Проаналізувавши Проект Закону №4696 про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, експерти ОПОРИ, ЧЕСНО та Інституту суспільно-економічних досліджень дійшли висновку, що необхідно повернутися до широкого обговорення змін до Регламенту з більш повним врахуванням Рекомендацій місії Європарламенту та Декларації парламентської відкритості. Організації наполягають на системних змінах якісного характеру.

Відповідно до аналітичних висновків, законопроект не пропонує ефективного механізму розв’язання проблеми низької якості законопроектів, завантаженості роботи комітетів, контролю за виконанням депутатами своїх обов’язків та нагляду парламенту за урядом. На додачу, законопроект містить такі ризики:

  1. Обмеження права законодавчої ініціативи  з політичних мотивів. Будь-який законопроект не зможе бути зареєстрованим без надання висновків трьома комітетами – антикорупційним, бюджетним, євроінтеграційним. Висновки надаватимуться у більш стислі строки – 15 днів замість 21, – хоча за дослідженням ОПОРИ, ці 3 комітети станом на сьогодні не встигають із висновками щодо більшості законопроектів. Якщо запропоновані зміни будуть ухвалені, будь-який з цих 3 комітетів зможе блокувати законодавчу ініціативу, посилаючись на велику завантаженість.
  2. Зменшення прозорості формування порядку денного. Закритий від ЗМІ режим проведення засідань Ради Комітетів може призвести до зловживань, а те, що до її до складу входить лише керівництво комітетів, – до фактичного привласнення головами комітетів повноважень самих комітетів.

Вважаємо також, що непослідовно ухвалювати законопроект, покликаний підвищити якість законодавчих ініціатив, повністю ігноруючи висновок наявного експертного підрозділу Верховної Ради – Головного науково-експертного управління, якерекомендувало повернути законопроект на доопрацювання.

Той факт, що до законопроекту було зареєстровано вже 4 альтернативні проекти закону, демонструє, що законопроект недостатньо враховує інтереси усіх парламентарів. Оскільки в демократичній державі будь-яка політична група рано чи пізно займає місце опозиції, інституційна реформа парламенту має враховувати інтереси як більшості, так і опозиційних сил.

Наголошуємо, що враховуючи описані вище ризики, Громадянська мережа ОПОРА, Громадський Рух ЧЕСНО та  Інституту суспільно-економічних досліджень  не рекомендують включати законопроект №4696 до порядку денного, натомість пропонують повернутися до широких консультацій для напрацювання законопроекту, який влаштовуватиме представників усіх парламентських сил, експертні підрозділи, профільні громадські організації та відповідатиме міжнародним зобов’язанням України з інституційної реформи та відкритості парламенту.

За додатковою інформацією звертайтеся:
Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА +38 063 884 67 23
 
Павло Миронов, аналітик Руху ЧЕСНО +38 093 468 90 05
Віктор Михайлів, Директор Інституту суспільно-економічних досліджень +38 067 366 30 51