Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували на Рівненщині розміщення агітаційних листівок без вихідних даних кандидатів у президенти України Ольги Богомолець, Петра Порошенка та Олега Ляшка.

Листівки кандидата у президенти України Ольги Богомолець були розміщені у Рівному й містили запрошення на зустріч з кандидатом у Рівному, що мало відбутися на майдані Незалежності.

Жодних вихідних даних агітаційні листівки не містили.

Подібними листівками запрошували також на зустріч із кандидатом у президенти Олегом Ляшком. Агітаційні запрошення, надруковані на звичайному папері, були розміщені у Дубровиці й містили запрошення на зустріч з Ляшком у Рівному 20 травня.

Також у Костополі спостерігачами ОПОРИ були помічені агітаційні плакати кандидата у президенти Петра Порошенка з написом «Жити по-новому. Петро Порошенко», які також не містили вихідних даних.

Відповідно до ч. 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Також, відповідно до ст. 21213 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно,

- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження

- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Bohomolets123

Liashko123

Poroshenko123

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
(096)9187408
Олександр Мельничук
Прес-секретар ОПОРИ у Рівненській області
(097)7190910

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.