Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала законодавчу активність мажоритарників м. Харкова та області за наступними критеріями: кількістю та тематикою розроблених законопроектів. Було з`ясовано, як харківські депутати взаємодіють між собою під час написання законів, і які комітети є найбільш популярними за кількістю поданих до розгляду законопроектів.

За 4 сесії роботи Верховної Ради України VIII скликання депутати-мажоритарники Харківщини підготували 367 законопроектів та постанов, 23 з них стало чинними актами. Найбільш популярною тематикою в законотворчій діяльності депутатів стали питання податкової та митної політики, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та проблеми промислової політики і підприємництва.

Кількість розроблених законопроектів

Аналіз законодавчих ініціатив народних депутатів засвідчив, що кількість розроблених депутатами законопроектів не завжди є показником продуктивності їх роботи.  Більшість ініціатив мажоритарники готують у співавторстві і лише деякі з них стосуються проблем округу.

Олександр Кірш (ВО №169) з часу набуття повноважень народного депутата зареєстрував найбільше законопроектів – 77, лише 10 з них подані депутатом самостійно. 5 законопроектів було прийнято Верховною Радою.   Велику кількість проектів законів запропонував Євгеній Мураєв (ВО №181) –  73. Проте жоден проект не набув чинності. Більшість законодавчих ініціатив подана депутатом самостійно і тільки 7 у співавторстві. Активну законодавчу діяльність з моменту каденції проявив і Олександр Фельдман (ВО №174). Народний депутат подав на розгляд 50 законопроектів, 4 з них стали чинними актами. 17 законодавчих ініціатив депутат підготував у співавторстві.

Народні депутати Валерій Писаренко (ВО №168) та Олександр Біловол (ВО №180) зареєстрували 40 та 39 законодавчих ініціатив відповідно. Валерій Писаренко 18 разів виступав співавтором, 1 законопроект було прийнято. Більшість запропонованих Олександром Біловолом законів (38 з 39) подано у співавторстві.

Більше 30 ініціатив за більш ніж 1,5 року роботи Верховної Ради було зареєстровано депутатами-мажоритарниками Анатолієм Гіршфельдом (ВО №179) та Дмитром Святашем (ВО №170): 33 та 31 законопроект. Усі 33 законопроекти Анатолій Гіршфельд розробив у співавторстві, 7 з них було прийнято. Дмитро Святаш самостійно подав лише 1 ініціативу, жодного законопроекту не було схвалено.

Мажоритарники Віктор Остапчук (ВО №177) та Володимир Мисик (ВО №172) підготували 25 та 23 законопроекти. 13 законопроектів Віктор Остапчук подав у співавторстві, проте жодна ініціатива не була прийнята. Серед 23 зареєстрованих Володимиром Мисиком законопроектів 2 стали чинними актами. Усі проекти законів зареєстровано у співавторстві.

Народні депутати Анатолій Денисенко (ВО №173), Віталій Хомутиннік (ВО №171) та Дмитро Шенцев (ВО №176) зареєстрували 18, 17 та 15 законопроектів відповідно. Жодна законодавча ініціатива Анатолія Денисенка не стала законом. Депутат зареєстрував 12 законопроектів у співавторстві. Віталій Хомутиннік та Дмитро Шенцев не подали жодного проекту закону самостійно. 1 законопроект, де Шенцев виступив у співавторстві, було прийнято.

Низькою законодавчою активністю за період роботи ВРУ VIII скликання відзначився Володмир Кацуба (ВО №175). Народний депутат запропонував до розгляду 7 законопроектів, усі вони подані у співавторстві. Жодна з ініціатив законом не стала. Депутат-мажоритарник Дмитро Добкін (ВО №178) взагалі не подавав законопроектів з моменту набуття депутатських повноважень.

zakonotvorcha dijalnist

Розподіл законопроектів за комітетами

Дослідження розподілу розроблених харківськими депутатами законопроектів за комітетами показало, що відповідно до тематики ініціатив, реформування потребують податкова та митна політики, правоохоронна діяльність і підприємництва. До комітетів, які займаються відповідними справами, харківські депутати подали найбільше законопроектів. Так, на розгляд Комітету з питань податкової та митної політики надійшло 94 законопроекти, Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – 32, Комітету з питань промислової політики та підприємництва – 30. Такий розподіл пояснюється і членством народних депутатів у комітетах. До складу Комітету з питань податкової та митної політики входять 4 з 14 депутатів-мажоритарників Харківщини: Олександр Кірш, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік та Євгеній Мураєв. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності у Верховній Раді представляє Дмитро Шенцев, а питаннями промислової політики та підприємництва у складі відповідного комітету займається Анатолій Гіршфельд.

Найменш актуальними питаннями, на погляд харківських депутатів-мажоритарників, виявилися запобігання і протидія корупції, європейська інтеграція та екологічна політика. До відповідних комітетів жоден мажоритарник не подав законопроекту за весь період діяльності ВРУ VIII скликання.

05 09 zakonoproekty komitety

Як харківські депутати-мажоритарники «дружать» між собою під час написання законів?

Під час розгляду усіх законопроектів, зареєстрованих харківськими депутатами-мажоритарниками, Громадянська мережа ОПОРА встановила з ким харківські депутати найчастіше об`єднуються для розробки відповідних ініціатив.

Народні депутати Олександр Кірш (депутатська фракція Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ") та Дмитро Святаш (депутатська група "Партія "Відродження") виступили співавторами 6 законопроектів: про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки; про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей кримінального провадження в податкових відносинах та питань адміністрування податків і зборів; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лібералізації готівкових розрахунків; про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Під час розробки законопроекту 4357 про внесення змін до статті 78 Конституції України щодо створення політичних передумов для стабільної та ефективної роботи Кабінету Міністрів України до депутатів також долучилися Віталій Хомутиннік (депутатська група "Партія "Відродження"), Анатолій Денисенко (не входить до складу будь-якої фракції), Володимир Кацуба (депутатська група "Партія "Відродження"), Віктор Остапчук (депутатська група "Партія "Відродження") та Олександр Біловол (депутатська група "Партія "Відродження").

Мажоритарники Володмир Мисик (не входить до складу будь-якої фракції) та Дмитро Шенцев (фракція Політичної партії "Опозиційний блок") спільно працювали над створенням 4 законопроектів: про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про рух провадження; про приватну детективну (розшукову) діяльність; про оперативно-розшукову діяльність; про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей. Спільний законопроект 3303 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей став чинним актом. Спільно з мажоритарниками Валерієм Писаренком (депутатська група "Партія "Відродження"), Дмитром Святашем (депутатська група "Партія "Відродження"), Анатолієм Денисенком (не входить до складу будь-якої фракції) і Олександром Фельдманом (не входить до складу будь-якої фракції) Володмир Мисик та Дмитро Шенцев запропонували до розгляду законопроект про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (щодо надання громадським організаціям додаткових державних соціальних гарантій).

Активно над створенням спільних законопроектів працює група харківських депутатів у складі Валерія Писаренка (депутатська група "Партія "Відродження"), Дмитра Святаша (депутатська група "Партія "Відродження"), Володимира Мисика (не входить до складу будь-якої фракції), Анатолія Денисенка (не входить до складу будь-якої фракції) та Олександра Фельдмана (не входить до складу будь-якої фракції). За час роботи у Верховній Раді VIII скликання ними було розроблено 4 спільних законодавчих ініціативи: про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня"; про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо встановлення мораторію на посилення фіскального тиску; про мораторій на проведення перевірок суб'єктів господарювання; про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення соціальної справедливості та недопущення зубожіння населення. Два окремих законопроекти було написано мажоритарниками Валерієм Писаренко та Дмитром Святашем: про звернення до Президента України щодо звільнення з посади Голови Національного банку України Гонтаревої В.О.; про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (щодо провадження у справі про банкрутство).

Три законодавчих ініціативи розробила група нардепів у складі Дмитра Святаша,  Віталія Хомутинніка, Володимира Кацуби, Віктора Остапчука, Олександра Біловола: про проведення аудиту обгрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги; про внесення змін до Додатку № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо фінансового забезпечення соціальних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи); про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо встановлення обов'язкового мінімуму виплат на дітей одиноким матерям (батькам). Усі вищезазначені депутати входять до складу депутатської групи "Партія "Відродження" у Верховній Раді України.   Спільно над створенням законопроектів також співпрацювали депутати-мажоритарники Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік та Олександр Біловол, які підтримали дві законодавчі ініціативи про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо повноважень у сфері забезпечення професійно-технічної освіти); про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо порядку фінансування професійно-технічних навчальних закладів).

Двічі у розробці законопроектів співпрацювали і Олександр Кірш (депутатська фракція Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ") з Анатолієм Гіршфельдом (депутатської групи "Воля народу"). Мажоритарники спільно розробили законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки та про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.