На початку нового політичного сезону Громадянська мережа ОПОРА презентувала рейтинг депутатів за підсумками роботи впродовж шостої сесії Верховної Ради України. Очолив перелік нардеп із Хмельниччини Роман Мацола, його колега Андрій Шинькович – на третій сходинці, після буковинця Максима Бурбака.

Протягом шостої сесії Верховної Ради восьмого скликання Громадянська мережа ОПОРА досліджувала діяльність народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах. Моніторили 88 народних обранців у 13-ти регіонах України. Від Хмельницької області участь у моніторингу взяли всі сім мажоритарників.

«Ми аналізували діяльність парламентарів за двома ключовими показниками – законотворчість та активність у виборчих округах. Зокрема, брали до уваги такі критерії, як кількість підготовлених законопроектів, запитів, сутнісних виступів, відвідування засідань сесії та комітетів, фактична участь у голосуваннях, кількість депутатських приймалень в окрузі, особистих прийомів, участь у роботі органів місцевої влади, публічна активність в окрузі тощо. На основі оцінювання й узагальнення цих критеріїв формували щомісячний рейтинг 88 народних депутатів за 100-бальною шкалою», – пояснила громадська консультантка ОПОРИ у Хмельницькій області, під час прес-конференції у Хмельницькому 6 вересня. 

Лідерами піврічного рейтингу ОПОРИ стали депутат із Хмельниччини Роман Мацола (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») з показником 100 балів, Максим Бурбак з Чернівецької області (фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ») з показником 93 бали і Андрій Шинькович з Хмельницької області (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») з показником 92 бали.

Інші представники регіону розташувались у рейтингу в такому порядку: Сергій Мельник (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») – 13 місце (75 балів), Сергій Лабазюк (група «Воля народу») – 19 місце (72 бали), Володимир Мельниченко (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») – 27 місце (68 балів), Олександр Герега (позафракційний) – 31 місце (66 балів), Віктор Бондар (група «Партія «Відродження») – 67 місце (52 бали).

Рейтинг діяльності народних депутатів від Хмельниччини

Депутат Фракція Оцінка за законодавчу роботу(/100) Місце у рейтингу за законодавчу роботу Оцінка за роботу у окрузі (/100) Місце у рейтингу за роботу в окрузі Підсумкова оцінка Загальне місце у рейтингу
Роман Мацола Фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" 99,49 2 100 1 100 1
Андрій Шинькович Фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" 100 1 71,79 7 92 3
Сергій Мельник Фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" 83,11 16 56,41 20 75 13
Сергій Лабазюк Група "Воля народу" 77,82 24 57,05 18 72 19
Володимир Мельниченко Фракція ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" 77,17 25 46,79 36 68 27
Олександр Герега Позафракційні 82,04 19 30,13 57 66 31
Віктор Бондар Група "Партія "Відродження" 61,55 66 29,49 59 52 67

Найвищий бал за діяльність у виборчому окрузі отримав Роман Мацола, передусім через найбільшу кількість проведених прийомів (61) та активну участь в роботі місцевих органів влади і публічних заходах. Він також посів другу позицію за показником законодавчої роботи. Андрій Шинькович був найактивнішим за показниками законотворчості, що є  результатом дисциплінованої участі в пленарних засіданнях, найбільшої кількості зареєстрованих законопроектів (52) і поданих запитів (26). Однак депутат посів 7-ме місце рейтингу за рівнем активності у виборчому окрузі.

pres conf Khmelnytskyi 06.09 3 

Якщо говорити лише про регіональний рейтинг, то за показником відвідування комітетів лідером з-поміж нардепів від Хмельниччини є Андрій Шинькович (брав участь у 91,70% засідань). Найнижчий показник у Олександра Гереги – 30,8%. Найвищий показник відвідування пленарних засідань за письмовою реєстрацією у Андрія Шиньковича та Романа Мацоли (100%), найнижчий – у Віктора  Бондаря (52,3%). Найбільше законопроектів (52) зареєстрував Андрій Шинькович, а найменше Віктор Бондар (1). Найбільше законопроектів щодо проблем свого округу та області загалом ініціював Сергій Лабазюк (5), натомість Віктор Бондар та Сергій Мельник  не долучилися до підготовки жодного такого законопроекту. Олександр Герега та Роман Мацола лідирують за кількістю законопроектів, що стосуються їхніх передвиборних програм – по чотири в кожного. Найбільше постанов – у депутатському доробку Сергія Мельника (6), а у Володимира Мельниченка та Олександра Гереги – жодної. Першість за кількістю запитів, зокрема й щодо проблем їхніх округів та області загалом, належить Андрію Шиньковичу (26/16) і Романові Мацолі (25/16), а найменше запитів зареєстрував Віктор Бондар (5). Найчастіше упродовж шостої сесії виступав Віктор Бондар (12 виступів), взагалі не виступали Володимир Мельниченко, Олександр Герега та Роман Мацола. Найбільше приймалень в окрузі має Андрій Шинькович (5), поза округом організував роботу однієї приймальні Роман Мацола. Найбільше особистих прийомів за період шостої сесії провів Роман Мацола (61), не проводив прийомів Олександр Герега. За показником участі в публічних заходах найвищу позицію серед колег від Хмельниччини посідає Андрій Шинькович (30 днів публічної активності в окрузі), найнижчий показник у Віктора Бондаря (5). До роботи місцевих органів влади найчастіше долучався Роман Мацола (25 днів участі), а Олександр Герега – лише один раз. Найбільше балів за звітування отримав Андрій Шинькович (9), найменше – Сергій Мельник (6).

Під час обговорення представлених результатів помічник Сергія Лабазюка Сергій Ковальчук зауважив, що не сумнівається в об’єктивності ОПОРИ, проте порадив зважати також на значення зареєстрованих депутатами проектів законів для вирішення стратегічних питань розвитку держави. 

«Можна підготувати багато законопроектів, які, умовно кажучи, стосуватимуться життя на Марсі, а насправді кожна законодавча ініціатива має бути спрямована на вирішення реальних і актуальних питань», – наголосив пан Сергій.

За словами Лесі Костик, помічниці народного депутата Романа Мацоли, рейтинги ОПОРИ допомогли команді парламентаря краще організувати роботу депутата, виокремити напрямки, які потребують більшої уваги, а відтак і досягти нинішнього результату. Погодився з цією тезою і помічник Андрія Шиньковича Євгеній Лозінський, який зазначив, що такі «оцінки» допомагають народним обранцям краще зрозуміти, наскільки ефективно вони працюють.  

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності всіх 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.