Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила результати дослідження про те, як парламентські політичні партії підтримують комунікацію з виборцями та інформують про свою діяльність через інформаційний простір на регіональному рівні. Презентація відбулася під час публічної дискусії «Парламентські партії vs виборці. Як знайти спільну мову на локальному рівні?» 31 травня в Івано-Франківську.

За результатами досліджень, лише 4 парламентські політичні партії інформують виборців Івано-Франківщини про свою діяльність через регіональні сторінки на офіційних сайтах партій – це «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт» та ВО «Батьківщина». Технічні можливості сайту Радикальної партії Олега Ляшка дозволяють розміщувати регіональні новини, проте місцевою організацією партії ця можливість не використовується для інформування про роботу в Івано-Франківській області. Партія «Опозиційний блок» в регіоні жодної активності не проявляє.

«Під час висвітлення на регіональних сторінках інформації про діяльність у Івано-Франківській області, парламентські політичні партії, за винятком ВО «Батьківщина», найбільше уваги приділяють заходам, в яких взяли участь їхні представники. ВО «Батьківщина» найбільше уваги приділяє висвітленню діяльності депутатського корпусу в місцевих радах. Об’єднання «Самопоміч» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність» також приділяють увагу висвітленню інформації про пряму роботу з виборцями і партійним активом. Сто відсотків регіональних новин на сайті «Народного фронту» присвячені участі своїх представників у публічних заходах», – такий аналіз контенту регіональних представництв парламентських партій презентував учасникам дискусії громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області.

Найактивніше регіональну сторінку в соціальній мережі Facebook використовує Об’єднання «Самопоміч» (за січень-квітень 2017 року 52 повідомлення регіонального характеру). Не залучає соцмережі (відсутня регіональна сторінка) для підтримки комунікації з виборцями «Блок Петра Порошенка «Солідарність». У Facebook Об’єднання «Самопоміч» найбільше акцентує увагу на інформуванні про пряму роботу з виборцями та роботу депутатського корпусу в місцевих радах. Так само багато уваги висвітленню діяльності депутатського корпусу в місцевих радах приділяє ВО «Батьківщина» – 45% від усіх повідомлень.  82% повідомлень «Народного фронту» стосуються участі партійців у публічних заходах. Відсутність інформації про діяльність депутатського корпусу в місцевих радах зумовлена тим, що дана політична партія самостійної участі в місцевих виборах 2015 року не брала. Таким чином, «Народний фронт» не має власного представництва в місцевих радах (за винятком декількох мандатів у Тлумацькій міській раді за підсумками перших виборів у Тлумацькій ОТГ 2016 року). На регіональній сторінці Радикальної партії Олега Ляшка 14 з 15 повідомлень присвячені участі членів партії в публічних заходах. Маючи 3,4% мандатів у місцевих радах, дана політична сила за січень – квітень 2017 року не опублікувала жодного повідомлення про роботу депутатського корпусу в місцевих радах.

За словами громадського консультанта ОПОРИ, за політичними партіями не спостерігається високої активності щодо комунікації з виборцями через ЗМІ. Протягом січня – квітня 2017 року в Івано-Франківських інтернет-ЗМІ зафіксовано 9 інформаційних повідомлень, які висвітлювали діяльність чи позицію місцевих організацій парламентських партій (8 повідомлень – Об’єднання «Самопоміч», 1 повідомлення – ВО «Батьківщина»).

Під час дослідження також зафіксований обмежений доступ до повної інформації про керівництво місцевих організацій парламентських партій, контактні дані всіх місцевих офісів та приймалень розмістили лише Об’єднання «Самопоміч» та Радикальна парія Олега Ляшка, а інформація про представництво в місцевих радах наявна лише на сайті Об’єднання «Самопоміч».

Під час обговорення способів поліпшення якості комунікації з виборцями, місцеві експерти висловлювались щодо необхідності законодавчої заборони політичної реклами, на їхню думку це спонукатиме політичні партії до активнішої прямої комунікації з виборцями. Спонукати політичні партії до постійної підтримки зв’язку з виборцями зможе виборча система, яка збільшить вплив виборця на формування персонального складу парламенту та місцевих рад. Експерти також наголошували на необхідності підтримки політичними партіями прямої комунікації з виборцями через зустрічі, прийоми тощо, а низьку присутність у місцевому медіапросторі пояснювали низькою суспільною значимістю й актуальністю офіційних інформаційних повідомлень від партій.

Для поліпшення якості комунікації з виборцями, на основі дослідження та підсумків дискусії, Громадянська мережа ОПОРА рекомендує парламентським політичним партіям:

  • на своїх регіональних сторінках у соціальній мережі Facebook при розміщенні новин акцентувати більше уваги на місцевих новинах;
  • налагодити належну комунікацію зі ЗМІ для інформування громадян про роботу місцевих організацій партій через засоби масової інформації;
  • забезпечити вільний доступ до вичерпних контактних даних місцевих осередків, офісів партії, а також оприлюднити графік прийому громадян;
  • розмістити на офіційних сайтах вичерпну інформацію про керівництво місцевих партійних осередків (ім’я та прізвище, автобіографія, контактні дані);
  • забезпечити через офіційний сайт вільний доступ до комплексної інформації про представництво в місцевих радах (інформація про депутатів місцевих рад, яка передбачала б ім’я та прізвище, автобіографію, контактні дані, звіти про депутатську діяльність);
  • налагодити системне висвітлення на офіційних сайтах комплексної інформації про діяльність депутатів і фракцій у місцевих радах;
  • якщо політична партія у своїй діяльності залучає громадян до законотворчого процесу чи до розробки проектів місцевих нормативних актів, то рекомендуємо через сайт партії забезпечити вільний доступ до інформації про те, яким чином громадяни через місцеві партійні організації можуть бути залучені до законотворчої діяльності чи до розробки проектів нормативних документів місцевих рад.

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.