Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 22 листопада під час повторного голосування в 11 містах провадили спостереження не лише на виборчих дільницях на основі вибірки, але й на всіх територіальних виборчих комісіях. Це дозволяє зафіксувати процедурні порушення під час передачі виборчої документації. 

ТВК вчасно не розпочали безперервне засідання

У 2 випадках ТВК (Новокодацька та Шевченківська районна у місті Дніпро) не розпочали безперервне засідання вчасно. 

Переписування протоколів у приміщенні ТВК

У приміщеннях Соснівської районної ТВК міста Черкаси, Ужгородської міської ТВК та Шевченківської районної ТВК міста Львова зафіксовано випадки переписування протоколів дільничними виборчими комісіями. Загалом – 4 випадки.

Незапаковані протоколи про підрахунок голосів виборців

У 3 випадках ТВК приймали рішення про прийняття документації від ДВК або про уточнення протоколів попри те, що протоколи про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці були не запаковані. Такі випадки були, зокрема, у Шевченківській районній у місті Полтава ТВК та двічі у Центральній районній у місті Дніпро ТВК. Ще у 4 випадках спостерігачі зафіксували незапаковані протоколи про підрахунок голосів у членів ДВК, які очікували на здачу документів у приміщенні ТВК (один випадок у Дрогобицькій міській ТВК та три випадки у Сихівській районній у місті Львові ТВК).

ТВК не перевіряла пакети / пакети були надірвані / не опечатані

11 повідомлень у зв’язку з тим, що ТВК не перевіряли цілісність та комплектність виборчої документації  (Індустріальна, Новокодацька та Чечелівська районні у місті Дніпро ТВК, Київська та Шевченківська районні у місті Полтава ТВК, районна ТВК у місті Дніпро, Галицька, Личаківська районна у місті Львові ТВК).

Технічні перерви

У 17 випадках спостерігачі повідомляли про технічні перерви в прийомі виборчої документації, що були оголошені на таких ТВК: Індустріальна, Центральна районні у місті Дніпро, Подільська районна у місті Полтава, Придніпровської, Соснівська районні в місті  Черкаси, Франківська, Личаківська районні у місті Львів, Ужгородська міська, Дрогобицька міська.

Забрали з собою протокол на уточнення

У 2 випадках спостерігачі фіксували порушення порядку уточнення протоколів ДВК, зокрема видачу їм на руки оригіналів первинних протоколів. Такі інциденти зафіксовані у Шевченківській та Центральній районних ТВК міста Дніпро.

Інші процедурні порушення на ТВК

Прийом документації від ДВК без актів про видачу копій про підрахунок голосів виборців (2 випадки), переклеювання та перепаковування виборчої документації в приміщенні ТВК (3), присутність сторонніх осіб (3 випадки), затягування здачі документів для отримання  дводенної виплати (2 випадки).

Заява ОПОРИ за проміжними результатами спостереження за повторним голосуванням на виборах міських голів 22 листопада 2020 року