Для оцінки ймовірних ризиків використання адмінресурсу на Прикарпатті напередодні президентських виборів ОПОРА дослідила партійну приналежність керівників районних державних адміністрацій. Більше половини прикарпатських РДА відмовились надавати інформацію про партійність своїх керівників.

Згідно з результатами дослідження на керівних посадах райдержадміністрацій Івано-Франківщини перебуває 7 членів політичних партій та 11 безпартійних керівників. Інформацію про 33 особи, які входять до числа керівництва РДА, місцеві адміністрації залишили у таємниці, відмовивши у наданні інформації на запит ОПОРИ. На момент дослідження 5 керівних посад у райдержадміністраціях були вакантними.

З переліку осіб керівного складу РДА, партійну приналежність яких вдалося встановити, шестеро є членами політичної партії  БПП «Солідарність», а одна особа є членом ВО «Батьківщина». Посади, які досліджувались: голова РДА, перший заступник, заступник та керівник апарату РДА.

В Івано-Франківській обласній державній адміністрації із 7 посадовців керівного складу 4 є членами політичної партії БПП «Солідарність», 2 позапартійних, а партійність одного із новопризначених у кінці листопада заступників голови ОДА ОПОРА не встановлювала.

29.11.18 Ivano Frankivsk Partijnist kerivnykiv RDA

«Із отриманої інформації важко оцінити рівень ризику використання цих органів виконавчої влади у виборчих цілях.  Проте залучення посадових осіб до партійної діяльності є певним індикатором зони ризику під час виборів, зважаючи на досвід попередніх виборів. Також заради справедливості слід звернути увагу на те, що безпартійність не завжди свідчить про рівновіддаленість посадової особи від політичних суб’єктів, та часто є лише формальною незалежністю від партій. Ми також констатуємо, що значна частина РДА області приховує партійну приналежність свого керівництва. Зважаючи на це, ОПОРА звертає увагу органів влади на необхідності дотримання політичної неупередженості під час виборчого процесу та закликає посадових осіб утриматись від використання наявної у них влади і важелів впливу у передвиборчих цілях», - зазначає координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що під час виборів українське законодавство забороняє участь у передвиборній агітації органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)