Громадянська мережа ОПОРА публікує списки помічників-консультантів народних депутатів України, які працюють на платній основі та на яких поширюється дія Закону України «Про державну службу», а також тих, які працюють на громадських засадах. Прізвища і контакти помічників надані депутатами на запит мережі ОПОРА.

Нагадаємо, в межах року на помічників народних депутатів витрачається близько 107 млн гривень з державного бюджету. Згідно чинного законодавства народний депутат України може мати до 31 помічника-консультанта. Вони працюють за строковим договором, сумісництвом або на громадських засадах. На чотирьох помічників-консультантів народних депутатів України поширюється Закон України «Про державну службу в Україні». Їм може бути присвоєно до сьомого рангу четвертої категорії посад. Ці особи закріплюються за Апаратом Верховної Ради України або виконавчих апаратів органів місцевого самоврядування.

Позаштатні помічники мають такі ж повноваження, як і штатні (посвідчення, доступ до кабінетів чиновників усіх рівнів, доступ до баз даних, телекомунікаційних мереж і т. д.). Саме тому оприлюднення їхніх імен так само важливе, як і штатних помічників.