На кандидата в депутати по 197 округу Леоніда Даценка завели кримінальну справу за антисемітські заклики в його поетичну збірку «І янгол з автоматом на плечі», яка принесла автору лауреата премії ім. Василя Симоненка в 2011 році. Формальною підставою для порушення справи нібито стала заява депутата Канівської районної ради Лариси Некраси.

За інформацією черкаських ЗМІ, нацменшини Черкащини нібито обурені висуненням об’єднаною опозицією в якості кандидата на перевиборах по ВО №197 Леоніда Даценка, бо «проходження до Верховної Ради людини, яка розпалює міжнаціональну ворожнечу, ненавидить росіян і євреїв, є неприпустимим». «Антисемітські заклики» і «розпалення національної ворожнечі» знайшли у вірші «Український гамбіт. Жи-два, жи-вісім». Нині призначено експертизу збірки Даценка, саму книгу вилучено з черкаських бібліотек. Нагадаємо, раніше комісію, яка вирішила нагородити цю збірку премією Василя Симоненка, губернатор Черкащини звільнив і призначив нову.

Черкаська опозиція ці події сприймає як політичне переслідування кандидата, з метою «нейтралізувати» опозиція на деякий час. Прямих же закликів до антисемітизму у вірші немає. 

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області
063 628 67 80