Депутати-мажоритарники, які в парламенті представляють Сумську область, під час голосувань не є зовсім одностайними зі своїми колегами по фракціях.

Недисципліновані депутати Сумщини

Розглянемо голосування проти лінії тієї чи іншої фракції чотирьох народних обранців Сумщини, які є членами фракцій чи депутатських груп: Олег Медуниця, Микола Лаврик, Владислав Бухарєв, Ігор Молоток.

З-поміж представників Сумщини у парламенті найбільше одностайним зі своїми колегами по фракції під час голосувань є Владислав Бухарєв (член депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» у Верховній Раді України). Починаючи з набуття депутатом повноважень у листопаді 2014 року, він голосував проти лінії своєї фракції лише у 12% випадків, тобто 412 разів.

На другому місці за дисциплінованістю Олег Медуниця (член депутатської фракції політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ»). Від листопада 2014 року у 14% випадків (753 рази) він голосував не так, як його колеги по фракції.

Менш дисциплінованим є народний депутат Микола Лаврик (член депутатської фракції партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»), який 1126 разів голосував не так, як однофракційці, що становить 21% випадків.

Ще частіше не поділяв думку колег із депутатської групи «Воля народу» народний депутат Ігор Молоток. У 28% випадків, а це 1354 рази, він голосував не так, як депутати з цієї групи.

Два окремі випадки в аналізі даних голосування проти лінії фракції

Незважаючи на те, що ще в лютому 2016 року Олександр Сугоняко написав заяву про вихід із фракції партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА», на сайті Верховної Ради України він і досі рахується як член цієї фракції. Тому дані, що, починаючи з листопада 2014 року, депутат 1334 рази (26%) голосував проти фракції, можна вважати актуальними і стосуються вони саме фракції тієї партії, від якої депутата було обрано до парламенту, а саме «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА».

Дані щодо голосування позафракційного депутата Андрія Деркача, які викладені на сайті https://rada4you.org  і показують, що у 42% випадків він голосував проти фракції, свідчать про те, що позиція депутата досить часто не збігається із позицією інших позафракційних депутатів.

Що таке голосування «Проти фракції»?

Голосування проти фракції, це коли депутат голосує не так, як більшість фракції/групи, до якої входить. Наприклад, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували «так» щодо певного законопроекту, голосування окремого депутата «ні», «утримався» або «не голосував» вважається голосуванням «проти фракції».

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області. Тел: 0663055190, email: [email protected]
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.