Кожен народний депутат України, крім фракції чи групи, може належати й до складу групи з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Йдеться про співпрацю із колегами-парламентарями зарубіжних країн. То які держави у сферах інтересів шістьох закарпатських депутатів- мажоритарників?

Шестеро закарпатських обранців загалом входять до 16-ти груп з міжпарламентських зв’язків.  При цьому лише щодо двох країн – Чехії та Китаю – закарпатці є колегами. У групі зв’язків з парламентом Чехії працюють Роберт Горват та Іван Балога; у групі зв’язків з Китаєм пересікаються інтереси Роберта Горвата та Михайла Ланя.

Ще одна особливість: депутат Роберт Горват входить одразу до семи таких груп – це максимальна кількість, яка можлива у парламенті цього скликання згідно з Положенням про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. А от депутатам Василю Петьовці та Івану Балозі достатньо працювати лише в одній із семи можливих «міжпарламентських груп».

Загалом, за підрахунками ОПОРИ, серед нинішніх парламентарів найбільш популярними країнами для співпраці є США (139 членів), Китай (90 членів) та Німеччина (89 членів). При цьому до групи із зв’язків із парламентом США не входить жоден закарпатський обранець-мажоритарник. До групи із зв’язками з депутатами Китаю, як уже згадано, належить Роберт Горват та Михайло Ланьо. Останній також входить до групи із міжпарламентських зв’язків з Німеччиною.

Лише один із шести мажоритарників Закарпатської області є у керівному складі – це Роберт Горват, він – заступник співголови групи з міжпарламентських зв'язків з Словаччиною.

Щодо належності конкретних закарпатських депутатів до груп, то загалом ситуація така.

Роберт Горват (округ №68, центр – Ужгород, фракція «БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА») входить до складу семи груп з міжпарламентських зв’язків: з Чеською Республікою, Республікою Іран, Румунією, Китайською Народною Республікою, Угорщиною, Республікою Польща та Словацькою Республікою. В останній групі, як уже згадано, Роберт Горват займає посаду заступника співголови.

Віктор Балога (округ №69, центр – Мукачево, позафракційний) є членом трьох груп з міжпарламентських зв’язків: з Ісламською Республікою Афганістан, Австрійською Республікою та Королівством Норвегія.

Михайло Ланьо (округ №70, центр – Свалява, позафракційний, член групи «Партія Відродження») працює у чотирьох групах з міжпарламентських зв’язків: Республікою Білорусь, Китайською Народною Республікою, Федеративною Республікою Німеччина та Державою Ізраїль.

Павло Балога (округ №71, центр – Хуст, позафракційний) належить до двох груп: міжпарламентських зв’язків з Мексиканськими Сполученими Штатами та Республікою Словенія.

Василь Петьовка (округ №72, центр – Тячів, позафракційний, група «Воля народу») входить до групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Корея (ця країна більш відома за назвою Південна Корея).

Іван Балога (округ №73, центр – Виноградів, позафракційний) також входить лише до однієї групи з міжпарламентських зв’язків – з Чеською Республікою.

Наразі жоден депутат українського парламенту не входить до груп міжпарламентських зв’язків з Росією, Шрі-Ланкою, Ліхтенштейном, Уругваєм.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.