У нинішньому парламенті найбільша за всі роки незалежної України кількість жінок - 50. Вони відповідають за гуманітарний блок роботи Верховної Ради України, більше виступають та активніше долучаються до творення законопроектів. Такі результати аналізу складу та роботи парламентарів, який здійснила Громадянська мережа ОПОРА на основі офіційних даних сайту Верховної Ради України.

Загалом в нинішньому парламенті 50 жінок, або ж 11,85 % від загального складу. Це найбільша кількість жінок серед усіх попередніх скликань парламенту (в першому скликанні було лишень 13 жінок, а в сьомому - 43, тобто 9,7 % загального складу). Однак до загальноєвропейського показника ще далеко. Адже в середньому по Європі показник участі жінок у політиці складає 23,4 %. Тільки в сусідній Румунії спостерігається нижчий, аніж наразі в Україні, показник представленості жінок в парламенті (9,65 %).

Серед півсотні депутаток 15 обрались від "Блоку Петра Порошенка", 12 - від "Народного Фронту", 12 - від "Самопомочі" (наразі одна з них - Оксана Сироїд, заступниця Голови ВРУ, - вже позафракційна), 5 - від "Батьківщини", по 3 - від Радикальної партії Ляшка та "Опозиційного блоку". Якщо аналізувати кількість жінок у відсотковому відношенні по фракціям, то лідерами тут є "Самопоміч" - 34 % жінок від складу фракції, в фракції "Народного Фронту" жінок - 15 % від складу фракції.

 

0 gender table 1

У керівному складі фракцій представлені дві жінки, а саме: Юлія Тимошенко - голова фракції ВО "Батьківщина" та Вікторія Сюмар - заступниця голови фракції "Народного Фронту".

У восьми комітетах з 21 (в тому числі з питань бюджету, запобігання і протидії корупції, фінансової політики і банківської діяльності) жінок взагалі немає. Найбільше депутаток у гуманітарних комітетах. Членкинями Комітету з питань охорони здоров'я є шість депутаток, так само, як Комітету з питань європейської інтеграції. Варто зауважити, що головами комітетів з питань європейської інтеграції, з питань науки і освіти, з питань охорони здоров'я, з питань свободи слова та інформаційної політики, з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, у закордонних справах, тобто, так само гуманітарних комітетів, є жінки. Також шість депутаток є заступницями голови комітету, п'ятеро - першими заступницями. Ще шестеро жінок очолюють підкомітети парламенту.

0 gender table 2

Якщо аналізувати діяльність депутатів станом на 17 січня 2015 року, то депутатки-жінки в два рази частіше долучались до законотворчої діяльності, аніж чоловіки. Так, в середньому одна жінка була автором чи співавтором законопроектів в 15 випадках, в той час як чоловік - у 7. Так само більше у жінок і виступів (3,24 в середньому на одну депутатку проти 2,51 виступи у депутата-чоловіка). Однак, депутатки підготували менше запитів. З розрахунку на одну депутатку припало лишень 0,18 запитів, в той час як на депутатів-чоловіків - 0,33.

0 gender table 3 

Лідерками в написанні законопроектів є депутатки від "Народного Фронту" Олена Ледовських та Олена Бойко. Вони більше 440 разів виступали в авторстві чи співавторстві законопроектів Верховної Ради України. Пов'язано це з тим, що ці депутатки є членкинями Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, який займається призначеннями місцевих виборів, і, відповідно, більшість напрацювань цих депутаток - це законопроекти, пов'язані із призначенням тих чи інших виборів.

Якщо говорити про виступи в парламенті, то серед депутаток парламенту найбільше виступів мають членкині фракції "Батьківщина" Олександра Кужель (26 виступів) та Юлія Тимошенко (17 виступів).

0 gender table 4

У парламенті також створене і діє Міжфракційне об’єднання "Рівні можливості", яке покликане розробити законодавчі ініціативи, що спрямовані на забезпечення гендерного балансу і дотримання рівних прав для чоловіків і жінок. 

Таким чином, виходячи з вказаних даних, можна констатувати високий рівень активності та залученості жінок до роботи парламенту.

Детальніше:
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
Надія Вірна, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
 
Для збору статистичної інформації використано веб-сайт Громадянської мережі ОПОРА http://rada.oporaua.org/ua Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi
 
Довідково:                                                                                                                                                                         
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              
                                                                                                        
Website: http://oporaua.org/                                                                                                                                  
Моніторинг парламенту: http://rada.oporaua.org/ua/                                                                           
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                                      
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)