Чинне законодавство зобов’язує українських політиків і політичні партії щороку публічно звітувати про всі свої доходи і витрати у газетах. Журналісти програми "Дорогі депутати" та ОПОРА перевіряли фінансові звіти українських депутатів і політичних партій. Щодо депутатського корпусу, то майже всі обранці відзвітували, залишилося лише семеро тих, хто не зробив цього:

  • Юлія Льовочкіна,
  • Борис Дейч,
  • Микола Солошенко,
  • Іван Бушко,
  • Олександр Дудка,
  • Олександр Пресман,
  • Микола Кучерук.

Зі звітами ж політичних партій ситуація цікавіша. Зокрема найбільша українська політична сила – Партія регіонів – в останньому номері газети "Урядовий кур’єр" надрукувала свій звіт. За кількістю членів ПР є найбільшою українською партією і однією з найбільших у Європі, поступаючись лише російській "Единій Росії". У Партії регіонів, згідно з офіційними даними, є 1 436 805 членів. Однак звіт цього політичного динозавра у рубриці "реклама, оголошення". У їхньому звіті вказано лише загальну суму доходу – 325 млн грн.

Таким самим чином "прозвітувала" в газеті "Комуніст" Комуністична партія України. Комуністи розписали надходження від внесків. 

Свої звіти поки що не оприлюднила й жодна з українських опозиційних партій.

Цікаво, що до європейської культури, у тому числі й звітування перед виборцями, наші політики ще не доросли. Для прикладу, одна з найстаріших німецьких партій Християнський демократичний союз – свій річний звіт, де дуже детально описано всі надходження і витрати, опублікувала на 89-ти сторінках.

До цієї партії належить і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. Із 1968 року всі такі звіти можна знайти на веб-сторінці партії. Причому там є повний перелік людей, котрі пожертвували на потреби партії суми понад 10 тисяч євро, навіть із зазначенням їхньої адреси.

Рубрика "Обіцяв – виконуй!" програми "Дорогі депутати" продовжує вивчати обіцянки, які дали народні депутати своїм виборцям, і те, чи дотрималися нардепи свого слова. У розгляді виявилося, що найбільшу частину – 26% обіцянок – депутати-мажоритарники відвели під локальні проблеми. З великим відставанням ідуть сільське господарство та розвиток села (12 %), політична реформа (10 %), соціальні гарантії та трудові права (9 %).

"Наша позиція така: депутат не повинен вирішувати замість місцевої влади якісь проблеми. Але якщо вже пообіцяв – будь ласка, виконуй", – прокоментував ведучий програми Андрій Сайчук.

Порівняння з попередніми програмами вже дало результат. Виявилося, що на Сході й Півдні депутати більше кидаються локальними обіцянками.

"Що далі на Захід, то менше локальних обіцянок дають. У Криму – майже половина, у Вінницькій області – третина. А тут – уже чверть", – прокоментував Сайчук.