Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили у Харкові та області 4 випадки розміщення зовнішньої агітації без вихідних даних на користь Юлії Тимошенко, Петра Порошенка і Олександра Вілкула. До поліції подано відповідні заяви.

10 лютого поблизу Нетеченської наберженої, 6 спостерігачі ОПОРИ помітили білборд з написом «Вірю в Україну! Юлія Тимошенко 2019», на якому не було жодних даних визначених у ч. 3 ст. 59  Закону України «Про вибори Президента України».

11.02.2019 Kharkiv Tymoshenko

На трасі М03 у Чугуївському напрямку виявлено білборд «Ми — Україна! Сильна армія — запорука миру!» з агітацією за Петра Порошенка, на якому бракувало інформації про замовника, або установу, яка його надрукувала.


11.02.2019 Kharkiv Poroshenko

7 лютого спостерігачі виявили два примірники агітації за Олександра Вілкула, розвішані на стовпах електроопор у місті Зміїв, на яких не було відомостей про установу, що здійснила друк, тиражу, інформації про осіб, відповідальних за випуск, та замовника.

11.02.2019 Kharkiv vilcool

По всіх фактах представники ОПОРИ подали заяви до поліції.

«З початку передвиборної кампанії харківські поліцейські зареєстрували 44 повідомлення про порушення Закону України «Про вибори Президента України». За результатами перевірки відносно двох порушників були складені адміністративні протоколи за ч. 1 та ч. 2 ст. 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) Кодексу України про адміністративні правопорушення. На одного з порушників судом накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в сумі 51 грн. По 6 заявам під час проведення перевірки порушень законодавства виявлено не було. За іншими матеріалами рішення поки що не прийняті, тривають перевірки фактів, що викладені у заявах» — прокоментували у відділі комунікації поліції Харківської області.

«Розміщення агітації без відповідних маркувань за кандидатів в Президенти може порушувати вимоги ч. 16 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», якою закріплюється, що «забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів»  і підпадати під ознаки адміністративного правопорушення, яке передбачене ст. 212-13 КупАП. Окрім того розміщення агітаційних матеріалів на електроопорах порушує норми благоустрою. ОПОРА закликає всіх учасників передвиборчого процесу не порушувати чинного законодавства України» — наголосив координатор спостереження за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)