У мережі на youtube з’явилось відеозвернення на посаду міського голови Льва Жиденка (політична партія “Сила людей”) та народного депутата Юрія Бублика (політична партія “Свобода”). «Безпрецедентним масштабним масовим підкупом виборців» - саме так назвали два кандидати сьогоднішні вибори. У зв’язку з цим Лев Жиденко та Юрій Бублик від імені демократичних сил міста записали відеозвернення до Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та голови СБУ.

«Провладний кандидат намагається захопити владу. – говорить кандидат на посаду міського голови Лев Жиденко. – Біля кожної дільниці стоять автомобілі, де приймають підтвердження підкупу побудованої піраміди. Також нам далося зафіксувати один випадок «каруселів». Тому звертаємося до правоохоронних органів, щоб терміново і у виключно законний спосіб були припинені ці маніпуляції та підкуп».

Також у зверненні кандидат провів паралель між сьогоднішніми виборами та виборами 2004 року.

«Сьогодні громадськість виявила вже з десяток точок, де іде видача грошей за голосування. – заявив кандидат на посаду Полтавського міського голови Юрій Бублик. – Але до Авакова я не бачу сенсу звертатися, бо напередодні в нього відбулася розмова з керівником УМВС України (в Полтавській області, – прим. ред.) Олегом Бехом. Він дав чіткі вказівки Олегу Беху працювати на Матковського, заплющувати очі на порушення закону. Відповідно такий результат міліції ми сьогодні й побачимо. Тому розраховуємо на громадськість, яка буде перешкоджати такому відвертому підкупу виборців».

Водночас Юрій Бублик закликав полтавців брати гроші від усіх, хто їх пропонує, бо «то ваші гроші, то те, що у вас украли». Але в жодному разі не радить за гроші віддавати голос.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до начальника Полтавського обласного управління МВС України Беха Олега, який повідомив, що заяв від кандидатів не було. Також він зазначив, що за сьогодні надійшло 50 звернень до правоохоронних органів. По шести з них відкрито кримінальні провадження. Два з яких відкрито внаслідок спільних рейдів ОПОРИ та правоохоронців щодо підкупу виборців кандидатами Андрієм Матковським і Олександром Мамаєм.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.