Найпродуктивнішим за кількістю розроблених законопроектів став Комітет з питань податкової та митної політики, втім, найчастіше схвалення Президента здобували законодавчі ініціативи Комітету в закордонних справах. Помітним є прогрес у оприлюдненні інформації про свою роботу на веб-сайтах комітетів. Водночас депутати і надалі працюють на полі чужих комітетів. Такими є висновки моніторингу роботи комітетів Верховної Ради України за два роки.

17 11 pres OPORA3

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ: goo.gl/MeqCGk

Участь в роботі комітетів Верховної Ради є одним з найбільш важливих аспектів законодавчої діяльності народного депутата України. А якість рішень, які приймаються в сесійній залі, прямо залежить від професійності роботи парламентаря в комітетах.

З початку каденції Верховної Ради восьмого скликання, з грудня 2014 року по листопад 2016 року, 27 парламентських комітетів розробили 15 284 законопроектиільшість з них стосувалася сфери відання Комітету з питань податкової та митної політики (719), Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (478), Комітету з питань бюджету (395), Комітету з питань правової політики та правосуддя (385), Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення (257) ", – зазначила Анастасія Константинівська, аналітик проекту РАДА Громадянської мережі ОПОРА.

Разом з тим Президент підписав найбільше законопроектів, поданих Комітетом у закордонних справах (52), Комітетом з питань податкової та митної політики (50), Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (47) та Комітетом з питань бюджету (47). Якщо аналізувати відсоток законопроектів, які набули чинності, від загальної кількості напрацювань, то лідерами є Комітет у закордонних справах (68%), Комітет з питань європейської інтеграції (65%), Комітет з питань національної безпеки і оборони (23%), Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики (19%), Комітет з питань запобігання і протидії корупції (19%) та Комітет з питань культури і духовності (16%).

Найкраще народні депутати відвідували засідання Комітету з питань науки і освіти, Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, найгірше – Комітету з питань національної безпеки і оборони, Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та Комітету з питань правової політики та правосуддя. Найбільш дисциплінованими депутатами є представники фракції “Народний фронт” та “Об’єднання “Самопоміч”. Водночас В’ячеслав Богуслаєв, "Воля народу" (Комітет з питань національної безпеки і оборони), Юрій Бойко, "Опозиційний блок" (Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю) і Олександ Пресман, "Партія "Відродження" (Комітет з питань бюджету), пропустили всі засідання комітету; були присутні на лише одному із засідань Михайло Добкін, "Опозиційний блок" (Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування) та позафракційні депутати Костянтин Жеваго (Комітет з питань правової політики та правосуддя) і Андрій Білецький (Комітет з питань національної безпеки і оборони). На всіх засіданнях своїх комітетів за два роки роботи були присутні 14 парламентарів.

За словами аналітика ОПОРИ Анатолія Бондарчука, для якісної роботи парламентаря необхідна наявність у нього фахових компетенцій. Тому вагомим критерієм моніторингу ефективності роботи народних депутатів є частказ аконопроектів, які стосуються сфери відання їхніх комітетів. Так, представники фракцій "Народний фронт" та "Об’єднання "Самопоміч" до своїх комітетів підготували по 28% від загальної кількості законодавчих розробок депутатів цих політичних сил. У той же час найменше законопроектів до своїх комітетів готують позафракційні депутати.

Серед п’ятірки народних депутатів, які підготували найбільше законопроектів, що стосуються сфери відання комітету, в складі якого вони працюють, три депутати є членами Комітету з питань податкової та митної політики (Тетяна Острікова ,"Об’єднання "Самопоміч" – 54, Олександр Кірш, "Народний фронт" – 51 та Ніна Южаніна, "Блок Петра Порошенка" – 41 законопроект), по одному входять до Комітету з питань промислової політики та правосуддя (голова Комітету Віктор Гласюк – 39 законопроектів) та до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (Микола Паламарчук, "Блок Петра Порошенка" – 39 законопроектів).

Водночас найбільше законопроектів, які не стосуються предмету відання комітету, в складі якого працює депутат, підготували член Комітету з питань податкової та митної політики Олег Ляшко (Радикальна партія) – 137, член Комітету з питань бюджету Юрій Левченко (позафракційний) – 131, член Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (Радикальна партія) – 123, член Комітету з питань податкової та митної політики Михайло Головко (позафракційний) – 120, член Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Юрій Бублик ("Блок Петра Порошенка") – 107.

"Станом на листопад 2016 року, 30 народних депутатів мають позитивну різницю кількості розроблених законопроектів, що стосуються предмету відання комітету, у складі якого вони працюють, – відзначив Анатолій Бондарчук. – Ще 4 депутати мають однакову кількість законопроектів, підготовлених до свого та інших комітетів. Анайбільшу позитивну різницю за цим критерієм продемонстрували чотири депутати з Комітету з питань податкової та митної політики та  один з Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності  Ніна Южаніна (29), Микола Паламарчук (27), Олександр Кірш (25), Тетяна Острікова (17) та Михайло Кобцев (13)".

Відповідно до результатів дослідження ОПОРИ щодо прозорості роботи комітетів, половина комітетів оприлюднює менше 50% інформації, котра має розміщуватися на їхніх сайтах. Всього 13 комітетів оприлюднюють більше 50% такої інформації, ще 13 комітетів – менше 50%. Позицію між цими групами обіймає Комітет з питань охорони здоров’я, на сайті якого оприлюднюється половина з необхідної інформації. "Це говорить про те, що обсяг даних, які надають про свою роботу комітети досі є недостатнім. Якщо ж порівнювати з результатами аналогічного дослідження у травні 2015 року, то обсяг інформації, яку почали оприлюднювати на своїх сайтах комітети, дещо збільшився. У травні лише 9 комітетів розміщували на своїх ресурсах більше 50% інформації, а менше  18 комітетів", – коментує Анатолій Бондарчук.

Найкращими у "відкритості" інформації про свою діяльність є Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та Комітет з питань правової політики та правосуддя. Найгірші показники демонструють Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітет з питань транспорту та Комітет з питань національної безпеки і оборони. Також помітним є прогрес у оприлюдненні інформації про свою роботу на веб-сайтах Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Комітету в закордонних справах, Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 ЗВІТ  ЕФЕКТИВНІСТЬ РОБОТИ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ КОМІТЕТІВ

За коментарями звертайтеся: Анатолій Бондарчук, аналітик ОПОРИ, тел. 096 918 74 08.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.