В селищі Велика Димерка на Київщині на виборчій дільниці №320230 приблизно о 19:30 члени виборчої комісії намагались видати бюлетень виборцю за копією його паспорта.

Громадянка України, яка прийшла на дільницю разом зі своїм чоловіком та повнолітніми дітьми, замість оригіналу своїх документів надала членам комісії, відповідальним за видачу бюлетенів, ксерокопію паспорта.

Член комісії повідомила громадянці, що видасть їй бюлетень лише з дозволу голови ДВК.

Голова ДВК №320230 не заперечила проти того, щоб бюлетень було видано для голосування. Однак спостерігач ОПОРИ зробив зауваження, вказавши на порушення.

Після нетривалої суперечки спостерігача з головою, членами комісії та громадянкою, яка хотіла отримати бюлетень, комісія все ж погодилась, що норма Закону України "Про місцеві вибори" не містить винятків. Однак головним аргументом для громадянки стало те, що копія її паспорта не є нотаріально завіреною. Виборець покинула приміщення ДВК і вже за 10 хвилин повернулась з оригіналом паспорта, після чого проголосувала.

Координатор громадського спостереження за виборами у Київській області зауважує: частина 2 статті 3 Закону України «Про місцеві вибори» чітко визначає, що документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що відповідно частини 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України, надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз – караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.