В рамках проєкту «Депутат від А до Я» ОПОРА проаналізувала діяльність трьох нардепів від Харківщини: Марії Мезенцевої, Олексія Красова, Дмитра Микиши. Дослідження охопило роботу народних обранців трьох модельних округів у стінах парламенту та в окрузі протягом 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання.  

Марія Мезенцева

Марія Мезенцева впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання була активною як законотворець та підтримувала зв'язок з виборцями. Народна депутатка відвідала 17 з 19 засідань профільного комітету (2 засідання пропустила через хворобу та відрядження). Також має високу відвідуваність сесійних засідань (87% за фактом участі в голосуваннях). Долучилась до розробки 12 законопроєктів та 4 постанов, 1 законопроєкт прийнято. Впродовж 2 сесій подала 4 запити, 2 з яких стосувались проблем округу. 4 рази брала слово під час сесійних засідань. В окрузі Марія Мезенцева провела 13 особистих прийомів виборців та брала участь у публічних заходах.

Про депутатку

Марія Мезенцева обрана по 168 виборчому округу (місто Харків), де отримала 41,5% голосів виборців. Входить до складу фракції «Слуга народу». Обіймає посаду заступниці голови Комітету, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом. На момент старту парламентської виборчої кампанії була депутаткою Харківської міської ради від «Об'єднання «Самопоміч».

Участь в роботі парламенту

Протягом 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання стала співавторкою  12 законопроєктів, 1 з яких набрав чинності. Це законопроєкт 2172 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду».

Ініційовані законопроєкти стосувались доволі різної тематики. Це і проблеми внутрішнього водного транспорту, зміни до Податкового кодексу України, соціальні питання, конкуренційно-антимонопольна реформа, питання етики народних депутатів та ін.

Також Марія Мезенцева була ініціаторкою та співавторкою 4 постанов. Поки що жодна з них не набрала чинності. Постанови стосувались відзначення 175-річчя з дня народження Іллі Мечникова, уточнення назви та предметів відання Комітету, до компетенції якого належать питання європейської інтеграції, припинення повноважень міського голови міста Звенигородка, а також обговорення відповіді Київського міського голови Віталія Кличка на депутатський запит.

Протягом 5 місяців роботи парламенту депутатка подала 4 запити, 2 з яких стосувались проблематики округу. Це запити стосовно кримінального провадження за зверненням громадянина Харкова, а також питання надання студентської візи іноземним студентам за зверненням Ради ректорів вищих закладів освіти та Ради проректорів по роботі з іноземними студентами м. Харкова.

Марія Мезенцева подала 81 поправку до законопроєктів 1048 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів», 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», 2239-1 «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу». 4 з них було враховано.

Протягом вересня 2019 – січня 2020 депутатка 4 рази брала слово під час сесійних засідань. Сумарний час виступу – 6 хвилин.

Голосування та дисципліна

Марія Мезенцева взяла участь у 87% голосувань в парламенті.

У 61% випадків депутатка голосувала «за», у 0,5% - «проти» та у 22% - «утрималась». У 3% не голосувала та у 13% голосувань була відсутня.

Згідно з даними сервісу «Вони голосують для тебе» у 12% випадків депутатка голосувала проти лінії фракції, тобто голосувала у розріз з позицією як мінімум половини своєї фракції.

Марія Мезенцева практично не пропускає засідань Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом. Була присутня на 17 з 19 засідань свого комітету (2 засідання пропустила через хворобу та відрядження).

Робота в окрузі

Протягом звітного періоду народна депутатка провела 13 особистих прийомів громадян. Марія Мезенцева щомісячно контактувала з виборцями на особистих зустрічах.

Про особисті прийоми депутатка інформує на публічній сторінці «Мезенцева Марія - Слуга народу - Округ 168» у мережі  Facebook. Так, наприклад, 20 січня на сторінці  опубліковано розклад особистих прийомів, а 21 січня Марія Мезенцева розмістила допис щодо особистого прийому.

Також Марія Мезенцева активно комунікує з виборцями на власній Facebook сторінці та у телеграм-чаті «Харків Шевченківський». Записатися на прийом до депутатки можна, сконтактувавши з помічниками або через сторінку у Facebook.

Окрім особистих прийомів, Марія Мезенцева бере участь у публічних заходах. Так, наприклад, 27 грудня вона разом із помічниками відвідала святкову виставу Харківського реабілітаційного центру «Промінь».

Також у жовтні декілька разів відвідувала Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г.Короленка з метою вирішення проблем, пов'язаних із відсутністю спеціалізованих підручників для незрячих.

Народна депутатка входить до складу делегації українського парламенту до Парламентської Асамблеї Ради Європи, бере активну участь у міжнародних зустрічах.

Олексій Красов

Олексій Красов впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання брав участь у процесах законотворення та підтримував  зв'язок з виборцями. Нардеп відвідав 22 з 24 засідань комітету. За фактом участі в голосуваннях був присутнім на 86% засідань Верховної Ради. Взяв участь у розробці 4 законопроєктів та 2 постанов, 1 законопроєкт став законом. Став співавтором 2 колективних запитів, які не стосувалися проблем округу. За вересень 2019-січень 2020 народний депутат провів 21 особистий прийом громадян.

Про депутата

Олексій Красов обраний по 180 виборчому округу (Харківська область), де отримав 44% голосів виборців. Входить до складу фракції «Слуга народу». Обіймає посаду голови підкомітету з питань протидії корупції у сфері екології та природокористування Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики. На момент старту парламентської виборчої кампанії займав посаду директора компанії в сфері управління нерухомим майном — ТОВ «Ярко Інвест».

Участь в роботі парламенту

Протягом 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання став співавтором 4 законопроєктів, 1 з яких набрав чинності. Це законопроєкт 2161 «Про внесення змін до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України».

Ініційовані законопроєкти стосувались тематики збереження довкілля, удосконалення правового статусу та нормативно-правового забезпечення проходження служби постійним та перемінним складом закладів вищої освіти, які готують поліцейських, оборонних закупівель. 

Також Олексій Красов був співавтором 2 постанов. Жодна з них не набрала чинності. Постанови стосувались припинення повноважень міського голови міста Звенигородка, а також обговорення відповіді Київського міського голови Віталія Кличка на депутатський запит.

Протягом 5 місяців роботи парламенту депутат подав 2 запити: щодо відновлення дії «митного експерименту» у 2020 році та  щодо дитячого притулку «Світанок».

Олексій Красов ініціював 13 поправок до законопроєктів 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та 1029 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції». 4 з них було враховано.

Протягом вересня 2019 – січня 2020 депутат не брав слово під час сесійних засідань.

Голосування та дисципліна

Олексій Красов взяв участь у 86% голосувань в парламенті.

У 57% випадків депутат голосував «за», у 1% - «проти» та у 22% - «утримався». У 6% не голосував та у 14% голосувань був відсутній.

Згідно з даними сервісу «Вони голосують для тебе» у 9% випадків депутат голосував проти лінії фракції, тобто голосував у розріз з позицією як мінімум половини своєї фракції.

Олексій Красов практично не пропускає засідань Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики. Був присутнім на 22 з 24 засідань свого комітету.

Робота в окрузі

Протягом звітного періоду народний депутат провів 21 особистий прийом громадян.

Про особисті прийоми депутат інформує на публічній сторінці «Слуга народу - Красов Олексій - Округ 180» у мережі  Facebook. Так, наприклад, 19 січня на сторінці  опубліковано розклад особистих прийомів. А 2 лютого Олексій Красов опублікував допис щодо особистого прийому у Новій Водолазі.

Записатися на прийом до депутата можна за допомогою помічників або через сторінку у Facebook.

Також Олексій Красов практикував здійснення прийому громадян спільно з представниками  місцевої влади. Так, наприклад, 31 січня він провів виїзний прийом для громадян з керівниками департаментів Харківської обласної державної адміністрації та керівництвом Краснокутської райдержадміністрації.

27 листопада взяв участь у виїзному засіданні Комітету з питань антикорупційної політики у Харківській обласній державній адміністрації.

Дмитро Микиша

Дмитро Микиша впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання брав участь у процесах законотворення та підтримував  зв'язок з виборцями. Народний депутат відвідав 20 з 22 засідань комітету (1 засідання пропустив через хворобу). За фактом участі в голосуваннях був присутнім на 93% засідань Верховної Ради. Дмитро Микиша – один з ініціаторів 14 законопроєктів та 5 постанов. 3 законопроєкти та 1 постанова прийняті парламентом. Народний депутат не подавав запитів. Впродовж 2 сесій народний депутат провів 18 особистих прийомів громадян.

Про депутата

Дмитро Микиша обраний по 181 виборчому округу (Харківська область), де отримав 38% голосів виборців. Входить до складу фракції «Слуга народу». Є членом Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На момент старту парламентської виборчої кампанії займав посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Виконавчого комітету Мереф'янської міськради.

Участь в роботі парламенту

Протягом 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання став співавтором 14 законопроєктів, 3 з яких стали законами. Це законопроекти:

  • 2161 «Про внесення змін до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України»,
  • 2660 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»,
  • 2661 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

Інші ініційовані законопроєкти стосувались питань місцевого самоврядування, регулювання референдумів, врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг, забезпечення прав людей з інвалідністю тощо.        

Також Дмитро Микиша – співавтор 5 постанов, 1 з них прийнята – 2127 щодо дострокового припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії. Інші постанови стосувались повернення на доопрацювання проекту Закону України про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою, повернення на доопрацювання проекту Закону України про всеукраїнський та місцевий референдум, обговорення відповіді Київського міського голови Віталія Кличка на депутатський запит.

Протягом 5 місяців роботи парламенту депутат не подавав запитів.

Ініціював 1 поправку до законопроекту №2178-10  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», проте вона не була врахована.

Протягом вересня 2019 – січня 2020 депутат 1 раз виступав у залі Верховної Ради під час засідання.

Голосування та дисципліна

Дмитро Микиша взяв участь у 93% голосувань в парламенті.

У 59% випадків депутат голосував «за», у 6% - «проти» та у 25% - «утримався». У 2% не голосував та у 7% голосувань був відсутній.

Згідно з даними сервісу «Вони голосують для тебе» у 9% випадків депутат голосував проти лінії фракції, тобто голосував у розріз з позицією як мінімум половини своєї фракції.

Дмитро Микиша практично не пропускає засідань Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Був присутній на 20 з 22 засідань свого комітету (1 засідання пропустив через хворобу).

Робота в окрузі

Протягом звітного періоду народний депутат провів 18 особистих прийомів громадян.

Про роботу приймалень депутат інформує на публічній сторінці «Слуга народу - Микиша Дмитро - Округ 181» у мережі  Facebook. Про роботу з виборцями звітує в рамках щотижневого дайджесту.

Записатися на прийом до депутата можна за допомогою помічників або через сторінку в Facebook.

Також Дмитро Микиша брав участь у публічних заходах в окрузі. Депутат на публічній сторінці в Facebook повідомив, що 20 листопада взяв участь у прес-конференції за участю засобів масової інформації, місцевих активістів, аграріїв та жителів Зміївського району.

27 листопада депутат також взяв участь у виїзному засіданні Комітету з питань антикорупційної політики у Харківській обласній державній адміністрації.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.