Серед народних обранців-мажоритарників Сумщини в рейтингу ОПОРИ жоден не посів місце в перших чотирьох десятках. Такі результати повідомили представники ОПОРИ на прес-конференції 6 вересня в Сумах.

Починаючи з лютого 2017 року, Громадянська мережа ОПОРА прискіпливо та уважно досліджувала діяльність 88 народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах за двома ключовими критеріями: 1) законотворча робота в парламенті; 2) активність у виборчому окрузі. На основі вимірювання 24 показників роботи депутата складалися щомісячні рейтинги активності народних обранців, з результатами яких можна ознайомитися на нашому веб-порталі rada.oporaua.org у розділі «Рейтинги».

На старті нової сесії Верховної Ради наші експерти підбили підсумки роботи 88 мажоритарників впродовж шостої сесії. Рейтиг очолили представники Хмельницької та Чернігівської областей.

Рейтингові ж місця депутатів Сумської області розподілилися наступним чином: Олег Медуниця (фракція «Народний фронт») та Олександр Сугоняко (офіційно належить до фракції Блоку Петра Порошенка, хоча й написав заяву про вихід) набрали по 64 бали та розмістилися на 41 та 42 місцях відповідно. Трошки менше, а саме 63 та 62 бали відповідно мають Владислав Бухарєв (фракція ВО  «Батьківщина») (46 місце) та Ігор Молоток (група «Воля народу») (48 місце).  Андрій деркач (позафракційний) набрав 57 балів та знаходиться на 55 місці в рейтингу. Останній серед депутатів-мажоритарників Сумщини Микола Лаврик набрав 53 бали та посів 61 місце серед 88 депутатів, які потрапили в поле уваги моніторів ОПОРИ.

Як зазначила громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області Ірина Стегній, під час вивчення роботи народних обранців бралася до уваги як робота у стінах парламенту, так і в окрузі.

«Так, серед сумських мажоритарників найвищу оцінку за роботу на окрузі отримав Олександр Сугоняко, який регулярно проводить прийоми громадян, зустрічається з виборцями, бере участь у роботі органів місцевого самоврядування. Також активними на своїх округах є Андрій Деркач, Олег Медуниця, Ігор Молоток, а от Владислав Бухарєв та Микола Лаврик вже менш активні», – розповіла вона.

6 09 2017 pr conf Sumy 1

За її словами, варто звернути особливу увагу на Миколу Лаврика, який має звичну практику не проводити прийоми громадян особисто, а делегувати цю функцію своїм помічникам. Разом з тим Микола Лаврик під час роботи 6-ї сесії Верховної ради відвідав всі пленарні засідання. Та, незважаючи на дисциплінованість, депутат подав не дуже багато законотворчих ініціатив – 7 проектів законів та проектів постанов.

Серед народних обранців Сумщини найбільше законопроектів та проектів постанов ініціював Олександр Сугоняко – 20, на другому місці Олег Медуниця – 16 проектів. Ігор Молоток став співавтором 6 законодавчих ініціатив, Владислав Бухарєв та Андрій Деркач – 3 та 2 відповідно.

Представлені нами оцінки, наочно демонструють, наскільки відповідально народні депутати ставилися до виконання своїх безпосередніх обов’язків (комунікація з виборцями, розробка законів, контроль за діями виконавчої влади, участь в пленарних засіданнях та комітетській роботі) протягом останніх півроку. Ми прямо не оцінювали ефективність роботи народних обранців, але виходили з припущення, що депутат, який належним чином не виконує своїх безпосередніх обов’язків, не може вважатися ефективним.

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності всіх 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ у Сумській області

тел.: +380663055190,

e-mail: [email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.