Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували ряд порушень у приміщеннях районних в місті Києві виборчих комісій під час приймання протоколів.

У приміщенні Солом’янської районної в місті Києві виборчої комісії були помічені члени ДВК №800935 (вул. Новопольова, 95), які не залишили печатку в сейфі, як того вимагає законодавство. Зокрема, в одного із вищезгаданих членів комісії печатка знаходилася в сумці. Спостерігачі ОПОРИ помітили, як члени ДВК дістали її та проставлялиштампи на листку формату А5, де мають бути зазначені відомості про час, дата та місце, де відбулося пакування протоколів про підрахунок голосів.

0 26.10 protocol

Схожа ситуація відбулася й у приміщені Дарницької районної в місті Києві виборчої комісії, де представниця ДВК №800107 (вул. Бориса Гмирі, 3Б) також не залишила печатку комісії у сейфі дільниці.

Нагадаємо, що згідно ч. 11 ст. 82 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії, територіальної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні відповідної виборчої комісії.

Також біля будівлі Солом’янської РВК були виявлені члени ДВК, які підписували копії протоколів про підрахунок голосів та додатково із собою мали ще чисті бланки. На зауваження спостерігачів ОПОРИ члени комісії відреагували агресивно та наголосили, що мають право займатися такою діяльністю. Варто додати, що поруч знаходилась значна кількість правоохоронців, які жодним чином не звернули увагу на те, що відбувається.

Відзначимо, що підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах, про результати виборів та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років (частина 2 статті 158 Кримінального кодексу України).

Підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років (частини 3 і 4 статті 158 Кримінального кодексу України).

Окрім того, на першому поверсі Солом’янської районної в місті Києві виборчої комісії біля вбиральні у двох сміттєвих пакетах були знайдені праві нижні кути бюлетенів для голосування. Лише після письмового звернення спостерігача Громадянської Â  мережі ОПОРА правоохоронці погодилися їх вилучити та з’ясувати, чому вони не були передані Солом’янській РВК у порядку, встановленим Законом.

0 26.10 korinsi

0 26.10 soh

Нагадаємо, що згідно ч. 5 ст. 79 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Невикористані виборчі бюлетені з кожних місцевих виборів погашаються шляхом відокремлення правого нижнього кута бюлетеня. Погашені невикористані виборчі бюлетені (із контрольними талонами) разом із бюлетенями, зазначеними у частині тринадцятій статті 77 цього Закону, запаковуються окремо з кожних місцевих виборів та по кожному виборчому округу. На пакетах робляться написи «Невикористані виборчі бюлетені», зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів по відповідному виборчому округу, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії».

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28  784
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                                                                                                                 Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.