Факт пошкодження упакування документації був зафіксований офіційним спостерігачем ОПОРА, а порушення - зняте на камеру мобільного телефону. Члени ДВК намагались вирвати пристрій з рук спостерігача.

 

Як повідомив спостерігач, в приміщенні окружної виборчої дільниці відкриваються пакети з документацією ДВК з пошкодженням упакування бюлетенів. На відео видно, як без будь-якої додаткової упаковки бюлетені та інша документація знаходиться в загальному мішку.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до комісії з вимогою повідомити, яка це комісія та чому вони відкрили упакування документації. Як реакція – агресія членів ДВК, спроби вирвати мобільний телефон (за допомогою якого велася відеозйомка).

Відзначимо, що ГУ МВС України в Одеській області стверджує, що не встановили підтвердження цій інформації при перевірці. При цьому на відео видно, як один з них стоїть при порушенні та ніяк не реагує. Нагадаємо, що в день виборів міліція вже відмовлялась втручатись при правопорушеннях, повідомляючи спостерігачам, що вони не можуть нічим допомогти в ситуації, що склалася. 

Нагадаємо, що згідно ч. 6 ст. 87 Закону України пакети з кожним видом документації, що передає ДВК в ОВК, мають зберігати цілісність: «Про вибори народних депутатів України»: «Дільнична виборча комісія запаковує опрацьовані виборчі документи у паперові пакети. Пакет з виборчими документами заклеюється, на пакеті зазначається напис, який вказує на вид запакованих документів, а також зазначаються позначення виборчого округу (загальнодержавний чи одномандатний) та номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії».

 Щодо спроб вирвати телефон членами ДВК з рук спостерігача, то такі дії є порушенням п. 2 ч. 9 ст. 78 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Офіційні спостерігачі від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право…2) робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування..».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora