Місцеві вибори відбулися, результати волевиявлення ще встановлюються, проте вже можна робити висновки та виносити уроки, зокрема щодо якості роботи виборчих комісій, як територіальних, так і дільничних. Спостерігачі ОПОРИ  провели добу на виборчих дільницях у м. Каховка, а також у Каховській міській виборчій комісії і зробили зріз, який висвітлює головні тенденції, помилки і зловживання  у роботі комісій.

Спостереження за ходом безперервного засідання Каховської міської виборчої комісії виявило ряд суттєвих порушень: голова Каховської міської виборчої комісії Ірина Петрівна Самулєнкова тримає печатку комісії при собі, покидає з нею приміщення, дозволяє членам дільничних комісій, які привезли виборчу документацію, робити виправлення прямо тут у приміщенні, де приймаються протоколи, голови дільничних комісій ходять з виборчою документацією, у випадках, коли у протоколах виявлені помилки,  від дільниць до ТВК поодинці без супроводу міліціонерів.

Так, спостерігачі ОПОРИ зафіксували порушення у порядку прийняття протоколів від виборчої дільниці, що у розташована у школі №3. На цій дільниці були допущені суттєві помилки у протоколі про підрахунок голосів, комісія сама виявила ці помилки, і за підказки голови міської виборчої комісії заповнила нові протоколи, куди поділися зіпсовані – не відомо. На питання, які помилки допустили на цій ДВК, голова Каховської міської виборчої комісії Ірина Петрівна Самулєнкова дає спостерігачам неправдиві коментарі.

Спостерігач ОПОРИ одразу після коментаря голови  ТВК відправилася до відповідної ДВК та записала коментарі членів комісії про помилки в протоколах підрахунку голосів і порушення порядку їх виправлення. Головною причиною помилок голова комісії вважає те, що у них при великому масиві роботи є тільки дві посади на платній основі – голова і секретар, тому їм вдвох важко працювати.


У цьому випадку мають місце ознаки порушення ч.4 ст.83 Закону України «Про місцеві вибори»:« Уразі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів виправлень, помилок, неточностей, територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до протоколу шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений».

Також був зафіксований на камеру випадок, коли при прийомі протоколів з ДВК №650570 виявилося, що на протоколі не проставлена печатка. Голова ДВК один, без супроводу двох членів комісії та міліціонера пішов на свою дільницю ставити печатки, і повернувся на ТВК. На цій же дільниці спостерігачі ОПОРИ зафіксували суттєве порушення порядку підрахунку голосів – комісія почала відкривати виборчі скриньки по одній, спочатку малу виборчу скриньку, і з неї починали підрахунок, інші скриньки стояли закриті. Спостерігач зробила зауваження, що це є порушенням ч. 1, ч.16, 17 ст.79 Закону, голова комісії відповів, що їм так не зручно рахувати, комісія навіть хотіла видалити незручного спостерігача з засідання. Але після настійливого прохання не порушувати порядок, комісія все ж таки продовжила підрахунок за законною процедурою.
Показовий випадок стався на дільниці, що знаходиться в Каховській гімназії, там дільнична виборча комісія своїм рішенням вирішила віднести при підрахунку всі бюлетені по виборах депутатів  міської ради, де стояли позначки за партію «Самопоміч», до зіпсованих. Спостерігачі ОПОРИ з’ясували ситуацію на місці, і взяли коментарі у голови ДВК, вона пояснила, що вони допустили помилку з підрахунком бюлетенів і зараз будуть збирати комісію і перераховувати заново.

Звертаємо увагу, що голова комісії не знає норми Закону, що повторний підрахунок голосів проводить територіальна виборча комісія, а не дільнична, як вони збиралися робити (ч.7 ст.83 Закону).

Дізналися також і про думку представника місцевої організації партії «Самопоміч», який на камеру пояснив, що ДВК вирішила не враховувати бюлетені, де було голосування за їхню партію, бо по цьому виборчому округу партія не виставила свого кандидата. Представник «Самопомочі» розповів, що голова комісії не погоджувалась з тим, що вони зробили помилку, поки не проконсультувалась з кандидатом на посаду Каховського міського голови Андрієм Дяченком («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), сторони дійшли згоди на тому, що «Самопоміч» не буде подавати скарги, якщо буде призначений повторний підрахунок голосів.

Треба додати у цій історії, що спостерігачам ОПОРИ треба було докласти певні зусилля, щоб довести дільничній виборчій комісії, що вони не мають права перераховувати бюлетені, що про це має прийняти рішення міська виборча комісія і провести повторний підрахунок голосів.

А на ДВК №650569 виявилося, що члени комісії помилково  перемішали в одну купу бюлетені з різних  виборчих округів (на цій дільниці проходило голосування не по одному виборчому округу), що зробило неможливим встановити правильні результати, необхідно було проводити повторний підрахунок. Спостерігачі ОПОРИ порадили не робити цього на ДВК, а передати протоколи разом з документацією до міської виборчої комісії, щоб вона призначила і провела повторний підрахунок голосів.

26 10 Kahovka

На п’яту ранку у Каховській міській виборчій комісії чотири з одинадцяти протоколів ДВК були відправлені на складання «Уточненого» протоколу, не враховуючи тих, що виправлялися з порушенням процедури. На 7.30 ранку були прийняті десять протоколів, а на 14.30 залишилося прийняти ще два протоколи, і провести повноті підрахунки голосів.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.