Рекламні білборди, агітаційні намети, роздача  матеріальних благ виборцям, розповсюдження поліграфії – таку активність партійних осередків, потенційних кандидатів у президенти та нинішніх політиків фіксують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Київській області.

Кандидати активно рекламують себе на білбордах. Зокрема, мова йде про щити партії ВО “Батьківщина” та рекламу “Нового курсу” Юлії Тимошенко, бордів Петра Порошенка «Армія. Мова. Віра», Олега Ляшка - «250 депутатів чи 450 дармоїдів», «Високі зарплати чи високі тарифи».

Протягом листопада додались і нові для регіону кандидати у прихованій дочасній зовнішній агітації: Андрій Садовий , Володимир Зеленський , Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк та Вадим Новинський.

Зазначимо, що у листопаді  також зросла кількість зовнішньої реклами на білбордах у Сергія Тарути та Євгенія Мураєва.

Крім реклами на зовнішніх носіях, окремі партії почали використовувати партійні намети для розповсюдження друкованої продукції: «Народний фронт», «УКРОП», «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість», «Партія Основа», «ВО «Батьківщина» та «Громадянська позиція».

25 11 2018 Kyivska oblast zagalniy ohlyad ahitacii 2

25 11 2018 Kyivska oblast zagalniy ohlyad ahitacii 1

Разом з тим,  поліграфічну продукцію розповсюджували представники БПП «Солідарність» та ВО «Свобода».

Варто зазначити, що протягом жовтня-листопада ОПОРА зафіксувала випадки, коли виборці отримували від партій чи політиків гроші, послуги, подарунки. Зокрема, до таких дій вдавалися ВО «Батьківщина», «Опозиційний Блок», «БПП «Солідарність», Об’єднання «Самопоміч», «Радикальна Партія Олега Ляшка» та Аграрна Партія України.

Серед форм політичної активності можна виділити також безпосередні візити потенційних кандидатів до регіону: Юрія Бойка, Романа Безсмертного, Олега Ляшка.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що політична реклама, яка зараз розповсюджується, не буде вноситися до фінансових звітів майбутніх кандидатів.

Якщо замовником реклами офіційно є політична партія, то ми зможемо побачити ці витрати у звітності партій, проте частина такої продукції замовляється до прикладу громадськими організаціями або може мати статус соціальної реклами. Таким чином коли ми порівнюватимемо фінансову звітність кандидатів, кошти фактично витрачені ними на де-факто агітаційну діяльність до 31 грудня опиняться поза полем нашого зору громадськості”, - зазначила вона.

Нагадаємо, що Верховна Рада України призначила Вибори Президента на 31 березня 2019 року.