Призначення позачергових виборів Криворізького міського голови стало результатом політико-правового компромісу, з метою припинення протистояння між суб’єктами виборчого процесу на повторному голосуванні 15 листопада 2015 року. 

Правовий механізм, обраний Верховною Радою України, не передбачав дострокового припинення повноважень міського голови, визнаного ТВК переможцем виборів 2015 р., що створило неоднозначний прецедент, який актуалізував ризики щодо забезпечення принципу рівності прав і можливостей учасників виборів. У той же час виникли сприятливі умови для зловживань адміністративним ресурсом у виборчому процесі.

Політичний контекст вирішення конфлікту щодо результатів повторного голосування 15 листопада 2015 р. мав вплив як на вмотивованість виборців брати участь у позачергових виборах Криворізького міського голови, так і на виборчі стратегії  партій та місцевих політичних лідерів.  На позачергових виборах  міського голови Кривого Рогу  громадяни отримали широкий перелік кандидатів (15), який у порівнянні із черговими виборами 2015 р. суттєво оновився. 

На позачергових виборах Криворізького міського голови 27 березня 2016 року виборці міста продемонстрували високий рівень зацікавленості щодо участі в голосуванні.  За даними ОПОРИ, у порівнянні із повторним голосуванням 15 листопада 2015 р., активність громадян на позачергових виборах збільшилась на понад  16% (55,4%  проти 39,2%).  Зростання вмотивованості виборців брати участь у голосуванні відображає не лише суспільний резонанс, пов'язаний із особливостями призначення і проведення  позачергових виборів Криворізького міського голови, а й засвідчує інтенсивність агітаційних заходів кандидатів, високий рівень конфліктності передвиборчої кампанії. 

Відзначаючи зростання активності виборців 27 березня 2016 року, що сприятиме стабілізації подальшої діяльності органів місцевого самоврядування Кривого Рогу, ОПОРА звертає увагу на достатньо масове і організоване підвезення виборців до дільниць для участі у голосуванні.  Такі факти мали ознаки штучної мобілізації виборців і певною мірою могли вплинути на загальні показники участі громадян у голосуванні.

Законодавство України про місцеві вибори передбачає для громадян можливість проголосувати на виборчій дільниці з 8 до 20 години або у разі наявності підстав отримати бюлетень за місцем перебування. Ці механізми забезпечують практичну реалізацію громадянами конституційного права обирати органи місцевого самоврядування та є доступними для усіх виборців. Доступність виборчих дільниць дійсно може ускладнюватися територіальними чи іншими особливостями, але проблеми мають вирішуватися або шляхом перегляду меж постійних виборчих дільниць, або удосконаленням місцевою владою транспортного сполучення у територіальній громаді на постійній основі.

Натомість масова практика підвезення виборців, на думку ОПОРИ, містить  значні ризики щодо зловживань з боку його організаторів, зокрема в аспекті здійснення незаконної передвиборної агітації та/або підкупу виборців. У Кривому Розі організатором підвезення виборців виявилася міська організація ветеранів, яку очолює особа, котра брала участь у передвиборній агітації чинного міського голови, кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула. Відповідно до Закону України "Про місцеві вибори" дана організація не наділена жодними повноваженнями у виборчому процесі, у тому числі щодо сприяння виборцям у практичній реалізації права обирати.

Активність неналежних суб’єктів під час голосування та їх взаємодія із виборцями, яка безпосередньо пов’язана із процесом волевиявлення, не може вважатися прийнятною практикою та повинна бути об’єктивно вивчена правоохоронцями на предмет наявності або відсутності фактів незаконної агітації, підкупу виборців або інших правопорушень під час надання послуг із підвезення виборців на дільниці. ОПОРА заявляє про недостатню активність правоохоронних органів міста щодо оперативного реагування на факти підвезення виборців та встановлення фактичних обставин.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає належний рівень організації і проведення голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови 27 березня 2016 року, відповідного підрахунку голосів на виборчих дільницях. Зафіксовані офіційними спостерігачами порушення з боку виборчих комісій не мали системного характеру і не здійснили суттєвого впливу на законність процесу голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях.

Грубі порушення законодавства, допущені на виборчих дільницях, були поодинокими та не мають ознак централізованого впливу на результати голосування.

ОПОРА закликає кандидатів та інших суб’єктів виборчого процесу вчасно скористатися можливостями оскарження порушень законодавства у разі їх належного документування та уникати неверифікованих заяв щодо проблем виборчого процесу. Виборчі стандарти передбачають як оперативну правову реакцію на виявлені порушення, так і забезпечення належної поваги до усіх виборців, які здійснювали волевиявлення.

У той же час правоохоронні органи міста зобов’язані забезпечити  належне розслідування порушень, зафіксованих на позачергових виборчих Криворізького міського голови. ОПОРА звертається до МВС України із пропозицією посилити місцеві правоохоронні органи додатковими кадрами, а також закликає  забезпечити належний контроль за їх діяльністю.

Статистика типових порушень, зафіксованих під час голосування та підрахунку голосів

В день голосування на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали статистично репрезентативне спостереження за дотриманням усіх виборчих процедур на етапі проведення підготовчого засідання ДВК і відкриття дільниць, під час проведення голосування, при підрахунку голосів на ДВК і прийнятті документації дільничних виборчих комісій на засіданні ТВК. Загальна статистика порушень і виявлені проблемні інциденти узагальнювалися станом на 8:00, 12:00, 16:00 та 20:00 та після завершення процесу підрахунку голосів.  

Усі дільничні виборчі комісії країни провели повноважні підготовчі засідання, забезпечивши належний кворум (присутність більше половини членів комісії від загального складу). Дільниці відкрилися вчасно, а спостерігачі ОПОРИ повідомили, що майже усі ДВК (98,8%) забезпечували їм можливість для повноцінного спостереження за усіма виборчими процедурами під час ранкового засідання та на початку голосування. На 3,8% виборчих дільниць Кривого Рогу не вівся протокол підготовчого засідання комісій, однак цей показник є в межах статистичної похибки. Інцидентів, пов’язаних зі зникненням печаток ДВК, пошкодженням чи зникненням виборчої документації, яка зберігалася в сейфах, не зафіксовано.

Голосування на виборчих дільницях проходило в спокійній атмосфері і спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА не було виявлено системних зловживань й грубих процедурних порушень виборчого законодавства в процесі голосування.

5

У день голосування спостерігачі фіксували неодноразові випадки (понад 14) організованого підвезення виборців до виборчих дільниць. Такі інциденти, хоча формально і не є правопорушенням, однак створюють широкі можливості для незаконного впливу на волевиявлення виборців. Зокрема, підвезення виборців, що є наданням їм безкоштовної послуги з перевезення у випадку, якщо воно поєднане з агітацією, може вважатися непрямим підкупом виборців. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Також спостерігачами був зафіксований факт видачі виборцю грошей після голосування (на ДВК № 121627, що знаходиться в приміщенні школи № 59, Інгулецький район). На дільниці  № 121524 спостерігачами ОПОРИ були виявлені вже підписані членами ДВК протоколи про підрахунок голосів виборців. Двадцять підписаних наперед протоколів були виявлені на столі голови ДВК № 121524. На них не були проставлені печатки, але уже стояли підписи голови, заступника та секретаря комісії.

Разом з тим, протягом дня виборів на дільницях регулярно фіксувалися дрібні порушення виборчих процедур та незначні помилки, допущені членами виборчих комісій. Такі випадки мали місце на 22,5% виборчих дільниць в першій половині дня (станом на 12:00) і на 12,5% дільниць в останні години голосування (з 16:00 до 20:00). Зокрема, йдеться про такі епізоди як, наприклад, відсутність печатки на контрольному листі, вкинутому у виборчу скриньку, розходження кількості бюлетенів у витязі і фактично виданих для голосування за місцем перебування, виявлення ручок зі зникаючими чорнилами тощо. Більшість подібних інцидентів були зафіксовані в актах про виявлення порушення і врегульовані після втручання й зауважень громадських спостерігачів. У цілому кількість дрібних порушень дещо зросла, порівняно з другим туром виборів міського голови Кривого Рогу.

Порівняно з другим туром голосування, зменшилася кількість інцидентів пов’язаних із фотографуванням бюлетенів та порушенням таємниці голосування. Так, факти фотографування бюлетенів були виявлені на 2,5% виборчих дільниць у проміжку часу з 12:00 до 16:00, однак в останні години голосування подібних випадків не виявлено (в другому турі фіксувалися на 3,8% дільниць). Порушення таємниці голосування фіксувалося лише з 12:00 до 16:00 на 1,5% виборчих дільниць. Цей показник є в межах статистичної похибки.   

Інших суттєвих порушень, які могли вплинути на результати виборів, зафіксовано не було. Зокрема, не виявлено фактів видачі бюлетенів без паспорта, перешкоджання виборцям у праві проголосувати, вкидання бюлетенів пачками, перешкоджання роботі спостерігачів чи журналістів, прямого підкупу виборців.

Порівняно з другим туром голосування, зменшилася кількість скарг, які надійшли до комісій на початку вечірнього засідання – були на 5,4% дільниць, зараз зафіксовано на 2,5% дільниць. У цілому комісії чітко дотримувалися процедури підрахунку голосів, однак на 5% виборчих дільниць спостерігачами були зафіксовані помилки та неточності, допущені на етапі підрахунку.  Більшість з цих порушень було усунуто за наполяганням спостерігачів.

7

6

8

Активність виборців у день голосування (за даними Громадянської мережі ОПОРА)

У рамках кампанії спостереження за перебігом дня голосування, Громадянська мережа ОПОРА проводила паралельний підрахунок явки виборців. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00 години та збиралися з дільниць, на яких перебували офіційні спостерігачі мережі ОПОРА, відповідно до вибірки репрезентативної для міста Кривого Рогу.

Загалом станом на 20 годину активність виборців на позачергових виборах Криворізького міського голови склала 55,4% з похибкою 1,1%. Станом на 12:00, за даними спостерігачів ОПОРИ, активність виборців склала 23,7% (при похибці 1,1%), а станом на 16.00 склала 44,9% (похибка - 1,1%).

javka 12

16.00 27 03

CeksRruW8AEOP0i

Явка на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу була безпрецедентно високою. Для порівняння, на повторному голосуванні з виборів Криворізького міського голови 15 листопада 2015 р. вона складала 39,2%.

Результати паралельного підрахунку голосів

ppg 27 03

Результати % Результат % Похибка у % Мінімальне значення Максимальне значення
Бойченко Олег Петрович 1.0% 0.09% 0.9% 1.0%
Вілкул Юрій Григорович 74.1% 1.11% 73.0% 75.2%
Колесник Микола Юрійович 4.3% 0.23% 4.1% 4.6%
Крижов Олександр Володимирович 0.4% 0.06% 0.3% 0.5%
Левицький Ігор Васильович 2.6% 0.22% 2.4% 2.8%
Семенченко Семен Ігорович 10.9% 0.56% 10.4% 11.5%
Сова Світлана Миколаївна 4.8% 0.34% 4.4% 5.1%
Інші 1.9% 0.15% 1.7% 2.0%

Громадянська мережа ОПОРА проводила статистично обґрунтоване спостереження відповідно до вибірки в межах єдиного одномандатного округу. Репрезентативні дані спостерігачів щодо виконання процедур та явки виборців оприлюднювались протягом дня голосування о 12:00, 16:00 та 20:00, а також за результатам завершення процедури підрахунку. ОПОРА публікувала дані в межах похибки, яка була наявна, зважаючи на те, що спостерігачі працювали не на 100% дільниць, на основі статистичної вибірки. Після завершення обробки протоколів з дільниць, на яких працювали спеціально навчені активісти ОПОРИ, результати підрахунку голосів є верифікованими для оприлюднення також. Це стало можливим завдяки активному громадському контролю за перебігом голосування та підрахунком голосів. Відповідно похибка найбільшого показника даних була визначена на рівні 1,1%.