Цей рік виявився багато в чому інакший та складний для всього людства. Не оминув він, звісно, й Україну. Окрім світової пандемії, 2020 рік приніс нашій країні вибори за новим Виборчим кодексом із новою виборчою системою, новою формою бюлетенів та рядом нових виборчих процедур. А як Громадянська мережа ОПОРА долала нові виклики цього складного року? Ми зібрали кілька історій нашого успіху, щоб озираючись на цей складний період все ж мати причини пишатися якісною роботою, що зроблена, та надихатися на нові звершення надалі.

Майже 2500 незалежних спостерігачів ОПОРИ працювали під час 5 днів голосування

25 жовтня 2020 року в Україні відбулись місцеві вибори. З початку виборчого процесу в серпні до завершення всіх повторних голосувань (так званий “другий тур”, який відбувався 15 листопада, 22 листопада, 29 листопада, 6 грудня) в грудні було 5 днів голосування. До спостереження за ними загалом долучились 2432 професійних незалежних громадських спостерігачів ОПОРИ, які пройшли серію навчань. Окрім спостереження безпосередньо на виборчих дільницях, що були визначені соціологічно обґрунтованою вибіркою, наші спостерігачі були присутні також у територіальних виборчих комісіях, а впродовж кількох місяців з початку виборчого процесу працювали довготермінові спостерігачі, аналітики, комунікаційники, монітори соціальних мереж та юристи.

Крім того, на початку весни ми ще встигли провести невелику кампанію спостереження на проміжних парламентських виборах у 179 окрузі на Харківщині 15 березня.

Також саме цього року в форматі друкованих видань побачили світ фіналізовані звіти українською та англійською мовами за результатами спостереження ОПОРИ за президентськими та парламентськими виборами 2019 року. Отримати безкоштовні друковані примірники можна замовивши видання у нашій книгарні: https://www.longread.oporaua.org/bookstore. Там також доступні для ознайомлення й онлайнові зверстані версії звітів.

Найпопулярніший макет виборчого бюлетеня від ОПОРИ

Комунікаційна команда ОПОРИ першою розробила нейтральний шаблон виборчого бюлетеня без будь-якої політичної прив’язки, вписавши туди вигадані й жартівливі назви партій та прізвища кандидатів. Цей шаблон активно та масово використовували засоби масової інформації та суб’єкти виборчого процесу. Якщо у пошуку сервісу Google внести запит «бюлетень 2020», то першими відповідями на запит показують саме шаблон ОПОРИ.

А просвітницькі матеріали ОПОРИ щодо нової форми бюлетенів також набирали величезну кількість переглядів. Так, опитування про зручну форму бюлетеня та ролики про те, як правильно заповнювати новий виборчий бюлетень, як правильно вписувати цифри та які неідеальні варіанти написання цифр мають бути зараховані на сторінках ОПОРИ в соціальних мережах зібрали 796 110 переглядів.

5 корисних сервісів ОПОРИ

Вже традиційно напередодні кожних виборів ОПОРА запускає мапу порушень: https://www.oporaua.org/map-reports. Цьогоріч на ній знайшли відображення 2 251 зафіксоване та юридично верифіковане порушення.

З огляду на те, що місцеві вибори вперше відбувались за новою виборчою системою в територіальних громадах після децентралізаційних процесів та змін частин меж цих громад, для кращого розуміння в якій громаді, з якою кількістю виборців, за якою системою мають відбуватись вибори ми підготували мапу громад. Ще одним корисним сервісом під час підготовки кандидатів до виборчого процесу став розроблений нами калькулятор застав. Крім того, ми оновили сервіс для зручного аналізу витрат на політичну рекламу в соціальних мережах: https://fb.oporaua.org/.

Але найбільше визнання отримав наш мобільний додаток для Android «Вибори 2020». Окрім зручного офлайн-пошуку за повним текстом Виборчого кодексу, у ньому також є верифікатор протоколів, що дозволив членам комісії, які ним користувались, здавати виборчу документацію з першого разу, без уточнень та перерахунків. Додаток на свої мобільні телефони завантажили майже 20 тисяч користувачів.

А щоб не забувати про системне відстеження діяльності парламентарів, ми також розробили чат-бот «Депутат на долоні». 

Майже 100 тисяч виборців змінили виборчу адресу

З 1 липня в Україні почала діяти процедура зміни та визначення виборчої адреси. Відповідно до новацій Виборчого кодексу, тепер на місцевих виборах можна голосувати за місцем свого фактичного, а не зареєстрованого місця проживання. Цією процедурою скористались 99 525 виборців.

Вона доступна також і в онлайні, але скористатись нею можна саме у міжвиборчий період і не частіше, ніж раз на рік. Тож, якщо хтось із виборців не зміг проголосувати за місцем свого фактичного проживання на цих місцевих виборах, то зараз саме час подбати про те, аби підготуватись до наступних виборів й, відповідно, скористатися процедурою зміни виборчої адреси у міжвиборчий період. ОПОРА розробила детальну покрокову інструкцію для цього: https://l.oporaua.org/vyborcha-adresa.

Нагадаємо, за офіційною статистикою мобільних всередині країни громадян, які можуть скористатись відповідною процедурою, на сьогодні більше 5 млн: 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб; більше 1 млн людей, які не мають зареєстрованого місця проживання; 3,3 млн так званих «трудових мігрантів», які мають місце реєстрації в одному населеному пункті, а реально живуть в іншому. Ці новації стали доступними завдяки багаторічній співпраці експертів профільних громадських організацій, серед яких і ОПОРА, народних депутатів кількох скликань парламенту, представникам Центральної виборчої комісії та Державного реєстру виборців.

3 серіали про вибори

Цьогоріч ОПОРА запустила вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори «Вибори навиворіт» у партнерстві з hromadske.ua та 24 каналом. Так, в телевізійний ефір вийшло 8 програм, кожна з яких була присвячена різним виборчим темам, що подавалися з гумором для кращого сприйняття. З передач виборці могли дослідити, для чого взагалі потрібні вибори, чи існує гендерна рівність у владі, наскільки доступними є виборчі процеси для людей з інвалідністю, про можливості голосувати за місцем фактичного проживання, а не реєстрації, розібратися, кого саме обирають на місцевих виборах, які покарання передбачені за різні виборчі порушення та що нового, як хорошого, так і поганого, несе Виборчий кодекс. Усі випуски можна переглянути на Youtube-каналі та на Facebook-сторінці ОПОРИ.  «Вибори навиворіт» на сторінках ОПОРИ в соціальних мережах зібрали 104 639 переглядів. 24 канал транслював програму 60 разів з 11 червня до 17 серпня. Охоплення глядачів склало 21 755 810 переглядів.

Спільно з Міністерством цифрової трансформації України експерти ОПОРИ також підготували два освітні серіали: для членів територіальних і дільничних виборчих комісій. З першого можна дізнатись про обов’язки та відповідальність членів територіальних виборчих комісій. Переглянути всі 12 серій по 3-5 хв кожна можна за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/courses/tvk. Курс Міністерства цифрової трансформації України та Громадянської мережі ОПОРА для членів дільничних виборчих комісій підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Завдяки серіалу можна дізнатися, як правильно обладнати виборчі дільниці, як працювати членами дільничних комісій, як рахувати голоси за бюлетенями різних видів та як транспортувати виборчу документацію до територіальної виборчої комісії. Переглянути всі 10 серій по 5-6 хв кожна можна за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/courses/dvk.

Викривальні дослідження ОПОРИ щодо політичної реклами в соціальних мережах

Впродовж року аналітики даних та монітори соціальних мереж готували систематичні огляди політичної реклами в соціальній мережі Facebook – хто використовував, скільки витрачав, чи використовував безнаказано дезінформацію або «чорний піар» проти опонентів тощо. Деякі дослідження, наприклад, спрямовані на викриття мереж сторінок та фейкових облікових записів, ставали однією з причин для їхнього видалення соціальною мережею Facebook. Усі матеріали за темою можна переглянути за посиланням: https://www.oporaua.org/category/vybory/polit_ad. Також оновився сервіс для зручного аналізу політичної реклами https://fb.oporaua.org/, а аналітики записали онлайн-вебінар для того, аби навчити всіх бажаючих користуватись цим сервісом, який загалом переглянули 859 разів.

Напередодні виборів ми підготували ряд пояснювальних і просвітницьких матеріалів для всіх кандидатів про те, як правильно використовувати інструмент політичної реклами в соціальних мережах, виставляти налаштування рекламних оголошень та звітувати про витрачені кошти. Покрокова інструкція вийшла в текстовому та відео форматах. Загалом ці матеріали отримали 1 509 та 2 441 переглядів відповідно.

На початку року експерти також фіналізували матеріал щодо витрат на політичну рекламу під час президентської кампанії 2019 року. На його основі випустили мініфільм «Facebook. Гра без правил», який переглянули на сторінках ОПОРИ в соціальних мережах 15 910 разів, та опублікували дослідження про використання персональних даних. А зібрана інформація стосовно витрат під час парламентської кампанії 2019 року стала основою серії досліджень щодо дезінформації.

Така неврегульованість в українському виборчому законодавстві питання використання соціальних мереж в передвиборчій агітації потребувала напрацювання як короткострокових, так і довгострокових механізмів, які б допомогли позитивно вплинути на ситуацію вже на місцевих виборах. Тож, для реакції «тут і зараз» експерти підготували серію матеріалів про те, як кожен користувач соціальних мереж може реагувати на немарковану політичну рекламу. Зокрема, мотиваційний ролик «Тегай політ рекламу. Досить гортати стрічку» на сторінках ОПОРИ переглянули 24 101 разів. А в контексті довгострокової перспективи випустили мініфільм «Відкриті виборчі дані» та підготували пропозиції для удосконалення нормативних актів у цій сфері. Цей фільм на сторінках ОПОРИ переглянули 8 443 рази.

Більше 60 тисяч поліцейських пройшли дистанційний навчальний курс ОПОРИ

ОПОРА розробила для працівників поліції дистанційний онлайн-курс «Виборчі правопорушення – як ідентифікувати та як реагувати». Під час місцевих виборів його пройшли більше 60 тисяч поліцейських. Тематика курсу стосувалась етапів виборчого процесу, дня голосування, адміністративної та кримінальної відповідальності кандидатів, виборців, членів комісій, спостерігачів за виборчі порушення. Лекторами виступили представники ОПОРИ, експерти з виборчого права та представники Національної поліції. Переглянути всі відеолекції можна на Youtube-каналі ОПОРИ.

А на початку року ми також встигли відкрити першу в Україні «Модельну виборчу дільницю» на базі Львівського державного університету внутрішніх справ. Університет запровадив новий курс «Виборчі порушення у діяльності Національної поліції України» для студентів третього курсу юридичного факультету і правоохоронців Заходу України, які проходять підвищення кваліфікації. А за допомогою цієї практично-навчальної аудиторії «Модельна виборча дільниця» правоохоронці можуть якісно відпрацьовувати на практиці теоретичні знання про роль поліції під час виборів та реагування на виборчі порушення.

Більше 300 держслужбовців пройшли тренінги ОПОРИ про неприпустимість адмінресурсу

Доволі традиційною проблемою українських виборів є адміністративний ресурс. Звісно, останнім часом формат його використання дещо змінюється, вже набагато рідше зустрічається масовий примус до голосування за певного кандидата, наприклад, на промисловому виробництві тощо. Але та ж проблема відсутності повноцінного відокремлення людиною своїх функцій як державного службовця та власних заходів в якості кандидата залишається доволі актуальною. Так, напередодні місцевих виборів експерти ОПОРИ провели серію онлайн-тренінгів для державних службовців та представників місцевого самоврядування різних рівнів з усієї країни. Таке навчання пройшло дещо більше 300 людей.

На старті виборчого процесу ОПОРА направила міським головам обласних центрів й міста Києва, а також керівникам органів місцевого самоврядування різних рівнів листи з пропозицією підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів. Документ підтримали 34 підписанти з 16 областей України.

А соціальний ролик про адміністративний ресурс та як можна йому протистояти на сторінках ОПОРИ в соціальних мережах переглянули 109 367 разів.

Традиційно ОПОРА також вирішила дослідити розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток, адже в попередні роки ця урядова програма також часто мала ознаки власного піару частини політичних гравців за бюджетний кошт, особливо перед виборами. Цьогоріч Кабінет Міністрів розподілив 1 мільярд 682 мільйони гривень на соціально-економічний розвиток у частині фінансування 1 159 об’єктів та заходів у різних областях України. Процес розподілу субвенцій не став більш публічним чи прозорим, але чи не вперше з 2015 року бодай частково Кабінет Міністрів почав виділяти кошти згідно із пріоритетами, які він сам визначив.

Масштабний моніторинг ОПОРИ щодо доступності виборчих дільниць в Україні

Напередодні місцевих виборів, у липні-серпні 2020 року, громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг доступності приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій. Для цього моніторингу було обрано 500 виборчих дільниць по всій країні на основі соціологічно обґрунтованої вибірки, а також спеціально розроблено інструмент оцінки, що дає можливість визначити рівень доступності виборчої дільниці загалом та окремих її елементів.

Так, лише 3% виборчих дільниць в Україні (15 виборчих дільниць із вибірки) є доступними для маломобільних груп населення, 56,2% (281 дільниць із вибірки) є малодоступними, а 40,8% (204 дільниці з вибірки) є недоступними. Із детальними результатами моніторингу можна ознайомитись за посиланням: https://www.oporaua.org/report/vybory/vyborchi-ombudsmeni/dostupnist, а приклади недоступних, малодоступних і доступних виборчих дільниць розміщені на сторінці: https://ombudsman.oporaua.org/dostupnist. На цій сторінці також є посилання на онлайн-форму, яку може заповнити кожен виборець, долучившись таким чином до збирання бази недоступних дільниць.

Крім того, виборчі омбудсмени ОПОРИ на початку року презентували 5 фіналізованих звітів спостереження за дотриманням виборчих прав громадян під час двох виборчих кампаній у 2019 році:

Усі звіти за дві виборчі кампанії 2019 року громадські омбудсмени ОПОРИ презентували в онлайні. Так само провели кілька обговорень проблемних аспектів у рамках підготовки до цьогорічного моніторингу. Записи доступні на Youtube-каналі ОПОРИ. Вся діяльність виборчих омбудсменів відбувається в рамках проєкту «Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС.

Експерти ОПОРИ долучились до напрацювання 6 законопроєктів

Впродовж цього року було кілька етапів доопрацювання Виборчого кодексу, й кожного разу експерти ОПОРИ долучались до робочих груп, що розробляли відповідні напрацювання. І це ще не рахуючи безлічі онлайнових та офлайнових публічних обговорень, консультацій з громадськістю, круглих столів та форумів щодо вдосконалення виборчого законодавства загалом та питань доступності виборчих дільниць для маломобільних груп населення зокрема.

Впродовж весняного карантину ОПОРА запустила кілька щотижневих відеопередач у прямому ефірі  «ОПОРА Live» та «Депутатський день». Під час трансляцій експерти ОПОРИ розпитували народних депутатів та інших профільних експертів з приводу актуальних на той момент питань, таких як робота парламенту під час карантину, публічність напрацювання законодавчих змін, відновлення реформування виборчого законодавства тощо. А 22 травня ОПОРА провела масштабний онлайн-марафон «Місцеві вибори: оцінка ризиків та перелік рішень» про те, як якісно організувати та провести чергові місцеві вибори восени на законодавчому й практичному рівнях та дотриматися міжнародних стандартів чесної та вільної змагальної кампанії. На ресурсах ОПОРИ трансляції заходу переглянули 54 920 користувачів.

Зрештою Верховна Рада прийняла законопроєкт №3485, до написання якого були залучені наші експерти. Серед іншого законопроєкт включав зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу, напрацьовані експертами ОПОРИ спільно з Головним слідчим управлінням, що забезпечили  невідворотність покарань за виборчі правопорушення. На жаль, законопроєкти №3971 та №4117, до розробки окремих положень яких також долучалися наші експерти, так і не були прийняті.

Також наші експерти долучились до написання законопроєкту №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум, який наразі прийнято за основу. Крім того, з вересня по грудень тривала робота над розробкою нового законопроєкту про місцевий референдум, а ще експерти ОПОРИ увійшли до складу робочої групи, що почала напрацьовувати положення законопроєкту про політичні партії.

Крім того, експерти ОПОРИ аналізували зареєстровані законопроєкти та давали їм оцінку. Наприклад, критика законопроєкту №3294, що стосувався обмеження доступу до інформації в період карантину, але зрештою був відкликаний чи критика законопроєкту №3196-д щодо надання Службі безпеки України повноважень вносити до ЦВК подання про діяльність політичних партій, який так і не був підтриманий парламентом. А також оцінка законопроєкту №1043 щодо особливої процедури розгляду парламентарями законопроєктів у другому читанні, що зрештою був прийнятий.

Ще наші представники брали участь у консультаціях та розробці деяких підзаконних актів. Наприклад, надавали пропозиції Міністерству цифрової трансформації щодо оновлення переліку наборів державних даних, які необхідно оприлюднити, а також пропозиції Центральній виборчій комісії щодо розробки порядку зміни та визначення виборчої адреси.

Системний моніторинг ОПОРИ щодо роботи парламенту

Традиційно ми також моніторили роботу Верховної Ради. Так, підсумували досягнення законотворців за їхнє перше півріччя, а згодом підготували аналіз першого року роботи парламенту 9 скликання. Досліджували діяльність парламентських комітетів та родичів народних обранців на службі в своїх колег по законотворчому цеху. Крім того, відстежили, як українські парламентарі працювали та комунікували в новому форматі роботи із використанням сучасних технічних можливостей за часів карантинних обмежень.

А на основі відкритих парламентських даних ми також розробили  чат-бот «Депутат на долоні», щоб якомога більше виборців знали про повноваження та завдання нардепів і могли дати їхній роботі оцінку. 

Під час виборчого процесу підготували матеріали про те, скільки чинних народних депутатів балотувались на місцевих виборах цьогоріч, і хто з них виграв.

Аналіз ОПОРИ щодо складу органів місцевого самоврядування до та після виборів

Місцеві вибори змінили політичний ландшафт органів місцевого самоврядування. Але щоб побачити, які саме зміни відбулись, необхідно було проаналізувати вихідні дані до виборів, а потім відстежити ці параметри після виборів. Так, аналітики ОПОРИ підготували ряд досліджень про керівників органів місцевого самоврядування, партійність депутатів на місцях, гендерний баланс у місцевих радах та спроможність політичних партій до партизації на рівні невеликих громад.

А після виборів ми відстежили, як спрацювала нова виборча система, наскільки обов’язкова гендерна квота вплинула на остаточні результати та підготували експрес-огляд результатів.

Успішна просвітницька кампанія ОПОРИ

Традиційно щовиборів ОПОРА займається просвітництвом та інформуванням про перебіг виборчого процесу. Так, з серпня до грудня на нашому сайті було опубліковано 2146 регіональних новин, що висвітлювали перебіг виборчого процесу в кожній з областей.

Крім того, ми опублікували кілька сотень просвітницьких матеріалів щодо новацій цьогорічного виборчого процесу, серед яких і короткі відеоексплейнери від наших експертів про важливі аспекти виборчого процесу, і лекції про виборчі системи, і  просвітницькі ролики соціальної реклами з поясненням, як заповнювати виборчий бюлетень чи що не варто робити виборцям на виборчій дільниці та інші. 

Однією зі складових кожної великої інформаційної кампанії ОПОРИ є максимально деталізовані покрокові інструкції з максимально зрозумілим викладом. Цьогоріч ми підготували 3 такі важливі лонгріди, які загалом прочитали 56 283 рази:

У партнерстві з британською комунікаційною агенцією Zinc Network за тиждень до виборів ми підготували невеличку мотиваційну кампанію для соціальних мереж, аби виборці приходили на дільниці та дотримувалися протиепідемічних правил. Так, серія цих постів та відеороликів охопила 2 458 400 користувачів. А по завершенні виборчого процесу ми також спільно підготували відеоролик про підсумки та результати нашого спостереження, який переглянули майже 584 тисячі користувачів.

2020 рік ми завершуємо із такими кількісними медійними показниками:

  • кількість підписників на нашій Facebook-сторінці зросла до майже 42 тисяч;
  • загалом всі відео на нашій Facebook-сторінці отримали середнє охоплення близько 100 550 переглядів;
  • відео на нашому YouTube-каналі за цей рік отримали майже 1,5 млн переглядів;
  • на наш сайт за цей рік заходили майже 940 тисяч разів;
  • впродовж року в медіа нашу організацію згадали майже 7,5 тисяч разів.

Зроблено за цей рік було багато всього. І все це стало можливим за підтримки нашої діяльності партнерами USAID, ЄС, IFES, Програма РАДА (Фонд Східна Європа).

А ще 14 грудня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА відсвяткувала своє 15-річчя.