У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила переходи по фракціям у партійних структурах Херсонської області. У фокусі дослідження опинилася Херсонська обласна рада. Зокрема, основним фокусом уваги даного моніторингу стали результати місцевих виборів 2015 року у визначених радах з фокусом на кількість отриманих мандатів певними політичними силами; формування фракцій і закріплення керівництва; процеси формування більшості; зміни балансу сил у визначених радах станом на 1 квітня 2020 року і за рахунок яких фракцій вона збільшилась/зменшилась. Дана інформація дозволить сформувати цілісне бачення на процеси, які відбуваються на політичній мапі Херсонщини, в якому стані знаходяться партії, яку підтримку мають від громадян і як це може вплинути на попередні місцеві вибори. 

Резюме 

У Херсонській обласній раді у 2015 році було утворено 7 фракцій: «Блок Петра Порошенка», «Опозиційний блок», «УКРОП», ВО «Батьківщина», «Наш край», Радикальна партія Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч». Більшість була сформована на основі «Блоку Петра Порошенка», Радикальної партії, а також «Нашого краю». Кандидатуру голови обласної ради від «Блоку Петра Порошенка» підтримали практично представники всіх фракцій. Категорично проти виступили фракції «УКРОП» та ВО «Батьківщина». Проте у вересні 2016 року фракція БПП втратила посаду голови обласної ради. Новим головою став представник «Батьківщини». Станом на квітень 2020 року в Херсонській обласній раді працює така ж кількість фракції. Більше того, не змінився кількісний склад жодної депутатської фракції. Разом з тим 8 депутатів з фракції «Опозиційний блок» створили депутатську групи «Опозиційна платформа – За життя», але формально залишилися у фракції.

 Результати місцевих виборів та формування більшості

У Херсонській обласній раді було обрано 64 депутати. У раді було утворено 7 фракцій, до складу яких увійшли: «Блок Петра Порошенка» – 18 осіб; «Опозиційний блок» – 13 осіб; «УКРОП» – 6; ВО «Батьківщина» – 9; «Наш край» – 7 ; Радикальна партія Олега Ляшка – 6; Об’єднання «Самопоміч» – 5.

Після виборів посаду голови обласної ради обіймав Путілов Андрій Станіславович, представник «Блоку Петра Порошенка». До того він займав посаду голови Херсонської обласної державної адміністрації. Андрій Путілов пропрацював на цій посаді до вересня 2016 року. 15 вересня на позачерговій сесії обласні депутати відправили його у відставку. За це рішення проголосувало 38 з 41 депутата, які знаходилися в сесійній залі. Самого голови обласної ради та його фракції у момент голосування в сесійній залі не було. Вони покинули сесію. Питання про звільнення голови потрапило до порядку денного після того, як він покинув сесійну залу. Це рішення було ініційовано першим заступником голови Херсонської обласної ради Василем Зеленчуком з Радикальної партії.

Путилов оскаржив свою відставку в Херсонському окружному адміністративному суді, і 13 вересня суд задовольнив позов. Але наступного дня Путилов сам подав у відставку.

Нового голову обласної ради було обрано наприкінці вересня 2016 року. Ним став депутат від ВО «Батьківщина» Владислав Мангер. За результатами таємного голосування за Владислава Мангера проголосували 33 депутати з 34, які брали участь в голосуванні. Один бюлетень був визнаний недійсним. Владислав Мангер перебуває на посаді досі.

Відставки Владислава Мангера декілька разів вимагали активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк», які підозрюють голову Херсонської обласної ради в організації її вбивства. Проте посадовець свою причетність до цього злочину заперечує. Питання про відставку так і не було ініційовано. Хоча Мангер заявляв у коментарі ЗМІ, що готовий піти у відставку, якщо це питання буде проголосоване в сесійній залі.

Незважаючи на те, що в обласній раді відбулася зміна голови, жодний заступник не втратив свою посаду. 9 грудня 2015 року на посаду першого заступника голови було обрано Василя Зеленчука з Радикальної партії Олега Ляшка, заступника – Віталія Булюка з «Нашого краю» та ще одним заступником – Оксану Рукавішнікову з БПП.

Партійні переходи та відкликання депутатів

Станом на квітень 2020 року в Херсонській обласній раді працює така ж сама кількість фракції. Більше того, не змінився кількісний склад жодної депутатської фракції. Разом з тим 8 депутатів з фракції «Опозиційний блок» створили депутатську групу «Опозиційна платформа – За життя», але формально залишилися у фракції.  

Партійне представництво в Херсонській обласній раді

Назва фракції

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

БПП «Солідарність»

18

18

ВО «Батьківщина»

9

9

Об'єднання «Самопоміч»

5

5

«Наш край»

7

7

Радикальна партія

6

6

«УКРОП»

6

6

«Опозиційний блок»

13

13

Дещо змінився персональний склад депутатських фракцій. Одних депутатів замінили інші. В основному це пов'язано з тим, що окремі депутати вирішили добровільно скласти свій мандат. Двоє депутатів обласної ради склали мандат через те, що були обрані до Верховної Ради України.

Депутати обласної ради, які склали повноваження:

  • Колихаєв Ігор («Блок Петра Порошенка» – обраний народним депутатом (заява про складання повноважень від 19.08.2019).
  • Малишенко Галина («Опозиційний блок») – заява від 22.12.2016.
  • Папуша Дмитро («Опозиційний блок») – заява від 23.03.2016.
  • Одарченко Юрій (ВО «Батьківщина») – обраний народним депутатом (заява про складення повноважень від 27.07.2016).
  • Таранишин Олександр Віталійович (Об’єднання «Самопоміч») – заява від 31.08.2016.

Спроб відкликання депутатів обласної ради станом на 1 квітня 2020 року не було.