26 листопада у м. Києві, на проспекті Гагаріна 3, що у Дніпровському районі чоловік нецензурно лаявся на активістів ВО «Батьківщина», розкидав інформаційну продукцію й штовхнув намет. Внаслідок інциденту активістці стало погано з серцем. Поліція зареєструвала кримінальне провадження за статтею «Хуліганство».

Як розповіла в коментарі ОПОРІ прес-секретар київської міської партійної організації ВО «Батьківщина» Наталія Коваленко, в наметі перехожим пропонували інформаційні матеріали, а також підписку на газету «Київське слово».

«Спершу до людей в наметі підійшов чоловік віком близько 30 років, який пригрозив їм проблемами, якщо вони відмовляться припинити свою роботу й піти геть. Потім прийшов інший чоловік спортивної статури з газовим балончиком. Він почав лаятись й знищувати матеріали, розтрощив намет. Після цього нападники втекли. В ході інциденту металевий каркас впав на голову жінці, яка працювала в наметі. В неї прихопило серце. Таксисти, які були поруч, допомогли викликати швидку. На щастя, серйозних наслідків для здоров’я вдалося уникнути. Потерпілі також викликали поліцію. Оперативну групу довелося чекати доволі довго. Оскільки нападник не здійснював безпосереднього фізичного впливу на людей в наметі, а лише понищив майно, йому загрожує стаття за хуліганство», – розповідає Наталія Коваленко.

28 11 2018 Kyiv batkivshchyna napad na namet

Фото з сайту партії

Інформацію про інцидент ОПОРІ підтвердили в Головному управлінні Національної поліції у м. Києві.

«26 листопада близько 15 години до Дніпровського управління поліції по лінії 102 надійшло повідомлення про те, що невідомий чоловік пошкодив намет партії ВО «Батьківщина» і намагався побити волонтерів. В процесі відпрацювання цього повідомлення поліцейські поспілкувались з жінкою, яка перебувала в наметі. Вона розповіла, що є волонтером та розповсюджує інформаційну продукцію з програмою кандидата на посаду Президента України. За її словами, близько 10 години до неї підійшов чоловік в стані сильного алкогольного сп’яніння, в нецензурній формі висловив своє невдоволення роботою волонтерів, розкидав газети, штовхнув намет, після чого пішов. Постраждалих й інших свідків інциденту немає», – розповідає начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції у м. Києві Оксана  Блищик.

За фактом події поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 «Хуліганство» Кримінального кодексу України. Згідно з ст. 296 ККУ, хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Як пояснює радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, до офіційного початку виборчого процесу такий інцидент можна розглядати лише як хуліганські дії.

«Якщо б подібний випадок трапився під час виборчої кампанії, згідно зі статтею 157 ККУ його можна було б розцінювати як такий, що має ознаки перешкоджання діяльності кандидата. Хоча досвід попередніх кампаній показує, що поліція неохоче вдається до такої кваліфікації. Правоохоронним органам варто звертати особливу увагу на такі інциденти. Їхня кількість може зрости з офіційним початком агітаційної кампанії. Обов’язок поліції – не лише реагувати, але й намагатися запобігти подібним випадкам. Для цього доречно, зокрема, посилити патрулювання районів, де розташовуються намети, здійснюється агітація, а отже – відбувається масове скупчення людей», – зазначила Ольга Коцюруба.

ОПОРА нагадує, що вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Відповідну постанову Верховна Рада ухвалила на позачерговому засіданні у понеділок. Виборча кампанія повинна офіційно стартувати 31 грудня цього року.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія в Україні ще не розпочалася й хоча законодавство не передбачає санкцій за дочасну агітацію, це є порушенням виборчих стандартів, зокрема рівних можливостей кандидатів.  Згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)