню посадовицю  до ще невідреставрованого театру імені Марка Кропивницького.  За словами очільниці комунального закладу, саме завдяки Юлії Тимошенко вдалося порушити питання про отримання звання «Національний». Допис проілюстрували світлинами з візиту Юлії Тимошенко на Кіровоградщину вже під час виборчої кампанії 2020.  Директорка Кіровоградської обласної філармонії Наталія Агапєєва балотувалася в Кіровоградську обласну раду від політичної партії ВО «Батьківщина».

В цілому під час виборчої кампанії 2020 року спостерігачі ОПОРИ у Кіровоградській області  фіксували незначну кількість використання адміністративного ресурсу чинними міськими головами, посадовцями тощо. Однак наявність таких випадків  свідчить про дискримінацію інших учасників передвиборчої кампанії.

Тому так важливо фіксувати використання адміністративного ресурсу і водночас проводити просвітницьку діяльність щодо запобігання даному явищу. Так  ОПОРА розробила Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування, що містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу. У Кіровоградській області лист з пропозицією підписати Кодекс було надіслано усім міським головам, головам районних рад та районних адміністрацій. На пропозицію відгукнувся один міський голова та заступник голови РДА.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)