Резюме

В рамках проєкту «Депутат на зв’язку» Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала особливості комунікації народних депутатів міста Харкова з різними цільовими аудиторіями: виборцями, органами місцевого самоврядування та стейкхолдерами (зацікавленими сторонами). Дослідження охоплювало період липня-грудня 2020 року.

Публічна комунікація народних депутатів є дуже важливою складовою роботи парламентарів та їх команд. Те, про що та як комунікує народний обранець, дозволяє збільшити йому кількість прихильників, проінформувати виборців про свою роботу, залучити експертні кола або стейкхолдерів до розробки законопроектів. Також якісна комунікація дозволяє проводити оцінку діяльності народного депутата, як то дотримання ним політичного курсу чи виконання виборчих обіцянок. При цьому, слід зазначити що депутати-мажоритарники більш залежні від публічної комунікації ніж їх колеги, котрі були обрані за партійними списками, адже депутат мажоритарник в такий спосіб може фактично звітувати про свою роботу в межах виборчого округу.

Серед депутатів-мажоритарників Харкова переважною формою публічної комунікації є соціальна мережа Facebook, та інколи Instagram. Олександр Куницький єдиний хто має широку аудиторію та використовує  Youtube канал.

В періоді охопленому моніторингом ОПОРИ помітну роль в публічній комунікації народних депутатів з виборцями відіграли місцеві вибори 2020 року. Фактично всі депутати час від часу публікували дописи, що стосувались виборчих перегонів, тому тематика в публічній площині до та після виборів суттєво відрізняється. Після завершення кампанії у частини депутатів зменшилась активність щодо зустрічей з виборцями.

Якщо говорити про комунікацію депутатів з органами місцевого самоврядування, то в ході моніторингу було виявлено, що народні депутати Харкова майже не комунікують з Харківською міською радою, проте залучаються до заходів, що організовую Харківська обласна державна адміністрація.

Результати моніторингу свідчать, що більша частина комунікації депутатів спрямована на інформування виборців про свою роботу. Комунікація депутатів з органами влади та місцевого самоврядування носить здебільшого непублічний характер і дізнатися про неї можна лише шляхом звернення до відповідних місцевих рад. При аналізі комунікації зі “стейкхолдерами” виявлено, що лише один депутат – Олександр Куницький, взагалі ніяк не комунікує про свої зв’язки з такою цільовою аудиторією, хоча не виключено, що вони з ними взаємодіють при розробці законодавчих ініціатив,  при тому, що комунікація з зацікавленими сторонами взагалі майже не висвітлюється народними обранцями.

Вступ

За результатами позачергових парламентських виборів 2019 року в 7 виборчих округах
міста Харкова народними депутатами було обрано 6 представників партії «Слуга Народу» та один самовисуванець.

Таблиця 1. Депутати, практики комунікації яких досліджувалися

ОВО

Депутат

Суб'єкт висування

Фракція у Верховній Раді

168

Мезенцева Марія Сергіївна

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

169

Куницький Олександр Олегович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

170

Одарченко Андрій Миколайович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

171

Кінзбурська Вікторія Олександрівна

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

172

Здебський Юрій Вікторович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

173

Бакумов Олександр Сергійович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

174

Фельдман Олександр Борисович

Самовисування

Фракція «Опозиційна платформа – За життя»

Дослідження охоплює період з 1 липня 2020 року по 31 грудня 2020 року та ґрунтується перш за все на аналізі публічних джерел інформації, таких як сторінки депутатів в соціальних мережах, сайти органів місцевої влади, сайт Верховної Ради України, аналіз місцевих ЗМІ та інформації, отриманої у відповідь на запити до самих депутатів та органів влади. Враховуючи великий обсяг даних, наведені нижче цифри не слід сприймати як абсолютно точні, однак вони дозволяють простежити певні тенденції в комунікаціях депутатів. Таким чином, показник «0» в таблиці не означає, що депутат, наприклад, не проводить зустрічі з громадянами, а лише значить, що він про це не інформує. Втім наведені тут цифри дозволяють аналізувати тенденції стосовно того, які форми комунікації використовують народні депутати та про що вони інформують своїх виборців.

Деякі повідомлення народних депутатів (пости у соцмережах, публікації у ЗМІ) про проведені комунікації могли містити одразу кілька форм взаємодії. Наприклад, коли  народний депутат інформував про результати розгляду депутатського звернення, яке він направив до органів влади у відповідь на звернення виборців. Таким чином, кількість повідомлень депутата  у соцмережах і ЗМІ не дорівнює кількості проведених комунікацій.

Крім того, під час проведення дослідження, представники ОПОРИ звернулись з запитом електронними листами до всіх депутатів, включених до моніторингу, для того аби верифікувати зібрані дані. Однак з усіх парламентарів відповідь надали Вікторія Кінзбурська та Юрій Здебський. Марія Мезенцева відповіла, що народні депутати, згідно діючого законодавства не є розпорядниками інформації, тому надання відповіді не є можливим, разом з тим народна депутатка проінформувала, що підтримує нашу діяльність та завжди готова до співпраці.

Розділ 1. Комунікація депутата з виборцями

Згідно з даними аналізу в період охоплений моніторингом депутати найбільше комунікували з виборцями – 74,4% випадків, на другому місці знаходиться комунікація з органами місцевого самоврядування – 13,7%, на третьому – комунікація зі стейкхолдерами – 11,9%. 

Інформація в цьому розділі стосується тієї комунікації депутата з виборцями, котра відноситься до його депутатських повноважень. Наприклад, допис в Facebook, в якому парламентар розповідає про причини свого голосування за той чи інший законопроект, враховується як відповідна комунікація, а допис в якому депутат вітає всіх зі святами не враховується.

Комунікація депутата з виборцями є одним з обов’язків народних депутатів, адже вона дозволяє виконувати функції безпосередньо покладені на депутатів законодавством -  такі як захист інтересів виборців та представлення їхніх інтересів у парламенті. Для реалізації цих функцій народні обранці мають ряд інструментів - організація роботи приймалень, залучення помічників, участь в публічних подіях, тощо.

Взаємодію парламентарів з їх виборцями було проаналізовано за наступними шести критеріями:

1) Інформування про результати своєї роботи (зафіксовано 156 випадків).

2) Реагування на звернення громадян (зафіксовано 13 випадки).

3) Зустрічі з виборцями (зафіксовано 34 випадок інформування).

4) Контроль за розглядом скарг та заяв громадян (зафіксовано 18 випадків).

5) Звітування депутата перед виборцями (зафіксовано 9 випадків).

6) Особистий прийом (11 випадків).

Найбільш активно з виборцями комунікує Марія Мезенцева (98 випадків), Вікторія Кінзбурська (46) та Олександр Бакумов (31). Олександр Куницький найменше комунікує з виборцями (7 випадків).

Найбільш активно про свою роботу інформує Марія Мезенцева (зафіксовано 61 випадок), Вікторія Кінзбурська (61) та Олександр Бакумов (26). Найменше зафіксованих випадків інформування про результати своєї роботи у Олександра Куницького (7 випадків).

Про контроль за розглядом депутатських звернень інформує лише Марія Мезенцева (18 випадків).

Лише 3 депутати повідомляють про особисті прийоми виборців у відкритих джерелах – це Марія Мезенцева, Вікторія Кінзбурська та Андрій Одарченко.

Про результати своєї роботи депутати звітують приблизно однаково, окрім Олександра Фельдмана та Олександра Куницького, які уникають інформування щодо звітів.

Таблиця 2. Форми комунікації народних депутатів міста Харкова з виборцями у період липня-грудня 2020 року

Депутат

Фракція в період моніторингу

Особистий прийом

Зустрічі з виборцями

Інформування про результати своєї роботи

Звітування депутата перед виборцями

Реагування на зверненням громадян

Контроль за розглядом скарг та заяв громадян

Загалом

Марія Мезенцева

Слуга Народу

9

21

61

3

6

18

120

Олександр Куницький

Слуга Народу

0

0

7

0

0

0

7

Андрій Одарченко

Слуга Народу

2

1

18

1

0

0

22

Вікторія Кінзбурська

Слуга Народу

2

10

31

3

6

0

52

Юрій Здебський

Слуга Народу

0

0

9

1

0

0

10

Олександр Бакумов

Слуга Народу

0

0

26

1

0

0

27

Олександр Фельдман

Опозиційна платформа – За життя

0

2

18

0

1

0

21

Загалом

13

34

170

9

13

18

 

Основні теми комунікації депутатів з виборцями

ОПОРА також проаналізувала про що саме депутати інформують своїх виборців. Загалом, ми виокремили декілька тем:

  1. Інформування про свою роботу в окрузі (53 випадків інформування).
  2. Інформування про суспільно важливі питання місцевого значення (5 випадків).
  3. Участь у засіданнях Верховної Ради (62 випадки).
  4. Участь у роботі комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій, утворених Верховною Радою (46 випадків).
  5. Участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України (43 випадки ).
  6. Участь у роботі депутатської фракції чи групи (5 випадків).
  7. Про надіслані запити та звернення (13 випадків).

Про свою роботу в окрузі інформували всі депутати, окрім Олександра Куницького. Найбільш активно це робили Марія Мезенцева (17) та Вікторія Кінзбурська (16).

Найчастіше депутати інформували про свою участь в засіданнях Верховної Ради України – Марія Мезенцева (20), Вікторія Кінзбурська (14), Олександр Бакумов (14). Жодного повідомлення не зафіксовано від Олександра Куницького.

Про свою участь у роботі комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій інформували всі депутати. Найчастіше – Марія Мезенцева (16), Олександр Бакумов (8), Олександр Фельдман (8). Зазвичай парламентарі висвітлюють діяльність комітетів,  до котрих входять самі.

Про свою участь в роботі над законопроектами інформували виборців також всі депутати. Найбільше комунікації знову у Марії Мезенцевої (26 випадків). Олександр Куницький зробив серію відео, в яких інформував виборців про стан розгляду законопроєкту №2695 щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Про надіслані запити та звернення інформують майже всі депутати, окрім Олександра Куницького та Андрія Одарченка. Найбільш активно це робить Марія Мезенцева.

Також слід зазначити, що депутати не досить активно інформують виборців про суспільно-важливі питання та участь в роботі депутатських фракцій і груп.

Особливості комунікації з виборцями у кожного з депутатів:

Марія Мезенцева

Депутатка комунікує з виборцями на особистих зустрічах, беручи участь в заходах, організованих органами влади чи представниками громадянського суспільства. Депутатська приймальня працює на постійній основі. В соціальних мережах депутатка використовує Facebook, де має публічну та особисту сторінки, а також Instagram.

Найбільше депутатка інформує виборців про свою роботу в окрузі та про роботу в парламенті (робота в комітетах, участь в сесіях ВРУ, участь у роботі депутатської фракції).

Олександр Куницький

Депутат майже не веде особистої комунікації в виборцями. Має особисту сторінку в мережі Facebook, яка має більше 100 000 підписників, проте ведеться неактивно. Подібна ситуація спостерігається і на сторінці депутата в Instagram. За період моніторингу основною інформацією на сторінці депутата були дописи щодо протистояння з Міністром інфраструктури Владиславом Криклієм. Восени 2020 року на Youtube каналі народного депутата, що має 1.3 млн підписників, вийшла серія відео, в яких депутат інформував виборців про стан розгляду законопроєкту №2695 щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Андрій Одарченко

Свою комунікацію проводить через особисту сторінку в мережі Facebook, де висвітлюється його діяльність як депутата. Парламентар комунікує здебільшого про свою роботу в комітеті та у Верховній Раді України в цілому. Крім того, розповідає про прийняті парламентом закони.  Також депутат згадує публічні заходи, в яких бере участь.

Вікторія Кінзбурська

Для комунікації депутатка використовує як особисту, та і декілька публічних сторінок в мережі Facebook: Вікторія Кінзбурська - Народний депутат України та Слуга народу - Кінзбурська Вікторія - Округ 171 (Приймальня народного депутата України Кінзбурської В.О.), а також сторінку в Instagram. де в першу чергу інформує виборців про свою роботу в окрузі та про роботу в ВРУ. Регулярно проводить зустрічі з виборцями округу.

Юрій Здебський

Депутат для комунікації з виборцями використовує особисту та публічну сторінки. Інформація в обох джерелах зазвичай дублюється. Інформація в основному про роботу в комітеті Верховної Ради України.

Олександр Бакумов

Як і інші депутати має особисту та публічну сторінку. Основна частина інформації висвітлює діяльність депутата в парламенті.

Олександр Фельдман

Також використовує особисту та публічну сторінку для комунікації. Інформація на них дублюється. Основна тематика дописів – робота Екопарку, критика місцевої влади та акценти на загальнонаціональних проблемах.

Таблиця 3. Про що депутати інформують своїх виборців. Дані за період липня-грудня 2020 року

Про що депутати інформують виборців

Марія Мезенцева

Олександр Куницький

Андрій Одарченко

Вікторія Кінзбурська

Юрій Здебський

Олександр Бакумов

Олександр Фельдан

Участь у засіданнях Верховної Ради

20

0

9

14

2

14

3

Участь у роботі депутатської фракції (групи)

4

0

0

0

0

1

0

Участь у роботі комітету, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій

16

3

4

4

5

8

8

Участь у роботі над законопроектами

26

7

1

3

1

2

4

Про надіслані запити та звернення

4

0

0

2

3

3

1

Про свою роботу в окрузі

17

0

4

16

2

10

3

Інформування про суспільно важливі питання

5

0

0

0

0

0

0

інше

7

0

0

0

0

0

3

Розділ 2.  Комунікація з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування

Комунікація депутата з органами місцевої влади є менш публічною, але від цього не менш важливою. Законодавство наділяє депутата низкою інструментів, котрі дозволяють йому брати участь в роботі органів місцевої влади від імені виборців, які делегували нардепу такі повноваження. Так, народний депутат може:

1. Безперешкодно відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

2. Брати участь у розгляді в органах державної влади і органах місцевого самоврядування пропозицій та вимог виборців, інших питань, пов'язаних із здійсненням депутатських повноважень.

3. Брати участь з правом дорадчого голосу у роботі сесій сільських, селищних, міських, районних у містах (в містах з районним поділом), районних і обласних рад та засіданнях їх органів.

4. Одержати інформацію з питань, пов'язаних із здійсненням ним депутатських повноважень, від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, які зобов'язані надати йому таку інформацію.

5. У разі необхідності залучати до участі у розгляді пропозицій, заяв і скарг, які надійшли на його ім'я, а також у прийомі громадян посадових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій.

Взаємодію в частині комунікації парламентарів з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування було досліджено за наступними критеріями:

1) Участь в роботі місцевих рад.

2) Присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

3) Організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

4) Проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів.

5) Висловлення позиції щодо публічних консультацій.

6) Підготовка депутатського запиту.

7) Підготовка депутатського звернення.

8) Підготовка законопроєкту.

Під час звітного періоду зафіксовано лише 3 випадки участі депутатів у роботі місцевих рад. До такої діяльності відноситься  участь депутатів в сесіях та слуханнях, котрі проводились органами місцевого самоврядування. Таку форму комунікації було зафіксовано в 2 депутатів: Марія Мезенцева – відвідала першу сесію Харківської міської та Харківської обласної рад, Олександр Бакумов – був присутнім на першій сесії Харківської обласної ради.

Інформування про присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування було зафіксовано 16 разів. До такої діяльності відноситься участь в круглих столах, обговореннях та інших заходах, котрі організовані місцевою чи державною владою. Зафіксовано в 4 депутатів: Вікторія Кінзбурська – 6 випадків, Марія Мезенцева – 4 випадки, Олександр Бакумов –  4 випадки, та Андрій Одарченко був присутнім на 2 заходах.

Народні депутати не займались організацією публічних заходів за участі представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Депутати не проводять консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів або про це не інформують громадськість. Проте, вдала комунікація з місцевою владою може допомогти парламентарю ефективно використати механізм по залученню бюджетних коштів на розвиток інфраструктури виборчого округу.

В періоді охопленому моніторингом не зафіксовано жодного випадку висловлення позиції народним депутатом щодо предмету проведення публічних консультацій. Разом з тим, поки в Україні практика проведення такої форми діалогу влади і громадськості не надто поширена.

Зафіксовано лише 1 випадок, коли народний депутат інформував про підготовку депутатського запиту до певного органу влади чи місцевого самоврядування. Депутатський запит – це вимога дати офіційну відповідь з певних питань, адресована до органів державної влади чи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ  та  організацій. Депутатський запит має бути підтриманий як мінімум 90  депутатами. Один депутатський запит підготовлений Марією Мезенцевою.

Що стосується депутатських звернень, то це викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, спрямована до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції. Для аналізу даного критерію представники ОПОРИ звернулись з запитами до Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради, Харківської міської ради та до адміністрацій районів міста Харкова.

За інформацією, отриманою від ОМС, в період охоплений моніторингом, надійшла така кількість звернень до районних адміністрацій міста Харкова:

  • Адміністрація Індустріального району – один від Юрія Здебського;
  • Адміністрація Немишлянського району – 2 від Марії Мезенцевої та 27 від Вікторії Кінзбурської;
  • Адміністрація Основ’янського району – один від Марії Мезенцевої;
  • Адміністрація Холодногірського району – один від Олександра Фельдмана;
  • Адміністрація Слобідського району – один від Марії Мезенцевої, 2 від Вікторії Кінзбурської;
  • Адміністрація Київського району – один від Марії Мезенцевої, один – від Олександра Куницького.

Від адміністрації Шевченківського району відповідь не надійшла.

У відповідь на запит до Харківської обласної державної адміністрації була отримана інформація щодо 341 звернення від народних депутатів, проте не було вказано, хто саме звертався до інституції, що унеможливило обробку інформації.

Протягом звітного періоду до Харківської обласної ради було надіслано 4 звернення: одне від Вікторії Кінзбурської та 3 від Марії Мезенцевої.

До Харківської міської ради було направлено 142 звернення від 7 народних депутатів:

  • Марія Мезенцева – 19;
  • Олександр Куницький – 17;
  • Андрій Одарченко – 12;
  • Вікторія Кінзбурська – 23;
  • Юрій Здебський – 14;
  • Олександр Бакумов – 49;
  • Олександр Фельдман – 8.

У звітний період не було зафіксовано випадків, коли депутати комунікували про підготовку законопроєктів на основі звернень чи внаслідок консультацій з органами місцевої влади.

Таблиця 4.1 Форми комунікації народного депутата з органами влади та місцевого самоврядування. Дані за період липня-грудня 2020 року

Депутат

Участь в роботі місцевих рад міста Харкова

Присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та ОМС

Організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та ОМС

Проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів

Підготовка депутатського запиту

Підготовка депутатського звернення

Марія Мезенцева

2

4

0

0

1

35

Олександр Куницький

0

0

0

0

0

20

Андрій Одарченко

0

2

0

0

0

12

Вікторія Кінзбурська

0

6

0

0

0

59

Юрій Здебський

0

0

0

0

0

17

Олександр Бакумов

1

4

0

0

0

53

Олександр Фельдман

0

0

0

0

0

10

Загалом

3

16

0

0

1

152

Збір інформації для даного розділу відбувався шляхом моніторингу публічних джерел, надсиланням запитів до органів місцевого самоврядування Харківської області та зверненням до народних депутатів.

Розділ 3. Комунікація з заінтересованими сторонами (стейкхолдерами)

В рамках своєї роботи депутати можуть проводити консультації із “стейкхолдерами”, тобто групами людей, які об’єднані спільними інтересами як то представники громадських організацій, певних сфер бізнесу, ОСББ, та інших, кого в тій чи іншій мірі стосується проблема або на кого може вплинути її розв’язання. Хоч загальна комунікація депутатів з цією цільовою аудиторією і є найнижчою, втім вона може бути найбільш продуктивною під час роботи над законопроєктами чи іншими нормативно-правовими документами.

В рамках проведення моніторингу комунікація зі стейкхолдерами зафіксована в 6 депутатів з 7. Відсутня вона у Олександра Куницького. Дослідження комунікації депутатів із заінтересованими сторонами відбувалось за шести критеріями, з котрих 3 не використовувались ніким:

  1. Участь в заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами.
  2. Організація депутатом публічних заходів за участі заінтересованих сторін.
  3. Підготовка депутатського звернення.
  4. Підготовка законопроєкту.
  5. Підготовка депутатського запиту.
  6. Організація публічних консультацій.

Участь в заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами – сюди можуть відноситись круглі столи, форуми, публічні обговорення, тощо, котрі організовуються саме для того, аби підняти якусь проблему. Під час моніторингу зафіксовано 21 випадок, коли депутати брали участь або комунікували про подібні заходи. З них 9 випадків – у Марії Мезенцевої, 4 – у Вікторії Кінзбурської, 3 – у Олександра Бакумова, по 2 – у Андрія Одарченка та Олександра Фельдмана, один – у Юрія Здебського. Більшість депутатів відвідують заходи, котрі стосуються або їх округу або тематики, на якій вони спеціалізуються у відповідності до комітету, в якому працюють у Верховній Раді.

Депутати не займались організацією публічних заходів за участі заінтересованих сторін або не комунікували про це.

Підготовка депутатського звернення – механізм депутатського звернення детально розписаний в 2 розділі цього звіту, котрий стосується комунікації з органами місцевої влади. Втім, він може застосовуватися і під час комунікації із зацікавленими сторонами. Так, в періоді охопленому моніторингом він фіксувався 6 разів, 5 з яких було подано Марією Мезенцевою та один  – Андрієм Одарченко. 

Підготовка законопроєкту – в періоді охопленому моніторингом зафіксовано один випадок подібної комунікації. Депутаткою Марією Мезенцевою подано законопроєкт №3824, мета якого – продовження пільгового періоду для підприємців на червень 2020 року, а співавторами проєкту закону також стали Вікторія Кінзбурська, Андрій Одарченко, Олександр Бакумов, Юрій Здебський. Законопроєкт було зареєстровано, проте через півроку, в лютому 2021 року знято з розгляду. Ідея проєкту закону належала Асоціації.

Підготовка депутатського запиту та організація публічних консультацій  – в періоді охопленому моніторингом не зафіксовано в жодного депутата

Таблиця 5. Які форми комунікації зі стейкхолдерами використовують депутати. Дані за період липня-грудня 2020 року

Депутат

Участь у заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами

Підготовка депутатського звернення

Підготовка законопроекту

Марія Мезенцева

9

5

1

Олександр Куницький

0

0

0

Андрій Одарченко

2

1

1

Вікторія Кінзбурська

4

0

1

Юрій Здебський

1

0

1

Олександр Бакумов

3

0

1

Олександр Фельдман

2

0

0

Загалом

21

6

1

 

Рекомендації народним депутатам:

1. Збільшити обсяг інформації, котра висвітлює законотворчу діяльність – оскільки більша частина комунікації, зокрема привітання або протистояння з міністрами, не стосується депутатських повноважень;

2.  Оприлюднювати перелік депутатських звернень – закон не зобов’язує до публікації депутатських звернень, однак така практика стане в нагоді як депутату, так і виборцям, котрі зможуть відстежувати роботу свого обранця;

3.  Збільшити обсяги висвітлення своєї взаємодії з органами місцевого самоврядування та стейкхолдерами – такий вид комунікації переважно є непублічним, хоча сам він демонструє відкритість народного депутата до співпраці з зацікавленими сторонами.

4. Запровадити практику використання інструменту публічних консультацій – в ході моніторингу такий вид комунікації не зафіксовано в жодного з депутатів, в той же час міжнародний досвід вказує на те, що публічні консультації є дієвим механізмом  залучення зацікавлених сторін до роботи над законодавчими ініціативами.


Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.