В районній газета «Сільське життя» опубліковано статтю, в якій автор критикує партію і кандидатів в депутати районної ради та на посаду Житомирського міського голови від партії «Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ».

Стаття називається: «За кого я голосувати не буду. Як «шоколадники» почали передвиборні маніпуляції» і опублікована в номері газети від 02.10.2015 р. Автор матеріалу – головний редактор Валерій Івановський, який є кандидатом у депутати Житомирської районної ради від Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу».

В публікації автор називає політичну партію «Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ»: «збіговиськом бізнесменів»: «Те що Блок незграбного президента Порошенка, який вкотре змінив назву під вибори, як хамелеон колір, є збіговиськом бізнесменів, які хочуть «прихватизувати» й владу на місцях – знають всі» – йдеться на початку матеріалу.

Далі Івановський в негативному світлі згадує кандидата в мери Житомиравід БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» Сергія Сухомлина: «Пригадуються торішні вибори до Верховної Ради. Тоді «шоколадники» ошивалися під трохи іншою назвою – партія «Блок Петра Порошенка». Ще тоді той же Сухомлин роздавав дозволи деяким кандидатам-бізнесменам використовувати бренд того створеного під вибори блоку, хоча ніякого права на це не мав… Якби там не було, а пану Сухомлину варто сказати: познімайте ті свої «морди» і припиніть маніпулювати свідомістю житомирян – не вийде. Ми обиратимемо, у всякому випадку, більш чесну людину, а не того, хто нас вважає «лохами» і за наші ж гроші париться на вулицях».

Згадується в матеріалі і перший номер у виборчому списку кандидатів у депутати Житомирської районної ради від Блоку Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ» Тетяна Парфентієву: «Не відстає від свого ідейного брата і «шоколадниця» №1 Житомирського району, яка не має навіть вищої освіти – сумнозвісна пані Парфентієва, родичка того ж сумнозвісного бізнесмена-мільйонера на державній службі Зубка… Мова йде про незаконно створений по завданню Кулика Степаненком районний «брехунець». Пані Парфентієва спочатку використовувала його щоб самій красуватись на його шпальтах, а зараз, в ході передвиборчої кампанії, на повну потужність використовує його для агітації за «шоколадників».

Вкінці матеріалу зазнечано: «Редакція газети «Сільське життя» звертається до голови та членів Житомирської районної виборчої комісії відреагувати належним чином на дану публікацію. А виборцям я говорю знову: нинішні «шоколадники» нічим не відрізняються від регіоналів. І чи віддавати їм свій голос – вирішувати вам, шановні виборці. Але подумайте, чи є при цьому майбутнє у вас, ваших дітей та онуків. Я за них голосувати не буду».

Hazeta Silske zhyttia

В коментарі ОПОРІ Валерій Іваницький сказав «Цей матеріал не є політичною агітацією. Це власна думка. Я ж сказав за кого я голосувати не буду, я ж не закликаю когось голосувать. В законі заборонено працівникам редакції закликати за когось голосувать, а я висловлюю за кого я не буду голосувати. Я висловив свою точку зору, і я її висловлював і до виборів, і вже не перший рік і зараз, тим паче я не збираюся мовчати, скривати свою позицію. Я від своєї позиції ніколи не відступаю». 

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч.7 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори: «Засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених цим Законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами, під час виборчого процесу також забороняється у своїх телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.»

Також звернемо увагу на ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори, згідно якої: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями»

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.